Готов е проектът за преместване на археологическите ценности по трасето на АМ "Струма"

Снимка: Архив

На 8 февруари Агенция „Пътна инфраструктура“ е изпратила проекта за преместване на археологическите ценности, открити по трасето на АМ "Струма", за съгласуване в Националния институт по недвижимо културно наследство, информираха от пътната агенция.

В електронно писмо до Радио Благоевград се казва, че АПИ стриктно спазва разпоредбите и решенията на Специализирания експертен съвет за опазване на недвижими културни ценности към Министерството на културата, свързани с опазването на археологическите находки край с. Покровник. От там припомнят, че в кратък срок е било възложено изготвянето на проект за преместване и теренна консервация на археологически ценности с експозиционна стойност, част от археологическия обект Зелен дол 2. Две от тях – римската фамилна гробница и раннохристиянската църква, ще бъдат преместени и консервирани, а римската вила и баня, които са извън трасето на магистрала "Струма", ще бъдат запазени.

Проектът е представен в АПИ и на 8 февруари т. г. е изпратен за съгласуване в Националния институт по недвижимо културно наследство, каквито са изискванията на Закона за културното наследство. През август миналата година агенцията е представила на заседание на Специализирания експертен съвет за опазване на недвижимите културни ценности схема-предложение за преместването на археологическите структури. Въз основа на нея е изготвен настоящият проект, припомнят още от пътната агенция, откъдето са предприети и нужните действия за опазване на археологическите обекти през зимата. Гробницата и всички зидове са покрити с геотекстил, за да се опазят от ниските температури и валежите, пише още в съобщението.

Агенцията не е поемала ангажимент пред Община Благоевград, нито са водени разговори за изграждането на отделен път до археологическия обект, уточняват от „Пътна инфраструктура“.


Вижте още

Със спортни надпревари отбелязват Световния ден на Земята в Перник

Инициативата се провежда за осма поредна година на територията на кметство „Изток”. Стартът на проявата в 10 часа ще дадат малчуганите от детските градини, които ще се състезават с електромобили. Учениците от професионалните гимназии в кв. „Изток” ще премерят сили в състезание по волейбол, ще се проведе и лекоатлетическа щафета. Гостите на..

публикувано на 22.04.19 в 09:46

Предстоящи събития на 22 април

Днес от 12.00 часа, в зала 5 в сградата на Община Благоевград, ще се проведе встъпителна пресконференция по проект  "LYSIS - съвместни действия за разработването и прилагането на нови технологии за оптимално управление на водните ресурси в градската среда", финансиран по Програмата за трансгранично сътрудничество ИНТЕРРЕГ V-A "Гърция - България"..

публикувано на 22.04.19 в 07:50

Повече слънце днес

Днес ще преобладава слънчево време. По-значителна облачност още от сутринта ще има над североизточните райони, а след обяд над цялата страна ще има временни увеличения на облачността. Само на отделни места ще превали слаб дъжд. Ще духа до умерен вятър от югоизток.  Максималните температури ще бъдат предимно между 16° и 21°, по-ниски по..

публикувано на 22.04.19 в 07:41
Румен Петков

По случая "Чората" петимата служители от благоевградската полиция са действали в рамките на закона за МВР, заяви Румен Петков

По случая "Чората" петимата служители от благоевградската полиция са действали в рамките на закона за МВР, е заявил бившият министър на вътрешните работи Румен Петков, цитиран в съобщение от пресцентъра на партия АБВ.  По т.н. случай "Чората" от 2005 година, при който задържаният умира, прокуратурата, след много сериозен анализ на събраните данни,..

публикувано на 21.04.19 в 18:50

 11-та поредна инициатива „Да пуснем корени в България“

„Да пуснем корени в България е инициатива на МГЕРБ – Благоевград. Официални гости на събитието бяха зам.-председателят на ПП ГЕРБ Цветан Цветанов, евродепутатите от ГЕРБ/ЕНП Андрей Новаков и Асим Адемов, кметове от Благоевградска област, народния представител и областен координатор на ПП ГЕРБ – Благоевград Даниела Савеклиева, членове и..

публикувано на 21.04.19 в 15:50

Обновен е храмът в Кладнишкия манастир "Св. Николай Мирликийски"

Подменен е покривът, извършени са конструктивно-укрепителни и ремонтно-възстановителни дейности. Част от стенописите са реставрирани. Манастирът е  създаден към XVI-XVII в. и е бил част от комплекса "Софийска мала Света гора". Многократно е дострояван, като последно това станало през XIX-XX в.  По време на националноосвободителните борби..

публикувано на 21.04.19 в 14:10

Над 100 рисувани чадъра от децата на ЦЛТРДБ вече са част от`чадърената арт инсталация

В Благоевград и тази година инсталация от чадъри, радва жители и гости на града. За първи път, освен подсигурените чадъри от партньори на Община Благоевград, има и такива, нарисувани от децата на Благоевград.  Възпитаници на Центъра за личностно и творческо развитие на децата на Благоевград нарисуваха цветни чадъри, като показаха..

публикувано на 21.04.19 в 13:59