Тютюневият бранш поставя важни въпроси на Консултативния съвет по тютюна

Данъчното облагане на средствата от Преходната национална помощ за тютюна, изкупната кампания за 2018 и неизплатените средства от предходни кампании, ще бъдат сред темите, които ще бъдат дискутирани на първия за тази година Консултативен съвет по тютюна, който ще се проведе на 14 март. Информацията съобщи за Радио Благоевград Цветан Филев, председател на Националната асоциация на тютюнопроизводителите, президент на УНИТАБ-ЕВРОПА и вицепрезидент на ЕЛТИ.

Снимка

  „Не сме съгласни част от тютюнопроизводителите да плащат данък върху субсидиите за 5 минали години, а други само за една година. Затова, ще поставим този дискриминационен въпрос на вниманието на Консултативния съвет, на който се надяваме да присъстват и експерти от финансовото министерство“ - коментира за Радио Благоевград Цветан Филев. По думите му, трябва веднъж завинаги да бъде централизиран този въпрос, тъй като тютюнопроизводителите нямат нищо против да изпълняват данъчните си задължения, но когато те са коректно описани в закона и се спазват от всички.

  Изкупната кампания за 2018 година е другият акцент, който ще бъде дискутиран на утрешния Консултативен съвет по тютюна. „Цифрите не говорят добре за сектора. За сравнение с 2017 година, когато бяха произведени над 16 хиляди тона тютюн от четирите сортови групи, сега говорим за около 12 хиляди тона, отгледани на едни и същи площи. Лошите метеорологични условия изиграха своята негативна роля както върху качеството, ката и върху количеството на тютюна“ - коментира още Цветан Филев.

Цветан Филев

  Първа точка в „Разни“, ще бъде темата за неизплатения тютюн от предходни кампания, като този от фирма „Михайлидис“, като сумата към момента е около 1 милион 300 хиляди лева. Цветан Филев посъветва тютюнопроизводителите, които все още не са си получили парите от тази фирма, да ги потърсят по съдебен път, както направиха гръцките им колеги.

  И две новини в аванс. Най-вероятно до 30 април ще бъде удължен срокът за вписване на тютюнопроизводителите в Регистъра, който срок в момента е до 31 май. Вече е входирано такова предложение, очаква се утре то да бъде прието.

  „Ще предложим и вариант за разпределение на средствата от Преходната национална помощ за тютюна в размер на 80 милиона лева. Понеже всяка година тези средства намаляват, надявам се за всички сортови групи, единичната ставка на миналогодишна база, да бъде намалена с по  5 %, това е най-справедливото и разумното, което очакваме като резултат“-съобщи още Цветан Филев.

Подробностите можете да чуете в интервюто на Биляна Славчева с Цветан Филев: 


Вижте още
Професор Йордан Гошев - декан на Факултета по изкуствата

Нова научна лаборатория за културен туризъм

Лабораторията е към катедра „Културология“ във Факултета по изкуствата в ЮЗУ „Н. Рилски“ Благоевград. Тя бе открита официално от проф. Йордан Гошев в присъствието на студенти и преподаватели. (чуйте звуковия файл) Лабораторията вече се използва за обучение на студентите и докторантите от специалностите „Култура и културен туризъм“ и..

публикувано на 23.05.19 в 14:15

Говорим по-евтино в Европейския съюз

  От 15 май влязоха в сила нови пределни цени за всички международни повиквания и съобщения в ЕС. Потребителите, които се обаждат от своята държава към друга държава от ЕС, вече плащат не повече от 19 цента на минута (+ ДДС) и 6 цента за съобщение съобщение (+ ДДС).  „Важно уточнение е, че тези цени не важат за бизнес клиентите, което..

публикувано на 22.05.19 в 16:45

Детски панаир в Благоевград

Панаирът ще се състои на 25 и 26 май на площад „Македония“ в областния център. Събитието се реализира от фондация „Изиарт“ с подкрепата на община Благоевград. В ателиетата по живопис, стъклопис, пясъчни рисунки децата ще могат да демонстрират творческите си възможности. Новост тази година ще бъде ателието по тъкачество и ателието за..

публикувано на 22.05.19 в 16:41

Глад за кадри и в строителния бранш

За кризата в строителния бранш си говорим отдавна. А и не само в този сектор на българската икномика вече се усеща съществен глад за кадри. Какво се случва в бранша?! Според председателя на Камарата на строителите в Пиринско, инж. Петър Байкушев, въпреки че се наблюдава леко раздвижване и вливане на нови сили в сектора, все още ситуацията..

публикувано на 22.05.19 в 10:58
Доц.Сотир Марчев

Кардиологът доц. Сотир Марчев: Не измервайте артериалното си налягане по няколко пъти на ден

Това заяви в интервю за здравния час на Радио Благоевград кардиологът доц. Сотир Марчев. (чуйте звуковите файлове) При измерване на артериалното налягане трябва да се избягват крайностите – препоръча той.  От една страна са хората, които нямат представа какви са им стойностите, което е опасно. Опасна и другата..

публикувано на 21.05.19 в 17:07
Гъба Аурикулария в природата

Лекарствени гъби действат благоприятно върху редица заболявания

Използването на лечебните гъби с цел подобряване здравословното състояние датира от хилядолетия. Произходът на тези гъби идва от Япония, Непал, Индия. Дори и в традиционната медицина чрез лечебни гъби има създадени лекарствени продукти, които се използват в борбата с онкологичните заболявания. „Най-широко разпространени са  10 гъби, които са..

публикувано на 21.05.19 в 16:59
Огнян Механджиев

Огнян Механджиев: Художникът трябва да може да прави всичко

Около 40 картини - 20-тина акварели, пастели и други произведения са показани в изложбата-базар на известния благоевградски художник Огнян Механджиев.  До 20 юни тя остава в малката зала на Градската художествена галерия в Благоевград.  Арт събитието е организирано по идея на Движение „Ние жените“-Благоевград и с любезното съдействие на..

публикувано на 20.05.19 в 17:27