SOS Детски селища-България обучава социални работници в Благоевград за младежи напускащи грижа

  Сдружение  SOS Детски селища-България провежда 3-дневно обучение в Благоевград на тема „Методи и подходи за осигуряване на пълноценна подготовка и подкрепа на младежите напускащи алтернативна грижа“. Обучението е в рамките на проект „Готови за самостоятелност. Интегриран подход за развитие на капацитет на млади хора, напускащи грижа и професионалисти, които ги подкрепят“.

  19 социални работници от Благоевградска област са част от обучението, с което се цели подобряване условията на младежите напускащи алтернативна форма на грижа и подготовка на полагащите грижа: възпитатели, социални работници и професионалисти от сферата на социалните услуги, както и разбиране за всеобхватността на подготовката на младежите за самостоятелен начин на живот.

  „Радвам се, че  участниците в обучението от Благоевград и областта са изключително заинтересовани, вътре са в темата, и споделят богат опит“ –това заяви в интервю за Радио Благоевград Нина Тодорова, обучител по проекта.  Тя допълни, че целта е да се постигне една застъпническа дейност чрез този проект – младежите, които напускат грижа не са толкова самостоятелни, още нямат нужните умения сами да се справят в живота, и имат нужда от подкрепа. (чуйте звуковия файл)

Снимка

Още снимки можете да видите в галерията

  Емилия Халилова, началник-отдел „Хора с увреждания и социални услуги“ в Дирекция „Социално подпомагане“ - Благоевград, която е част от обучението сподели: „Като цяло обучението ми харесва много, защото то е на тематика, която е много празна от страна на законодателство. Защото децата, които напускат грижа изпадат в една безтегловност. И това, в което ни обучават – за механизмите, начините, по които трябва да се работи с тях, за плавния преход от институционалната грижа към свободния живот – в този смисъл обучението е много полезно“. (чуйте звуковия файл)

  Ръководителят на проекта Катерина Лазова сподели отличните си впечатления от участниците в обучението и желанието им да придобият повече знания и умения за това как да подкрепят младите хора, които напускат алтернативна грижа. (чуйте звуковия файл)


Галерия

Вижте още
Професор Йордан Гошев - декан на Факултета по изкуствата

Нова научна лаборатория за културен туризъм

Лабораторията е към катедра „Културология“ във Факултета по изкуствата в ЮЗУ „Н. Рилски“ Благоевград. Тя бе открита официално от проф. Йордан Гошев в присъствието на студенти и преподаватели. (чуйте звуковия файл) Лабораторията вече се използва за обучение на студентите и докторантите от специалностите „Култура и културен туризъм“ и..

публикувано на 23.05.19 в 14:15

Говорим по-евтино в Европейския съюз

  От 15 май влязоха в сила нови пределни цени за всички международни повиквания и съобщения в ЕС. Потребителите, които се обаждат от своята държава към друга държава от ЕС, вече плащат не повече от 19 цента на минута (+ ДДС) и 6 цента за съобщение съобщение (+ ДДС).  „Важно уточнение е, че тези цени не важат за бизнес клиентите, което..

публикувано на 22.05.19 в 16:45

Детски панаир в Благоевград

Панаирът ще се състои на 25 и 26 май на площад „Македония“ в областния център. Събитието се реализира от фондация „Изиарт“ с подкрепата на община Благоевград. В ателиетата по живопис, стъклопис, пясъчни рисунки децата ще могат да демонстрират творческите си възможности. Новост тази година ще бъде ателието по тъкачество и ателието за..

публикувано на 22.05.19 в 16:41

Глад за кадри и в строителния бранш

За кризата в строителния бранш си говорим отдавна. А и не само в този сектор на българската икномика вече се усеща съществен глад за кадри. Какво се случва в бранша?! Според председателя на Камарата на строителите в Пиринско, инж. Петър Байкушев, въпреки че се наблюдава леко раздвижване и вливане на нови сили в сектора, все още ситуацията..

публикувано на 22.05.19 в 10:58
Доц.Сотир Марчев

Кардиологът доц. Сотир Марчев: Не измервайте артериалното си налягане по няколко пъти на ден

Това заяви в интервю за здравния час на Радио Благоевград кардиологът доц. Сотир Марчев. (чуйте звуковите файлове) При измерване на артериалното налягане трябва да се избягват крайностите – препоръча той.  От една страна са хората, които нямат представа какви са им стойностите, което е опасно. Опасна и другата..

публикувано на 21.05.19 в 17:07
Гъба Аурикулария в природата

Лекарствени гъби действат благоприятно върху редица заболявания

Използването на лечебните гъби с цел подобряване здравословното състояние датира от хилядолетия. Произходът на тези гъби идва от Япония, Непал, Индия. Дори и в традиционната медицина чрез лечебни гъби има създадени лекарствени продукти, които се използват в борбата с онкологичните заболявания. „Най-широко разпространени са  10 гъби, които са..

публикувано на 21.05.19 в 16:59
Огнян Механджиев

Огнян Механджиев: Художникът трябва да може да прави всичко

Около 40 картини - 20-тина акварели, пастели и други произведения са показани в изложбата-базар на известния благоевградски художник Огнян Механджиев.  До 20 юни тя остава в малката зала на Градската художествена галерия в Благоевград.  Арт събитието е организирано по идея на Движение „Ние жените“-Благоевград и с любезното съдействие на..

публикувано на 20.05.19 в 17:27