БСП в Благоевград: Възможно е да не разчитаме на строго партийна кандидатура за кмет на Благоевград

Конференция на общинската организация на БСП се проведе в Благоевград. Все още не е ясен водачът на листата на партията за предстоящите европейски избори, не е ясен кандидатът и за местните избори. По думите на народния представител Николай Бошкилов левицата е в добра кондиция в областния център, но е възможно да не разчитат на строго партийна кандидатура за кмет на Благоевград.

„За сега пред нас на първо място стоят европейските избори. Едва след като приключат те ще можем да мислим по-спокойно и трезво върху изборите за общински съветници и за кмет на Благоевград. Към момента нямаме кандидат. Партията има колективни органи. Ще прегледаме номинациите, ще ги обсъдим и ако кандидатурата е приемлива, т.е. да направим една обща широка коалиция срещу сегашното статукво, да, защо не“, заяви Бошкилов и допълни: "На последните парламентарни избори показахме, че сме в кондиция, на президентските също. Очаквам сега да затвърдим тези позиции и на евроизборите".

По думите на зам.-председателя на БСП Деница Златева имената на кандидатурите им за европейските изборите ще станат ясни след 6-и април.

„В момента все още провеждаме конференции, които ще продължат до 18 март. На 17 март предстои да се проведе заседание на Националния съвет, на което ще бъде гласуван и утвърден водачът на листата. На 6-и април се очаква да бъде гласувана и подредена цялата листа, след което ще  я обявим. Имаме време след конференциите да съгласуваме с коалиционните ни партньори и гражданската квота. По-важното е, че ние вече имаме платформа“, допълни Златева.

СнимкаНародните представители от БСП коментираха в Благоевград и актуалната политическа обстановка в страната. След като левицата напусна парламента, днес дойде новината, че „Воля“ също се оттеглят.

„На този етап все още не знаем защо напускат „Воля“, но става все по-ясен форматът на новата управляваща коалиция – ГЕРБ, Обединени патриоти и ДПС. Интересно ще ни е да чуем мотивите им, но те няма да променят позицията ни, че на този етап оставаме извън парламента като опозиционна сила“, каза Деница Златева и допълни, че основният проблем на управляващите в момента ще бъде как ще гарантират 121 депутати, които да се регистрират за кворум, за да започне заседанието. Тя подчерта, че от БСП ще изискат информация за това какви са условията за разсрочване на задълженията на мюфтийството – гореща тема от последните дни.

„Със сигурност имаме единна позиция, че вероизповеданията не трябва да се финансират от чужбина и за това е постигнато съгласие на Консултативния съвет за национална сигурност, когато е обсъждан този изключително критичен въпрос. Но в този случай искаме премиерът да изчисти концепцията си за „национална сигурност“ и да ни информира“, каза още Златева.

Народният представител Елена Йончева коментира в Благоевград, че са внесли сигнал в прокуратурата за т.нар. Хасково гейт. Тя цитира данни от последния доклад на Европейската комисия, в който се казва, че 2/3 от сигналите за корупционни схеми при висшите етажи на властта, знакови политици, на практика не се разследват.

„Това е изключително обезпокоително и във всяка една европейска държава трябва да се превърне в тема номер едно. В България проблемът не е в корупцията, а е в грабежа, който е 11 млрд. евро всяка година“, каза още Йончева.

СнимкаНа второ четене днес бе гласуван Законопроектът за изменение и допълнение Закона за концесиите, което дава зелена светлина на процедурата за „Летище София“. От БСП обаче изразиха притеснение, че промените не отговарят на българските интереси.

„На практика се прие поправка, която дава възможност да бъде сключен концесионен договор, който да не отговаря на българското законодателство. И още една поправка, която дава възможност при спор между държавата и концесионера, решение да взима не българският съд, а Международния арбитражен съд. Това е елемент от националната сигурност“, каза още Йончева и допълни: "През 2017 година концесията на летище София бе спряна от служебното правителство. Тогава министърът на транспорта каза, че спират концесията, тъй като тя застрашава националната сигурност. Тогава кандидатите бяха предимно турски фирми. Затова сега ние задаваме въпроса – дали тези четвърти промени на Закона за концесиите не се правят за определена фирма? Дали тази фирма вече се знае? И дали зад тази фирма не стоят турски интереси?“


Вижте още
Бисер Петков

Министърът на труда и социалната политика Бисер Петков ще посети утре Перник.

Той ще се срещне с областния управител Ирена Соколова, с която ще  обсъдят развитието на социалните услуги на територията на региона. По- късно в 10.30 часа министърът ще посети и Центъра  за настаняване от семеен тип за деца и младежи с увреждания.

публикувано на 18.03.19 в 19:41

Само за ден: 10 пожара регистрирани на територията на ЮЗДП

Над 130 служители на Югозападното държавно предприятие гасят 10 пожара, възникнали само през днешния ден на територията на предприятието. Огнените инциденти са регистрирани в районите на Кюстендил, Тетевен, Радомир, Брезник, Етрополе, Невестино.  Между 30 и 50 дка черборова култура е обхванал огънят в района на с. Елешница. Пожарът е..

публикувано на 18.03.19 в 17:09

За 11-ти път в град Сандански се събраха млади дипломати от Югоизточна Европа

14-тото Зимно училище за млади дипломати от Югоизточна Европа и Черноморския регион бе открито днес в град Сандански.  В този град младите дипломати се събират за 11-ти път.  Училището е организирано от Дипломатическия институт и в него участват 24 млади дипломати от 19 страни. Темата е „Външната политика, политика за сигурност  в контекста на..

публикувано на 18.03.19 в 15:29

Иван Гергов е новият директор на „ДГС Кресна”

Инж. Иван Гергов поема управлението на „Държавно горско стопанство Кресна”.   Днес той беше представен пред колектива на териториалното поделение на Югозападното държавно предприятие.  Заповедта за назначаването му идва месец след като стопанството временно се ръководеше от главния лесничей инж. Ваня Мицова.

публикувано на 18.03.19 в 14:35

Д-р Георги Георгиев: Аз съм тук, воден от отговорността към болницата и пациентите

Това каза от трибуната на общинския съвет Благоевград д-р Георги Георгиев на извънредно заседание на общинските съветници днес. С 31 гласа „за“ той бе избран за управител на СБАЛО „Св. Мина“ Благоевград през следващите три години.    „ Около 6 000 онкоболни на година се лекуват в нашата болница. 1200 – 1300 годишно са новооткритите пациенти с..

публикувано на 18.03.19 в 14:07

Окръжна прокуратура – Благоевград разследва убийство на възрастен мъж в Петрич

Под ръководството на Окръжна прокуратура – Благоевград се води разследване за извършено престъпление по чл. 116, т. 3, ал. 1 от Наказателния кодекс.  Днес, около 3 ч. през нощта, на телефон за спешни случаи 112 бил получен сигнал за побой в град Петрич, нанасян на възрастни хора от сина им. В момента, когато полицейски служители пристигнали на..

публикувано на 18.03.19 в 12:48

Паркирането в Синя зона в град Гоце Делчев вече може да се плаща и със SMS

Всички жители и гости на Гоце Делчев, които искат да паркират в Синята зона на града, вече могат да го направят и чрез изпращане на sms.  Системата се тества от няколко месеца, но вече работи в пълен капацитет. Освен чрез закупуване на талони за паркиране, водачите могат да платят и като изпратят sms на номер 13751, което ще ги улесни в..

публикувано на 18.03.19 в 12:08