Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бързина на съдебното произведство и добро качество на съдебните актове отчете Административен съд - Благоевград

Административен съд - Благоевград е сред първите шест най-големи по численост, а по официална статистика на Висшия съдебен съвет и най-натоварени административни съдилища в страната - влиза първата шестица.

Данните, посочени в годишния отчетен доклад на съда показват явна тенденция за нарастване на броя образувани дела, разглеждани от Административен съд - Благоевград като първа инстанция. През 2018г. в съда са образувани с 2,8% повече първоинстанционни дела в сравнение с 2017г. Общият брой на образуваните дела в Административен съд - Благоевград през 2018г. е 1 797, от които 1 052 броя първоинстанционни и 745 броя са касационните дела.

Независимо от увеличената натовареност в съда са подобрени редица показатели, отчитащи бързина на съдебното производство и добро качество на съдебните актове. И през 2018г. се запазва утвърдената през годините тенденция за приключване на голяма част от стоящите за разглеждане дела, като свършени в края на отчетния период са 81,1% от делата. Свършените през 2018г. дела са 1 820 броя.

Снимка

Изводът за бързина на административното правораздаване се подкрепя и от данните за свършените в тримесечен срок дела, които за 2018г. са 75,1% от общия брой свършени през годината дела, като в този срок се включва и срокът за постановяване на съдебния акт. През отчетния период съдебните актове по 1 819 броя дела са постановени в едномесечен срок, като само 1 съдебен акт е постановен след изтичане на едномесечния срок.

Показател за добро качество на съдебните актове е и обстоятелството, че обжалвани пред Върховния административен съд са едва 45 процента от подлежащите на обжалване съдебни актове, постановени през 2018г.

Мария Тодорова

"Резултатите показват, че за поредна година, въпреки увеличената натовареност, в съда е постигната бързина при насрочване, разглеждане и приключване на образуваните дела, срочност и добро качество на съдебните актове, което води до извод за ефективност на правораздавателната дейност, осъществявана от съда" - посочи председателят на Административен съд - Благоевград Мария Тодорова. Тя благодари на всички съдебни служители за качественото, мотивирано и отговорно изпълняване на служебните задължения.

На представянето на годишния отчет на Административен съд - Благоевград пресъстваха Георги Чолаков - председател на Върховния административен съд, председатели на отделения и съдии във Върховния администравитен съд, представители на съдебната и изпълнителната власт.

Сред гостите бяха заместник-областният управител на област Благоевград Иван Стоянов, ректорът на Югозападния университет проф.д-р Борислав Юруков, омбудсманът на Община Благоевград - Валентин Василев и други.

Георги Чалокав поздрави за отличните резултати Благоевградския администравитен съд: "Карате ме да се чувствам горд да бъда председател на административното правораздаване в България!" - и пожела следващата година Административния съд да бъде в желаната нова сграда. 

Георги Чолаков

В момента тече обществена поръчка за ремонт и реконструиране на сградата на Стопанския факултета на ЮЗУ, която ще бъде използвана от Административен съд - Благоевград.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Историкът Димитър Митев представи свои книги в Благоевград

По покана на филиала на Македонския Научен Институт в Благоевград и на Регионалната библиотека „Димитър Талев” в града,  тази вечер историкът доц. Димитър Митев представи 4  свои книги, свързани с темата  за Македонския въпрос. За неговото творчество говориха доц.Димитър Тюлеков и Николай Поппетров - научен сътрудник към БАН. Доц...

публикувано на 24.04.24 в 19:23

Актрисата Гергана Стоянова организира среща с ученици от Кюстендил

Над 350 ученици от ОУ "Св. св. Кирил и Методий" в Кюстендил се включиха в среща с актрисата Гергана Стоянова. Мотивационната сбирка беше с тема "Как да сбъдваме мечти". Идеята на Стоянова била да се срещне с децата, за да им разкаже какво се е случило с момичето, стояло на същите тези чинове, за да стане така, че гласът й днес да се чува по толкова..

публикувано на 24.04.24 в 16:41

Природо-математическият факултет на ЮЗУ отвори врати за учители и ученици

Какви са възможностите за бъдещо професионално развитие в сферата на химията имаха възможност да разберат днес благоевградски ученици. Това стана в Деня на отворените врати на Катедра „Химия“ на Природо-математическия факултет на ЮЗУ „Неофит Рилски“. Според учениците от Седмо СУ „Кузман Шапкарев“ специалностите по химия  крият големи възможности..

публикувано на 24.04.24 в 15:39

Бившият Междуучилищен център в Благоевград вече е енергийно ефективен

С 1 млн.500 хил.лв. частично е обновена сградата на бившия Междуучилищен център в Благоевград. Средствата са чрез европейско финансиране, в партньорство с норвежка енергийна компания. Базата обаче все още няма да се ползва като образователен център, необходими са допълнителни средства за неговото цялостно преобразуване. Това стана ясно..

публикувано на 24.04.24 в 15:03

КТ "Подкрепа": Учителската заплата трябва да стане 150% от средната

Синдикат "Образование" към КТ "Подкрепа" предлагат учителската заплата да стане 150% над средната брутна работна заплата за страната. Национално изследване на профсъюза показва, че макар и увеличаващи се, трудовите възнаграждения на учителите не отговарят на техните многобройни отговорности и задължения. To e проведено сред 4150 педагози.  Д-р Юлиян..

публикувано на 24.04.24 в 14:35

7 души са задържани при спецакция в Перник

Полицията в Перник е задържала седем души в рамките на проведената тази сутрин масирана полицейска операция. Спецакцията е започнала в 6.00 ч. В нея участват служители от ОДМВР, Първо и Второ РУ и представители на Главна дирекция "Жандармерия, специални операции и борба с тероризма". Основно силите на полицията са били съсредоточени в пернишкия квартал..

публикувано на 24.04.24 в 12:28

От петък започва изплащането на великденските добавки

От петък ще започне изплащането на великденските добавки от 100 лева за пенсионерите с пенсии до линията на бедност от 526 лева, съобщават от Националния осигурителен институт (НОИ). Парите ще са налични на 26 април както по банковите сметки на пенсионерите, така и по преводите към пощенските станции. Право на празничните суми имат около 534 000 души...

публикувано на 24.04.24 в 11:43