Откриват изложба „Влиянието на фермите за ценни кожи“

  Изложбата е част от информационната кампания на Националната гражданска инициатива за забрана добива на ценни кожи в България. „С тази изложба искаме да привлечем вниманието на хората, от които зависи решаването на този проблем, а това са народните представители, защото те са хората, които трябва да гласуват поправката в Закона, забраняваща фермите за ценни кожи в България“ - коментира за Радио Благоевград Петя Алтимирска от Гражданската инициатива.

  „Първоначалната идея бе да покажем изложбата в Народното събрание, но получихме отказ, затова тя ще бъде експонирана в залите на Националния природонаучен музей в столицата и ще бъде достъпна за посетителите от 22 до 29 март. Всички, които се интересуват от проблема, ще могат да видят чрез фотоси и материали, как живеят животните, затворени в една клетка, цял живот“ - каза още Петя Алтимирска.

  Тя коментира и сериозния проблем с американските норки в България, които по една или друга причина, живеят извън фермите и нанасят много сериозни щети както върху природата, така и върху стопанствата на хората.

 „Американските норки са инвазивен вид, който няма естествен враг в природата и унищожава дори защитени видове, каквато е европейската норка например, тя вече не се среща у нас. Затова е много важно да се вземат превантивни мерки срещу този ескалиращ проблем“-категорична е Петя Алтимирска.

Подробностите можете да чуете в интервюто на Биляна Славчева с Петя Алтимирска:
Петя Алтимирска

Вижте още

Модерни автобуси вече возят благоевградчани

Близо 30 по-модерни автобуси вече возят благоевградчани, като автобусите отговарят на всички изисквания  на община Благоевград  за  определената  еко норма Евро-5. Евро стандартите са основния начин за класифициране на емисиите на превозните средства.   Още снимки можете да видите в галерията Автобусите  се движат с природен газ метан,..

публикувано на 19.03.19 в 13:50

"Приказки от високосната година"

Писателката  Иглика Дионисиева провокира малки и големи с новата си книга „Приказки от високосната година”. Родена е в град Враца. Завършила е специалността „Българска филология” в Пловдивския университет. В момента живее и работи като библиотекар в подбалканското село Челопеч.  Пише стихове, разкази и литературна критика. Преди премиерата в..

публикувано на 19.03.19 в 13:41
Емил Измирлиев

"Мутрата Топлофикация" - абсурдната пиеса, която отлежава 9 години в чекмеджето на автора й Емил Измирлиев

Авторът Емил Измирлиев бе гост в предаването „Страници”. Ето как сам представя себе си:  " Роден съм където и когато ми е паднало – в град Дупница на 27 април 1953 г. Имало е и друга възможност, да не се родя изобщо, но не съм я използвал докрай. Учих каквото ми харесваше, работих по специалността, но все ме теглеше към писането. Публикувал съм..

публикувано на 19.03.19 в 13:33

“Мястото“ в Благоевград среща младите хора с културата на различни държави

Младите хора от сдружение „Алтернативи интернешънъл“ и техните доброволци отново подготвят интересни инициативи за жителите и гостите на града в „Мястото - младежкото пространство в Благоевград“. В поредица от културни вечери ще бъдат представени културата, традициите и кухнята на Азербайджан, Италия и Грузия. „ В момента..

публикувано на 19.03.19 в 12:11

Пролетта гостува на Радио Благоевград - Снежанка Пенова - "Кюстендилска пролет" - 2019

Носителка на титлата "Девойка Кюстендилска пролет" за 2019 година е Снежанка Пенова. Тя е на 17 години и е ученичка в ПГИМ „Йордан Захариев" – град Кюстендил. Снежанка участва в конкурса с късметлийския номер 1. Подгласнички на "Девойка Кюстендилска пролет" - 2019 станаха Виктория Тишанска и Рафиела Николова.   „Неочаквах да бъда избрана..

публикувано на 17.03.19 в 15:16
Главно мюфтийство в България

Предстоят сериозни промени в Закона за вероизповеданията

Сериозни дебати през тази седмица привлякоха идеите на управляващите, споделени и от премиера Бойко Борисов при срещата с патриарх Неофит и с главния мюфтия мустафа Хаджи за поемане на разходите на вероизповеданията от бюджета на страната.  Опрощаването на задълженията на главното мюфтийство в размер на около 8 милиона лева предизвика коментари за..

публикувано на 15.03.19 в 17:40

Да поправиш света за 72 часа

Tikkun Olam в превод от иврит означава „да поправиш света“ и е  основният слоган на международното движение ТОМ, което използва постиженията на съвременния дизайн и технологии в помощ на хора със специални нужди. Да поправиш света за 72 часа е предизвикателство, което за трета поредна година организират доброволците от  ТОМ България. Във..

публикувано на 15.03.19 в 13:49