Тютюневият бранш поставя важни въпроси на Консултативния съвет по тютюна

Данъчното облагане на средствата от Преходната национална помощ за тютюна, изкупната кампания за 2018 и неизплатените средства от предходни кампании, ще бъдат сред темите, които ще бъдат дискутирани на първия за тази година Консултативен съвет по тютюна, който ще се проведе на 14 март. Информацията съобщи за Радио Благоевград Цветан Филев, председател на Националната асоциация на тютюнопроизводителите, президент на УНИТАБ-ЕВРОПА и вицепрезидент на ЕЛТИ.

Снимка

  „Не сме съгласни част от тютюнопроизводителите да плащат данък върху субсидиите за 5 минали години, а други само за една година. Затова, ще поставим този дискриминационен въпрос на вниманието на Консултативния съвет, на който се надяваме да присъстват и експерти от финансовото министерство“ - коментира за Радио Благоевград Цветан Филев. По думите му, трябва веднъж завинаги да бъде централизиран този въпрос, тъй като тютюнопроизводителите нямат нищо против да изпълняват данъчните си задължения, но когато те са коректно описани в закона и се спазват от всички.

  Изкупната кампания за 2018 година е другият акцент, който ще бъде дискутиран на утрешния Консултативен съвет по тютюна. „Цифрите не говорят добре за сектора. За сравнение с 2017 година, когато бяха произведени над 16 хиляди тона тютюн от четирите сортови групи, сега говорим за около 12 хиляди тона, отгледани на едни и същи площи. Лошите метеорологични условия изиграха своята негативна роля както върху качеството, ката и върху количеството на тютюна“ - коментира още Цветан Филев.

Цветан Филев

  Първа точка в „Разни“, ще бъде темата за неизплатения тютюн от предходни кампания, като този от фирма „Михайлидис“, като сумата към момента е около 1 милион 300 хиляди лева. Цветан Филев посъветва тютюнопроизводителите, които все още не са си получили парите от тази фирма, да ги потърсят по съдебен път, както направиха гръцките им колеги.

  И две новини в аванс. Най-вероятно до 30 април ще бъде удължен срокът за вписване на тютюнопроизводителите в Регистъра, който срок в момента е до 31 май. Вече е входирано такова предложение, очаква се утре то да бъде прието.

  „Ще предложим и вариант за разпределение на средствата от Преходната национална помощ за тютюна в размер на 80 милиона лева. Понеже всяка година тези средства намаляват, надявам се за всички сортови групи, единичната ставка на миналогодишна база, да бъде намалена с по  5 %, това е най-справедливото и разумното, което очакваме като резултат“-съобщи още Цветан Филев.

Подробностите можете да чуете в интервюто на Биляна Славчева с Цветан Филев: 


Вижте още

Модерни автобуси вече возят благоевградчани

Близо 30 по-модерни автобуси вече возят благоевградчани, като автобусите отговарят на всички изисквания  на община Благоевград  за  определената  еко норма Евро-5. Евро стандартите са основния начин за класифициране на емисиите на превозните средства.   Още снимки можете да видите в галерията Автобусите  се движат с природен газ метан,..

публикувано на 19.03.19 в 13:50

"Приказки от високосната година"

Писателката  Иглика Дионисиева провокира малки и големи с новата си книга „Приказки от високосната година”. Родена е в град Враца. Завършила е специалността „Българска филология” в Пловдивския университет. В момента живее и работи като библиотекар в подбалканското село Челопеч.  Пише стихове, разкази и литературна критика. Преди премиерата в..

публикувано на 19.03.19 в 13:41
Емил Измирлиев

"Мутрата Топлофикация" - абсурдната пиеса, която отлежава 9 години в чекмеджето на автора й Емил Измирлиев

Авторът Емил Измирлиев бе гост в предаването „Страници”. Ето как сам представя себе си:  " Роден съм където и когато ми е паднало – в град Дупница на 27 април 1953 г. Имало е и друга възможност, да не се родя изобщо, но не съм я използвал докрай. Учих каквото ми харесваше, работих по специалността, но все ме теглеше към писането. Публикувал съм..

публикувано на 19.03.19 в 13:33

“Мястото“ в Благоевград среща младите хора с културата на различни държави

Младите хора от сдружение „Алтернативи интернешънъл“ и техните доброволци отново подготвят интересни инициативи за жителите и гостите на града в „Мястото - младежкото пространство в Благоевград“. В поредица от културни вечери ще бъдат представени културата, традициите и кухнята на Азербайджан, Италия и Грузия. „ В момента..

публикувано на 19.03.19 в 12:11

Пролетта гостува на Радио Благоевград - Снежанка Пенова - "Кюстендилска пролет" - 2019

Носителка на титлата "Девойка Кюстендилска пролет" за 2019 година е Снежанка Пенова. Тя е на 17 години и е ученичка в ПГИМ „Йордан Захариев" – град Кюстендил. Снежанка участва в конкурса с късметлийския номер 1. Подгласнички на "Девойка Кюстендилска пролет" - 2019 станаха Виктория Тишанска и Рафиела Николова.   „Неочаквах да бъда избрана..

публикувано на 17.03.19 в 15:16
Главно мюфтийство в България

Предстоят сериозни промени в Закона за вероизповеданията

Сериозни дебати през тази седмица привлякоха идеите на управляващите, споделени и от премиера Бойко Борисов при срещата с патриарх Неофит и с главния мюфтия мустафа Хаджи за поемане на разходите на вероизповеданията от бюджета на страната.  Опрощаването на задълженията на главното мюфтийство в размер на около 8 милиона лева предизвика коментари за..

публикувано на 15.03.19 в 17:40

Да поправиш света за 72 часа

Tikkun Olam в превод от иврит означава „да поправиш света“ и е  основният слоган на международното движение ТОМ, което използва постиженията на съвременния дизайн и технологии в помощ на хора със специални нужди. Да поправиш света за 72 часа е предизвикателство, което за трета поредна година организират доброволците от  ТОМ България. Във..

публикувано на 15.03.19 в 13:49