Суперкомпютри ще помагат на европейците да живеят по-спокойно

„До 2022 година, Европа ще разполага със суперкомпютри, които ще помагат на гражданите да живея и да работят по-спокойно“ - съобщи Мария Габриел, еврокомисар по цифровите технологии и общество.

  По думите й, „благодарение на суперкомпютъра ще можем да знаем, например през зимата, до 20 метра какви са условията на пътищата, така че да бъдат навременно затваряни, да познаваме много по-бързо и по-добре малформациите при новородените, да имаме възможности за търсене на по-бързо и качествено лечение при болести като Ацхаймер или рак“.

  Мария Габриел припомни, че през 2012 година Европа притежава 4 от първите 10 суперкомпютъра в света, но днес Европа не е в топ 10.

  „Преди 1 година стартирахме със седем членки-ентусиасти, нямахме бюджет, нямахме юридически инструмент, нямахме ясен календар кои са стъпките. Една година и половина по-късно, бюджетът ни е 1 милиард евро, имаме ясен юридически инструмент- Общоевропейско юридическо предприятие, България има потенциал да бъде един от водещите фактори при оформянето на европейското лидерство със суперкомпютрите и вече работи управителния борд, на чийто заседания присъствам, за изпълним намерението-до 2022 година, Европа да се върне на сцената и да бъде една от първите три сили в света, разполагайки със суперкомпютър“-коментира още българският еврокомисар Мария Габриел.

Подробностите можете да чуете в коментара на Мария ГабриелВижте още

Модерни автобуси вече возят благоевградчани

Близо 30 по-модерни автобуси вече возят благоевградчани, като автобусите отговарят на всички изисквания  на община Благоевград  за  определената  еко норма Евро-5. Евро стандартите са основния начин за класифициране на емисиите на превозните средства.   Още снимки можете да видите в галерията Автобусите  се движат с природен газ метан,..

публикувано на 19.03.19 в 13:50

"Приказки от високосната година"

Писателката  Иглика Дионисиева провокира малки и големи с новата си книга „Приказки от високосната година”. Родена е в град Враца. Завършила е специалността „Българска филология” в Пловдивския университет. В момента живее и работи като библиотекар в подбалканското село Челопеч.  Пише стихове, разкази и литературна критика. Преди премиерата в..

публикувано на 19.03.19 в 13:41
Емил Измирлиев

"Мутрата Топлофикация" - абсурдната пиеса, която отлежава 9 години в чекмеджето на автора й Емил Измирлиев

Авторът Емил Измирлиев бе гост в предаването „Страници”. Ето как сам представя себе си:  " Роден съм където и когато ми е паднало – в град Дупница на 27 април 1953 г. Имало е и друга възможност, да не се родя изобщо, но не съм я използвал докрай. Учих каквото ми харесваше, работих по специалността, но все ме теглеше към писането. Публикувал съм..

публикувано на 19.03.19 в 13:33

“Мястото“ в Благоевград среща младите хора с културата на различни държави

Младите хора от сдружение „Алтернативи интернешънъл“ и техните доброволци отново подготвят интересни инициативи за жителите и гостите на града в „Мястото - младежкото пространство в Благоевград“. В поредица от културни вечери ще бъдат представени културата, традициите и кухнята на Азербайджан, Италия и Грузия. „ В момента..

публикувано на 19.03.19 в 12:11

Пролетта гостува на Радио Благоевград - Снежанка Пенова - "Кюстендилска пролет" - 2019

Носителка на титлата "Девойка Кюстендилска пролет" за 2019 година е Снежанка Пенова. Тя е на 17 години и е ученичка в ПГИМ „Йордан Захариев" – град Кюстендил. Снежанка участва в конкурса с късметлийския номер 1. Подгласнички на "Девойка Кюстендилска пролет" - 2019 станаха Виктория Тишанска и Рафиела Николова.   „Неочаквах да бъда избрана..

публикувано на 17.03.19 в 15:16
Главно мюфтийство в България

Предстоят сериозни промени в Закона за вероизповеданията

Сериозни дебати през тази седмица привлякоха идеите на управляващите, споделени и от премиера Бойко Борисов при срещата с патриарх Неофит и с главния мюфтия мустафа Хаджи за поемане на разходите на вероизповеданията от бюджета на страната.  Опрощаването на задълженията на главното мюфтийство в размер на около 8 милиона лева предизвика коментари за..

публикувано на 15.03.19 в 17:40

Да поправиш света за 72 часа

Tikkun Olam в превод от иврит означава „да поправиш света“ и е  основният слоган на международното движение ТОМ, което използва постиженията на съвременния дизайн и технологии в помощ на хора със специални нужди. Да поправиш света за 72 часа е предизвикателство, което за трета поредна година организират доброволците от  ТОМ България. Във..

публикувано на 15.03.19 в 13:49