Министър Петя Аврамова: Благоевградският регион е отличник по изпълнение на европейски проекти

„Благоевградският регион е отличник по изпълнение на европейски проекти, както и по Националната програма за енергийна ефективност. От 189 проекта в областта 188 вече са финализирани."  Това каза министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова, която днес участва в поредното издание на серията от граждански диалози „Европа в нашия дом“. 

По Оперативна програма „Региони в растеж" на територията на Благоевградска област има сключени 44 договора на стойност 103 млн. лв.

Министър Аврамова коментира и изпълнението на проекта лот 3.1 Благоевград – Крупник от АМ „Струма“. Тя обясни, че към момента от него са реализирани около 48 % и има известно забавяне, заради археологическите разкопки по трасето.

По отношение строежа на лот 3.2 от АМ „Струма“ министърът на регионалното развитие и благоустройството заяви, че са избрани изпълнители за тунел „Железница“, има сключени договори, а в момента вървят тръжни процедури за най-тежкия участък в Кресненското дефиле.

На територията на област Благоевград със средства от бюджета се реализират още няколко важни проекта. Това е основният ремонт на тунел „Кривия“ на път Е-79 София – Кулата, където ще бъде изградена нова отводнителна система, ще бъде поставена хидроизолация и нова светофарна уредба, както и енергоспестяващо осветление. Очаква се до края на април 2019 г. обектът да получи разрешение за строеж, след което ще започнат ремонтните дейности.

На финал е и рехабилитацията на третокласния път Струмяни - Микрево - границата с Република Северна Македония, от който в ремонт са 22 км. През т. г. ще бъде положена хоризонтална маркировка и ограничителни системи по трасето. До 2020 г. ще бъде изградено и новото ГКПП „Клепало“. Подобряването на тази пътна връзка ще позволи да се стига от гр. Струмица в Македония до София през автомагистрала „Струма“ за час и половина.Вижте още
Бисер Петков

Министърът на труда и социалната политика Бисер Петков ще посети утре Перник.

Той ще се срещне с областния управител Ирена Соколова, с която ще  обсъдят развитието на социалните услуги на територията на региона. По- късно в 10.30 часа министърът ще посети и Центъра  за настаняване от семеен тип за деца и младежи с увреждания.

публикувано на 18.03.19 в 19:41

Само за ден: 10 пожара регистрирани на територията на ЮЗДП

Над 130 служители на Югозападното държавно предприятие гасят 10 пожара, възникнали само през днешния ден на територията на предприятието. Огнените инциденти са регистрирани в районите на Кюстендил, Тетевен, Радомир, Брезник, Етрополе, Невестино.  Между 30 и 50 дка черборова култура е обхванал огънят в района на с. Елешница. Пожарът е..

публикувано на 18.03.19 в 17:09

За 11-ти път в град Сандански се събраха млади дипломати от Югоизточна Европа

14-тото Зимно училище за млади дипломати от Югоизточна Европа и Черноморския регион бе открито днес в град Сандански.  В този град младите дипломати се събират за 11-ти път.  Училището е организирано от Дипломатическия институт и в него участват 24 млади дипломати от 19 страни. Темата е „Външната политика, политика за сигурност  в контекста на..

публикувано на 18.03.19 в 15:29

Иван Гергов е новият директор на „ДГС Кресна”

Инж. Иван Гергов поема управлението на „Държавно горско стопанство Кресна”.   Днес той беше представен пред колектива на териториалното поделение на Югозападното държавно предприятие.  Заповедта за назначаването му идва месец след като стопанството временно се ръководеше от главния лесничей инж. Ваня Мицова.

публикувано на 18.03.19 в 14:35

Д-р Георги Георгиев: Аз съм тук, воден от отговорността към болницата и пациентите

Това каза от трибуната на общинския съвет Благоевград д-р Георги Георгиев на извънредно заседание на общинските съветници днес. С 31 гласа „за“ той бе избран за управител на СБАЛО „Св. Мина“ Благоевград през следващите три години.    „ Около 6 000 онкоболни на година се лекуват в нашата болница. 1200 – 1300 годишно са новооткритите пациенти с..

публикувано на 18.03.19 в 14:07

Окръжна прокуратура – Благоевград разследва убийство на възрастен мъж в Петрич

Под ръководството на Окръжна прокуратура – Благоевград се води разследване за извършено престъпление по чл. 116, т. 3, ал. 1 от Наказателния кодекс.  Днес, около 3 ч. през нощта, на телефон за спешни случаи 112 бил получен сигнал за побой в град Петрич, нанасян на възрастни хора от сина им. В момента, когато полицейски служители пристигнали на..

публикувано на 18.03.19 в 12:48

Паркирането в Синя зона в град Гоце Делчев вече може да се плаща и със SMS

Всички жители и гости на Гоце Делчев, които искат да паркират в Синята зона на града, вече могат да го направят и чрез изпращане на sms.  Системата се тества от няколко месеца, но вече работи в пълен капацитет. Освен чрез закупуване на талони за паркиране, водачите могат да платят и като изпратят sms на номер 13751, което ще ги улесни в..

публикувано на 18.03.19 в 12:08