Интелигентните продукти - ползи и рискове за потребителите

  „Интелигентните продукти в помощ на потребителите“ е акцентът в инициативите посветени на тазгодишния Световен ден на потребителите, който отбелязваме на 15 март. Темата тази година е посетена на цифровите технологии, в помощ на потребителите, като акцентът е да разберем, колко важно е да поставим потребителите в центъра на развитието на информационните технологии и услуги, една която става все по-актуална.

  „Потребителските ни права в началото на 21 век се промениха изключително неочакван начин. Ако в началото на миналия век, нашите родители, баби и дядовци, са си купували продукт, който е в крайно и завършено състояние, то сега ние можем да си купим продукт, който днес има едни характеристики, но след две седмици може да има съвсем различни характеристики, защото голяма част от тези продукти подлежат на развитие, заради това че работят със софтуер“ - коментира за Радио Благоевград Богомил Николов, изпълнителен директор на Асоциация „Активни потребители“.

  Според него, три са основните въпроси, които очакват отговори в близко бъдеще. „На първо място, това е сигурността на тези устройства, повечето от които вече са свързани с интернет, а това създава условия за злоупотреби с данните на собствениците на тези устройства, защото те стават лесно достъпни за всеки един добър хакер. Вторият проблем е свързан с личните данни. На пазара вече има устройства, които буквално подслушват, записват и заснемат, какво правят собствениците на тези устройства. На трето място-изкушението на индустрията, чрез различни софтуерни програми да ограничава възможността за преносимост, т.е. създава се един продукт, който обаче, може да работи само с определен софтуер“-коментира още Богомил Николов. 

Богомил Николов

Подробностите можете да чуете в интервюто на Биляна Славчева с Богомил Николов
Вижте още

Модерни автобуси вече возят благоевградчани

Близо 30 по-модерни автобуси вече возят благоевградчани, като автобусите отговарят на всички изисквания  на община Благоевград  за  определената  еко норма Евро-5. Евро стандартите са основния начин за класифициране на емисиите на превозните средства.   Още снимки можете да видите в галерията Автобусите  се движат с природен газ метан,..

публикувано на 19.03.19 в 13:50

"Приказки от високосната година"

Писателката  Иглика Дионисиева провокира малки и големи с новата си книга „Приказки от високосната година”. Родена е в град Враца. Завършила е специалността „Българска филология” в Пловдивския университет. В момента живее и работи като библиотекар в подбалканското село Челопеч.  Пише стихове, разкази и литературна критика. Преди премиерата в..

публикувано на 19.03.19 в 13:41
Емил Измирлиев

"Мутрата Топлофикация" - абсурдната пиеса, която отлежава 9 години в чекмеджето на автора й Емил Измирлиев

Авторът Емил Измирлиев бе гост в предаването „Страници”. Ето как сам представя себе си:  " Роден съм където и когато ми е паднало – в град Дупница на 27 април 1953 г. Имало е и друга възможност, да не се родя изобщо, но не съм я използвал докрай. Учих каквото ми харесваше, работих по специалността, но все ме теглеше към писането. Публикувал съм..

публикувано на 19.03.19 в 13:33

“Мястото“ в Благоевград среща младите хора с културата на различни държави

Младите хора от сдружение „Алтернативи интернешънъл“ и техните доброволци отново подготвят интересни инициативи за жителите и гостите на града в „Мястото - младежкото пространство в Благоевград“. В поредица от културни вечери ще бъдат представени културата, традициите и кухнята на Азербайджан, Италия и Грузия. „ В момента..

публикувано на 19.03.19 в 12:11

Пролетта гостува на Радио Благоевград - Снежанка Пенова - "Кюстендилска пролет" - 2019

Носителка на титлата "Девойка Кюстендилска пролет" за 2019 година е Снежанка Пенова. Тя е на 17 години и е ученичка в ПГИМ „Йордан Захариев" – град Кюстендил. Снежанка участва в конкурса с късметлийския номер 1. Подгласнички на "Девойка Кюстендилска пролет" - 2019 станаха Виктория Тишанска и Рафиела Николова.   „Неочаквах да бъда избрана..

публикувано на 17.03.19 в 15:16
Главно мюфтийство в България

Предстоят сериозни промени в Закона за вероизповеданията

Сериозни дебати през тази седмица привлякоха идеите на управляващите, споделени и от премиера Бойко Борисов при срещата с патриарх Неофит и с главния мюфтия мустафа Хаджи за поемане на разходите на вероизповеданията от бюджета на страната.  Опрощаването на задълженията на главното мюфтийство в размер на около 8 милиона лева предизвика коментари за..

публикувано на 15.03.19 в 17:40

Да поправиш света за 72 часа

Tikkun Olam в превод от иврит означава „да поправиш света“ и е  основният слоган на международното движение ТОМ, което използва постиженията на съвременния дизайн и технологии в помощ на хора със специални нужди. Да поправиш света за 72 часа е предизвикателство, което за трета поредна година организират доброволците от  ТОМ България. Във..

публикувано на 15.03.19 в 13:49