Суперкомпютри ще помагат на европейците да живеят по-спокойно

„До 2022 година, Европа ще разполага със суперкомпютри, които ще помагат на гражданите да живея и да работят по-спокойно“ - съобщи Мария Габриел, еврокомисар по цифровите технологии и общество.

  По думите й, „благодарение на суперкомпютъра ще можем да знаем, например през зимата, до 20 метра какви са условията на пътищата, така че да бъдат навременно затваряни, да познаваме много по-бързо и по-добре малформациите при новородените, да имаме възможности за търсене на по-бързо и качествено лечение при болести като Ацхаймер или рак“.

  Мария Габриел припомни, че през 2012 година Европа притежава 4 от първите 10 суперкомпютъра в света, но днес Европа не е в топ 10.

  „Преди 1 година стартирахме със седем членки-ентусиасти, нямахме бюджет, нямахме юридически инструмент, нямахме ясен календар кои са стъпките. Една година и половина по-късно, бюджетът ни е 1 милиард евро, имаме ясен юридически инструмент- Общоевропейско юридическо предприятие, България има потенциал да бъде един от водещите фактори при оформянето на европейското лидерство със суперкомпютрите и вече работи управителния борд, на чийто заседания присъствам, за изпълним намерението-до 2022 година, Европа да се върне на сцената и да бъде една от първите три сили в света, разполагайки със суперкомпютър“-коментира още българският еврокомисар Мария Габриел.

Подробностите можете да чуете в коментара на Мария ГабриелВижте още
Професор Йордан Гошев - декан на Факултета по изкуствата

Нова научна лаборатория за културен туризъм

Лабораторията е към катедра „Културология“ във Факултета по изкуствата в ЮЗУ „Н. Рилски“ Благоевград. Тя бе открита официално от проф. Йордан Гошев в присъствието на студенти и преподаватели. (чуйте звуковия файл) Лабораторията вече се използва за обучение на студентите и докторантите от специалностите „Култура и културен туризъм“ и..

публикувано на 23.05.19 в 14:15

Говорим по-евтино в Европейския съюз

  От 15 май влязоха в сила нови пределни цени за всички международни повиквания и съобщения в ЕС. Потребителите, които се обаждат от своята държава към друга държава от ЕС, вече плащат не повече от 19 цента на минута (+ ДДС) и 6 цента за съобщение съобщение (+ ДДС).  „Важно уточнение е, че тези цени не важат за бизнес клиентите, което..

публикувано на 22.05.19 в 16:45

Детски панаир в Благоевград

Панаирът ще се състои на 25 и 26 май на площад „Македония“ в областния център. Събитието се реализира от фондация „Изиарт“ с подкрепата на община Благоевград. В ателиетата по живопис, стъклопис, пясъчни рисунки децата ще могат да демонстрират творческите си възможности. Новост тази година ще бъде ателието по тъкачество и ателието за..

публикувано на 22.05.19 в 16:41

Глад за кадри и в строителния бранш

За кризата в строителния бранш си говорим отдавна. А и не само в този сектор на българската икномика вече се усеща съществен глад за кадри. Какво се случва в бранша?! Според председателя на Камарата на строителите в Пиринско, инж. Петър Байкушев, въпреки че се наблюдава леко раздвижване и вливане на нови сили в сектора, все още ситуацията..

публикувано на 22.05.19 в 10:58
Доц.Сотир Марчев

Кардиологът доц. Сотир Марчев: Не измервайте артериалното си налягане по няколко пъти на ден

Това заяви в интервю за здравния час на Радио Благоевград кардиологът доц. Сотир Марчев. (чуйте звуковите файлове) При измерване на артериалното налягане трябва да се избягват крайностите – препоръча той.  От една страна са хората, които нямат представа какви са им стойностите, което е опасно. Опасна и другата..

публикувано на 21.05.19 в 17:07
Гъба Аурикулария в природата

Лекарствени гъби действат благоприятно върху редица заболявания

Използването на лечебните гъби с цел подобряване здравословното състояние датира от хилядолетия. Произходът на тези гъби идва от Япония, Непал, Индия. Дори и в традиционната медицина чрез лечебни гъби има създадени лекарствени продукти, които се използват в борбата с онкологичните заболявания. „Най-широко разпространени са  10 гъби, които са..

публикувано на 21.05.19 в 16:59
Огнян Механджиев

Огнян Механджиев: Художникът трябва да може да прави всичко

Около 40 картини - 20-тина акварели, пастели и други произведения са показани в изложбата-базар на известния благоевградски художник Огнян Механджиев.  До 20 юни тя остава в малката зала на Градската художествена галерия в Благоевград.  Арт събитието е организирано по идея на Движение „Ние жените“-Благоевград и с любезното съдействие на..

публикувано на 20.05.19 в 17:27