Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Предстоящи събития- 22.03.2019 г.

Радио Благоевград и „Водоснабдяване и канализация” – Благоевград ще отбележат отново в съвместна инициатива Световния ден на водата - 22 март. Под мотото „Водата е за всички”, двете институции за поредна година организират Празник на водата - днес от 13.00 ч. в Музея на водата в областния център на Пиринско. Програмата ще включва занимателни игри и забавления, насочени към подрастващите. Целта на празника е да се ангажира вниманието на децата, да се провокира тяхната любознателност и не на последно място - да се активира у тях истинска загриженост към пестенето на водата. Ученици ще рисуват на тема „Водата е за всички“, като целта е да се насочи творческият поглед към водното богатство на Югозападна България. Тази година в празника ще участват ученици от град Симитли. Това е поредна съвместна инициатива на Радио Благоевград и „Водоснабдяване и канализация”. Организаторите канят всички, които желаят, да се присъединят към празника и да заповядат в 13:00 часа в Музея на водата.

Пролетният празник Науръз на Казахстан ще се чества днес в Благоевград. Събитието е от 11,00 часа и се организира от почетното консулство на бившата съветска република в областния център. Солисти от благоевградския ансамбъл „Пирин” ще пеят и танцуват пред зала „22 септември”. Студенти от Американския университет ще представят традиционен казахски танц и ще свирят на домбра. Участие ще вземат и децата от Детски фолклорен танцов ансамбъл “Пиринче”.

Благотворителен базар „От сръчните ръце на мама“ ще се проведе днес от 10 до 16 часа пред сградата на Община Благоевград. Благотворителната инициатива е в подкрепа на доброволческата кухня за бедни, която отвори врати през 2016 година в църквата „Св. Николай Летни”. Председател на настоятелството е енорийският свещеник отец Светослав Кючуков. Средствата, с които се издържа кухнята, се осигуряват от дарители и благотворителни кампании. Базарът се провежда за поредна година в Благоевград. Организатори на събитието са Общинският съвет по наркотични вещества и Православния информационен център на Неврокопската Света митрополия.

Днес от 10:30 ч. в Аулата на ЮЗУ „Неофит Рилски“ (Учебен корпус № 1) ще се състои тържествена церемония за връчване на дипломите на „Випуск 2018“ от Философския факултет. Дипломи за висше образование ще получат 214 абсолвенти в образователно-квалификационните степени „бакалавър“ и „магистър“ от специалностите „Философия“, „Социология“, „Психология“, „Политология“, „Юридическа психология“, „Криминална психология“, „Психология на управлението“, „Училищна психология“, „Философия и психоанализа“ и „Социален мениджмънт и публични комуникации“. По традиция отличниците на випуска ще получат плакет на университета за показаните високи резултати в процеса на своето обучение. Дипломите на отличниците ще връчи заместник-ректорът на Югозападния университет „Неофит Рилски“ проф. д-р Антони Стоилов.

Днес от 11:00 часа ще проведе официална церемония „Първа копка“ за стартиране на инвестиция за изграждане на "Спортен комплекс", в местността „Байова борика“ в землището на гр. Разлог, Община Разлог. Внушителното съоръжение ще бъде разположено на площ от близо 103 дка земя. Комплексът ще разполага с 5 бр. тренировъчни футболни игрища, игрално поле на футболен стадион с осветление, 2 бр. тенис кортове, 2 бр. баскетболни игрища, 2 бр. волейболни игрища. „Изграждането на подобно мащабно съоръжение е от изключителна важност за Община Разлог. То ще даде възможност за провеждане на различни по рода си спортни събития, а в същото време и ще разполага с нужните условия за подготовка, както на български, така и чуждестранни отбори. Реализирането на този проект ще повиши нивото на предлаганата туристическа услуга и ще спомогне за затвърждаването на община Разлог като туристически център, което от своя страна ще доведе до разкриването на повече работни места, а също така и до повишаване на стандарта на живот на местното население“, коментира Красимир Герчев – кмет на Община Разлог. 

Пролетна работилница за деца организира днес община Дупница. Заедно с педагозите от двата Центъра за обществена подкрепа, децата ще изработват от различни материали пролетни цветя. Могат да се включат всички желаещи, а заниманията започват от 14ч. в Заседателната зала на общината. 

