До 2 седмици уточняват статута на Археологически обект „Скаптопара“


„Ако до две седмици не бъдат оповестени поетите ангажименти от заинтересованите институции към съхраняването на археологическия обект „Скаптопара“ край Благоевград, Инициативният комитет в негова защита ще предприеме конкретни действия“ – това заяви днес Лазар Андреев, председател на Инициативния комитет „Спаси Скаптопара“ по време на кръглата маса „Scaptopara-Quo Vadis?“. 

Домакин на събитието бе Регионалния исторически музей, в него участваха експерти от Министерството на културата,  археолози, историци, представители на туристическия бранш. „Очаквахме да дойдат представители на заинтересованите институции, за да ни покажат какво са направили след 4 месеца по проекта за консервация и местенето на обектите, за да минава трасето на магистралата. Но днес това очевидно няма да се случи, и след  края на форума ще изпратим отново писма с искане за становище“ - каза още Андреев.

На финала на писмената позиция на Агенция пътна инфраструктура до Инициативния комитет, се посочва, че ангажименти към изграждането на свързващата отсечка от АМ „Струма“ до историческия обект има Община Благоевград. 

Христина Шопова

Заместник-кметът по хуманитарните дейности заяви, че „на предишната среща беше казано ясно кой какви ангажименти поема – всичко, което е в сервитута на магистралата се поема от АПИ. От там насетне ще се направи обществено обсъждане и задание, в което ще се заложат всички дейности, за да може заданието да се превърне в проект за социализация, туристически посетителски център, и това, което пое като ангажимент кметът Атанас Камбитов - да има обходни пътища, изграждане на паркинги, заведения и др. След като това стане факт ще се търсят начини за финансиране и археологическия парк да бъде изграден най-скоро.“- каза Шопова и допълни, че ще се търсят възможности за национално или европейско финансиране по проекти. Пред участниците в кръглата маса тя заяви, че до 2 седмици представители на Агенция пътна инфраструктура ще бъдат поканени на среща в община Благоевград.

Снимка


Вижте още

Пожар в една от махалите на благоевградското село Бистрица

Две къщи горят в махала Дъбова на село Бистрица. Първо се е подпалила една къща, след това пламъците обхванали сухите треви наоколо и са стигнали до втора къща от махалата. Теренът е труднодостъпен. Служители на ДГС Благоевград, на ПБЗН, и доброволци са започнали незабавно гасене.Няма пострадали хора. Огънят не е обхванал горска територия.

публикувано на 17.09.19 в 18:58

Община Разлог взе участие в едно от най-големите международни туристически изложения в Русия

Международно туристическо изложение „ОТДЫХ LEISURE 2019”, в ЦВК "Экспоцентр", Москва, Русия е един най-мащабните форуми в Русия, който акцентира върху развитието на културния туризъм. Тази година изданието на форума се проведе в периода от 10 до 12 септември 2019 година.  Над 50 изложители от България,Сърбия, Кипър,Испания ,Тайланд , Китай, Египет и..

публикувано на 17.09.19 в 18:42

Област Кюстендил остава незасегната от болестта Африканска чума по свинете

Територията на Кюстендилска област остава незасегната от болестта Африканска чума по свинете /АЧС/ и епизоотичната обстановка е благоприятна. Няма постъпили сигнали за заболели или умрели домашни и диви свине. Това бе констатирано по време на днешното заседание на Областната епизоотична комисия, председателствана от зам...

публикувано на 17.09.19 в 18:30

Премиерът Бойко Борисов инспектира откритото регионално депо край Благоевград

Днес официално се откри регионалната система за управление на отпадъците край благоевградското село Бучино. Проектът, по който се реализира изграждането на депото, е на стойност 24 милиона лева и е със 100-процентово национално финансиране, заяви кметът на община Благоевград Атанас Камбитов.  Депото за битови отпадъци ще обслужва общините..

публикувано на 17.09.19 в 16:15

Национална изложба „Карикатура“, 2019 г. в Сандански

Национална изложба “Карикатура” е традиционно събитие – ежегоден преглед на най-високите постижения на съвременните български художници, работещи в областта на различните жанрове на карикатурата. Организира се от Съюза на българските художници. На 20 септември, 18:30 ч. в Художествената градска галерия, за първи път, със съдействието на..

публикувано на 17.09.19 в 15:43

Бойко Борисов откри швейцарски завод в Петрич

Министър-председателят Бойко Борисов посети днес Петрич и присъства на официалното откриване на швейцарски завод за производството на продукти ниско напрежение. Това е поредна инвестиция на швейцарската компания у нас. На откриването присъства и посланикът на Швейцария в България Нейно превъзходителство Мюриел Берсе Коен. Икономиката в..

публикувано на 17.09.19 в 15:15

75 секции ще има в община Дупница за местните избори

Политическите партии в община Дупница се споразумяха за съставите на секционните комисии за местния вот.  Секциите са 75, 47 от тях са в града, а останалите – в селата.  В комисиите ще бъдат ангажирани 627 души. 212 са местата за ГЕРБ, 178 - за БСП. По 75 ръководни постове ще имат двете партии. “Обединени патриоти”, ДПС и “Воля” си поделиха по..

публикувано на 17.09.19 в 15:06