Интелигентните продукти - ползи и рискове за потребителите

  „Интелигентните продукти в помощ на потребителите“ е акцентът в инициативите посветени на тазгодишния Световен ден на потребителите, който отбелязваме на 15 март. Темата тази година е посетена на цифровите технологии, в помощ на потребителите, като акцентът е да разберем, колко важно е да поставим потребителите в центъра на развитието на информационните технологии и услуги, една която става все по-актуална.

  „Потребителските ни права в началото на 21 век се промениха изключително неочакван начин. Ако в началото на миналия век, нашите родители, баби и дядовци, са си купували продукт, който е в крайно и завършено състояние, то сега ние можем да си купим продукт, който днес има едни характеристики, но след две седмици може да има съвсем различни характеристики, защото голяма част от тези продукти подлежат на развитие, заради това че работят със софтуер“ - коментира за Радио Благоевград Богомил Николов, изпълнителен директор на Асоциация „Активни потребители“.

  Според него, три са основните въпроси, които очакват отговори в близко бъдеще. „На първо място, това е сигурността на тези устройства, повечето от които вече са свързани с интернет, а това създава условия за злоупотреби с данните на собствениците на тези устройства, защото те стават лесно достъпни за всеки един добър хакер. Вторият проблем е свързан с личните данни. На пазара вече има устройства, които буквално подслушват, записват и заснемат, какво правят собствениците на тези устройства. На трето място-изкушението на индустрията, чрез различни софтуерни програми да ограничава възможността за преносимост, т.е. създава се един продукт, който обаче, може да работи само с определен софтуер“-коментира още Богомил Николов. 

Богомил Николов

Подробностите можете да чуете в интервюто на Биляна Славчева с Богомил Николов
Вижте още
Професор Йордан Гошев - декан на Факултета по изкуствата

Нова научна лаборатория за културен туризъм

Лабораторията е към катедра „Културология“ във Факултета по изкуствата в ЮЗУ „Н. Рилски“ Благоевград. Тя бе открита официално от проф. Йордан Гошев в присъствието на студенти и преподаватели. (чуйте звуковия файл) Лабораторията вече се използва за обучение на студентите и докторантите от специалностите „Култура и културен туризъм“ и..

публикувано на 23.05.19 в 14:15

Говорим по-евтино в Европейския съюз

  От 15 май влязоха в сила нови пределни цени за всички международни повиквания и съобщения в ЕС. Потребителите, които се обаждат от своята държава към друга държава от ЕС, вече плащат не повече от 19 цента на минута (+ ДДС) и 6 цента за съобщение съобщение (+ ДДС).  „Важно уточнение е, че тези цени не важат за бизнес клиентите, което..

публикувано на 22.05.19 в 16:45

Детски панаир в Благоевград

Панаирът ще се състои на 25 и 26 май на площад „Македония“ в областния център. Събитието се реализира от фондация „Изиарт“ с подкрепата на община Благоевград. В ателиетата по живопис, стъклопис, пясъчни рисунки децата ще могат да демонстрират творческите си възможности. Новост тази година ще бъде ателието по тъкачество и ателието за..

публикувано на 22.05.19 в 16:41

Глад за кадри и в строителния бранш

За кризата в строителния бранш си говорим отдавна. А и не само в този сектор на българската икномика вече се усеща съществен глад за кадри. Какво се случва в бранша?! Според председателя на Камарата на строителите в Пиринско, инж. Петър Байкушев, въпреки че се наблюдава леко раздвижване и вливане на нови сили в сектора, все още ситуацията..

публикувано на 22.05.19 в 10:58
Доц.Сотир Марчев

Кардиологът доц. Сотир Марчев: Не измервайте артериалното си налягане по няколко пъти на ден

Това заяви в интервю за здравния час на Радио Благоевград кардиологът доц. Сотир Марчев. (чуйте звуковите файлове) При измерване на артериалното налягане трябва да се избягват крайностите – препоръча той.  От една страна са хората, които нямат представа какви са им стойностите, което е опасно. Опасна и другата..

публикувано на 21.05.19 в 17:07
Гъба Аурикулария в природата

Лекарствени гъби действат благоприятно върху редица заболявания

Използването на лечебните гъби с цел подобряване здравословното състояние датира от хилядолетия. Произходът на тези гъби идва от Япония, Непал, Индия. Дори и в традиционната медицина чрез лечебни гъби има създадени лекарствени продукти, които се използват в борбата с онкологичните заболявания. „Най-широко разпространени са  10 гъби, които са..

публикувано на 21.05.19 в 16:59
Огнян Механджиев

Огнян Механджиев: Художникът трябва да може да прави всичко

Около 40 картини - 20-тина акварели, пастели и други произведения са показани в изложбата-базар на известния благоевградски художник Огнян Механджиев.  До 20 юни тя остава в малката зала на Градската художествена галерия в Благоевград.  Арт събитието е организирано по идея на Движение „Ние жените“-Благоевград и с любезното съдействие на..

публикувано на 20.05.19 в 17:27