Радио Благоевград предостави част от книгите, дарени за село Скребатно, апелира към съпричастност за възстановяване на изгорялата сграда

16
Кети Тренчева, Емилия Куйбишева, Силвия Домозетска, Даниела Пидева


Хиляди книги  от цялата страна  получиха като дарение  жителите на Скребатно, чието  стогодишно читалище изгоря, а заедно с него и най-важните документи на кметството. В  инициативата се включиха  и много училища, общини и  читалища. 

Радио Благоевград беше  първата медия, която стратира  благотворителната кампания за  възстановяване на фонда на читалищната библиотека и добави в него над 600 заглавия.  Екип на медията предостави в село Скребатно само една част от дарените книги, тъй като все още читалището и библиотеката нямат сграда, в която да съхраняват книгите. Останалата част от книгите ще бъдат предоставени, когато читалището се сдобие със свой дом. За сега даренията се съхраняват в музея на селото.

Дарените книги се съхраняват в музейната сбирка

С голяма благодарност книгите бяха приети от Даниела Пидева, кмет на село Скребатнои Емилия Куйбишева, секретар на читалище "Христо Ботев". Те изразиха огромната си признателност към всички, които в тежкия момент са протегнали ръка към сънародниците си в Скребатно и се надяват на също толкова силна подкрепа при възстановяването на сградата. 

Инициативен комитет от селото обяви началото на по-трудната кауза - събиране на средства  и доброволци, които да участват във възстановяването на историческата сграда, която на 12 февруари ще отбележи  внушителната си стогодишнина. 

Празник няма да има, защото няма сграда и защото болката  на хората е като прясна рана.  Но ще има митинг на човешката съпричастност. 

Останки от изгорялата на 9 януари 2019г. сграда

На 11 февруари от 16.00 часа на площада в село Скребатно са поканени министри, кметове, общински съветници, председатели на читалища и директори на училища, учители и интелектуалци, бивши жители на селото и всички, които желаят да изразят публично своята подкрепа към жителите на планинското село. Митингът е под мотото "Да върнем вярата и духа в село Скребатно!"

Ще бъдат обявани банкови сметки и начините, по които желаещите могат да помогнат за възстановяване на сградата. 

Желанието на инициативния комитет е в навечерието на Деня на народните будители - 1 ноември 2019г. да бъде открита реновираната сграда.

Репортаж на Кети Тренчева можете да чуете в звуковия файл, а снимки да видите в галерията, а обръщението на Даниела Пидева, кмет и Емилия Куйбишева, скертар на читалището, можете да видите във видеотоВижте още

Днес ще заседава ОИК-Благоевград

„Във връзка със сигнали и медийни публикации, свъзващи името на кмета на Благоевград Атанас Камбитов с участие във фирми, в петък трябваше да заседава Общинската избирателна комисия-Благоевград, но част от колегите не дойдоха, затова заседанието беше отложено за понеделник в 17 часа. Ако се събере необходимият кворум, заседание ще има“, каза за..

публикувано на 22.04.19 в 10:13

Със спортни надпревари отбелязват Световния ден на Земята в Перник

Инициативата се провежда за осма поредна година на територията на кметство „Изток”. Стартът на проявата в 10 часа ще дадат малчуганите от детските градини, които ще се състезават с електромобили. Учениците от професионалните гимназии в кв. „Изток” ще премерят сили в състезание по волейбол, ще се проведе и лекоатлетическа щафета. Гостите на..

публикувано на 22.04.19 в 09:46

Предстоящи събития на 22 април

Днес от 12.00 часа, в зала 5 в сградата на Община Благоевград, ще се проведе встъпителна пресконференция по проект  "LYSIS - съвместни действия за разработването и прилагането на нови технологии за оптимално управление на водните ресурси в градската среда", финансиран по Програмата за трансгранично сътрудничество ИНТЕРРЕГ V-A "Гърция - България"..

публикувано на 22.04.19 в 07:50

Повече слънце днес

Днес ще преобладава слънчево време. По-значителна облачност още от сутринта ще има над североизточните райони, а след обяд над цялата страна ще има временни увеличения на облачността. Само на отделни места ще превали слаб дъжд. Ще духа до умерен вятър от югоизток.  Максималните температури ще бъдат предимно между 16° и 21°, по-ниски по..

публикувано на 22.04.19 в 07:41
Румен Петков

По случая "Чората" петимата служители от благоевградската полиция са действали в рамките на закона за МВР, заяви Румен Петков

По случая "Чората" петимата служители от благоевградската полиция са действали в рамките на закона за МВР, е заявил бившият министър на вътрешните работи Румен Петков, цитиран в съобщение от пресцентъра на партия АБВ.  По т.н. случай "Чората" от 2005 година, при който задържаният умира, прокуратурата, след много сериозен анализ на събраните данни,..

публикувано на 21.04.19 в 18:50

 11-та поредна инициатива „Да пуснем корени в България“

„Да пуснем корени в България е инициатива на МГЕРБ – Благоевград. Официални гости на събитието бяха зам.-председателят на ПП ГЕРБ Цветан Цветанов, евродепутатите от ГЕРБ/ЕНП Андрей Новаков и Асим Адемов, кметове от Благоевградска област, народния представител и областен координатор на ПП ГЕРБ – Благоевград Даниела Савеклиева, членове и..

публикувано на 21.04.19 в 15:50

Обновен е храмът в Кладнишкия манастир "Св. Николай Мирликийски"

Подменен е покривът, извършени са конструктивно-укрепителни и ремонтно-възстановителни дейности. Част от стенописите са реставрирани. Манастирът е  създаден към XVI-XVII в. и е бил част от комплекса "Софийска мала Света гора". Многократно е дострояван, като последно това станало през XIX-XX в.  По време на националноосвободителните борби..

публикувано на 21.04.19 в 14:10