Дирекцията на НП „Рила“ ще отбележи Световния ден на водата с разнообразни инициативи с деца, ученици и посетители. Днес в посетителските центрове на парка в Паничище и в Самоков ще има Ден на отворените врати. От 9.30 до 17.00 часа експерти ще предоставят информация за Световния ден и материали за Националния парк и околната среда и ще изнасят беседи пред посетителите. От 10.00 часа в ДГ № 9 „Слънце“ – гр. Дупница ще има образователна беседа и занимателни игрис децата от третите и четвъртите групи. Експерт от парковата дирекция ще представи Световния ден на водата на тема „Вода за всички! Всеки е важен!“ От 13.00 часа в ОУ „Неофит Рилски“ – гр. Дупница с тематична беседа ще се популяризира световната природозащитна дата на тема „Вода за всички! Всеки е важен!“. Екозаниманието ще запознае второкласници от училището с богатото водно богатство и уникалното биоразнообразие на Национален парк „Рила“ и ще завърши с ековикторина. Програмата, посветена на Световния ден на водата, ще продължи от 15.00 часа в СУИЧЕ „Св. Климент Охридски“– гр. Благоевград. Там експерти от Дирекция „НП Рила”ще проведат беседа и интертактивна екоигра с третокласници от благоевградското училище.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Лидерът на „Възраждане“ на среща в Благоевград

Отворена среща на председателя на „Възраждане“ д-р Костадин Костадинов и народния представител Цвета Рангелова се проведе в зала „22 септември“  в Благоевград. На срещата бяха обсъдени бъдещето на България и актуалната политическа обстановка, като гражданите на Благоевград  имаха възможност да направят предложения и да задават въпроси. Още..

публикувано на 25.04.24 в 21:14

Откриха Международния младежки център в Перник

В Перник откриха сградата на Международния младежки център. С новата придобивка се създават предпоставки за развитие на качествени младежки дейности и политики на местно, национално и международно ниво, насочени към младите хора. Откриването на новопостроената сграда бе кулминацията на една изключително натоварена за екипа на Международния младежки..

публикувано на 25.04.24 в 20:14

В Кюстендил ще глобяват паркиралите в зелени площи

Водачите на моторни превозни средства, паркиращи в зелените площи в Кюстендил ще бъдат санкционирани. Това ще стане след анализиране и промяна на нормативната уредба, съобщи на днешната сесия на Общинския съвет кметът на града Огнян Атанасов. Идеята на общинската управа е на нарушителите да се налагат глоби, а самите собственици ще могат да си..

публикувано на 25.04.24 в 18:06

Среща по повод черешовата кампания в Кюстендил

Среща с производителите на череши организира общината в Кюстендил. Срещата ще се състои утре, от 13:00 часа, в общината в Кюстендил. В нея за участие са поканени производители на череши и представители на фирми, които изкупуват и преработват плодовете. Тема на работната среща е предстоящата кампания в община Кюстендил. В дискусията ще вземат участие..

публикувано на 25.04.24 в 15:39

12 общински съветници от Благоевград искат и референдум на 9 юни

12 общински съветници са внесли подписка в края на работния ден вчера с искане за включване на извънредна точка в дневния ред  на утрешното редовно заседание на местния парламент, за свикване на референдум, относно предложението на община Благоевград за поемането на дългосрочен дълг в размер на 14.5 милиона лева.    Предложението на..

публикувано на 25.04.24 в 15:14

Модерната търговия и развитието на местните общности

На над 1 800 лв. възлиза средната работна заплата на наетите в големите търговски вериги и обекти на територията на Югозападна България, които са членове на Сдружението за модерна търговия в България. Инвестициите, които са реализирани от страна на тези компании, възлизат на над 300 млн. лв. Това сочи докладът, изготвен от Института..

публикувано на 25.04.24 в 14:13

СЗО: Употребата на алкохол и е-цигари сред младежите е "тревожна"

Широкоразпространената употреба на алкохол и електронни цигари сред подрастващите е "тревожна", според  доклад , публикуван днес от Световната здравна организация, която препоръчва мерки за ограничаване на достъпа, предаде АФП. Базиран на проучване на данни за 280 000 младежи на възраст 11, 13 и 15 г. в 44 държави - Европа, Централна Азия и Канада, СЗО..

публикувано на 25.04.24 в 13:54