43-ма съдии, прокурори и антимафиоти бяха отличени в конкурса „Страхливият умира всеки ден, смелият – само веднъж“

Със специални плакети с лика на Джовани Фалконе в десетото юбилейно издание на конкурса бяха отличени италианският магистрат Алфонсо Сабела и зам.-главният прокурор при Върховна касационна прокуратура Иван Гешев. Плакет отиде и в отдел „Наркотици“ в главна дирекция „Борба с организираната престъпност“. Извънредна награда за цялостна дейност на институцията бе връчена на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество с председател Пламен Георгиев Димитров. Отличени с грамоти бяха още прокурорите Васил Чекански от Разлог, Пиринка Костадинова и Емил Дончев от Петрич, съдия Магдалена Жбантова от Гоце Делчев, както и инспектори от Радомир, Перник и от цялата страна.

СнимкаНашата кауза на всички тук е обречена на успех, защото, както казва и Джовани Фалконе „всички институции, когато работят заедно, в екип, успехът е неминуем“, каза на церемонията Стефан Балабанов – зам.-министър на вътрешните работи и председател на комисията, определила отличените.

СнимкаМного е приятно да виждам зала „22 септември“ пълна с достойни хора. Бъдете смели, внимателни и безкомпромисни“, обърна се към присъстващите зам.-кметът Христина Шопова и припомни част от славното дело на Фалконе.

Сред официалните гости на церемонията бе и негово превъзходителство италианският посланик Стефано Балди. „Живеем в свят, в който на всички микро и макро нива има нужда от добри примери. Радвам се, че показваме тези добри примери“, каза той и благодари на всички отличени за работата им.

"Мафията не е непобедима. Тя е създадена от човека и като всичко друго има начало и край и може да бъде победена чрез участието на всички основни институции в тази борба", заяви д-р Теменужка Любенова - председател на ОбСНВ - Благоевград.

СнимкаКонкурсът е учреден през 2009 г. от община Благоевград, със съдействието на Посолството на Република Италия, по идея на Общинския съвет по наркотични вещества Благоевград. С провеждането му се цели да бъдат подпомогнати усилията на тези магистрати и полицаи, които с риск за живота си защитават обществените интереси и авторитета на професията си, както и да се съдейства за намаляването на криминални прояви, каквито се наблюдават като тенденция, както на локално, така и на национално ниво.

"Страхливият умира всеки ден, смелият – само веднъж", е посланието на Фалконе към всички, съпричастни в борбата срещу организираната престъпност, наркотрафика и посегателствата срещу личността и човешкия живот, каквото е и мотото на ежегодния конкурс.

СнимкаПрез 2011 година пред сградата на Съдебната палата в Благоевград бе открита мемориална плоча, в памет на убития от италианската мафия магистрат Джовани Фалконе.Вижте още

ДНК мотивира младите хора да станат родители навреме

Десетки млади и заинтересовани хора се събраха днес в ЮЗУ „Неофит Рилски“ в Благоевград, който е домакин на първата от поредицата лекции "ДНК НА БЪДЕЩЕТО – 30 ли е новото 20?". Специално за събитието в Благоевград пристигнаха Андрей Арнаудов, д-р Милен Врабевски, доц. Георги Бърдаров, психолога Ани Владимирова и д-р Петра Семерджиева...

публикувано на 18.04.19 в 19:07

Ценни църковни материали са показани в изложбата „Неврокопската Св.Митрополия – пастири и паство” в музея в Благоевград

С песнопения на мъжкия черковен хор към храм „Въведение Богородично“, с ръководител Валентин Георгиев, бе открита изложбата „Неврокопската Св.Митрополия – пастири и паство” в Регионалния исторически музей – Благоевград. Експозицията е посветена на 125-годишнината от учредяването на Неврокопската Света митрополия и 175-годишнината от..

публикувано на 18.04.19 в 17:53

Благоевград – територия за съвременно изкуство с висок заряд

   Утре в Благоевград ще бъде поставено началото на Пролетния фестивал за съвременно изкуство Благоевград 2019.   Около 12:30 часа в къща „Георги Измирлиев” в старинния квартал „Вароша” предстои официалното откриване на уникалните камерни изложби „Стаички”, които представят творби на съвременни художници  в негалерийна среда. Между тях са:..

публикувано на 18.04.19 в 17:13

Ще почистват района край водопада „Полска Скакавица“

От Туристическо дружество "Осогово"-Кюстендил отправят покана към всички любители на природата да се включат в акцията. "Вече имаме кандидати да се включат в почистването, въпреки че то съвпада с Лазаровден. Но пък преди Великден винаги е хубаво човек да почисти", каза Силвия Михова от дружеството. От там са подготвили и табели, които ще бъдат..

публикувано на 18.04.19 в 16:07

Международният ден на танца ще бъде отбелязан в град Гоце Делчев за 11-та поредна година

Над 700 са участниците, които тази година ще се включат в отбелязването на Международния ден на танца в град Гоце Делчев. Събитието се организира за 11-та поредна година от Община Гоце Делчев и Народно читалище „Просвета - 1865”, а интересът към него е все по-голям, както от страна на зрителите, така и на участниците.  Тази година в..

публикувано на 18.04.19 в 15:03

В Разлог се проведе състезание „Млад огнеборец“

Състезанието се провежда със съдействието на Община Разлог и се организира от Районната служба „Пожарна безопасност и защита на населението“. В надпреварата взеха участие три отбора.  Състезанието премина много оспорвано и на добро ниво, като младите огнеборци се състезаваха в две дисциплини: бойно разгръщане на състезателна пътека и 400 м..

публикувано на 18.04.19 в 14:56

Голям интерес в Дупница към ваучерите за квалификация на заети лица

Лек спад на безработицата в шестте общини на бившата Дупнишка околия отчитат от Бюрото по труда. Причината е в прилаганите мерки за субсидирана заетост.  В община Дупница без работа са 6,2% от жителите. В Бобов дол те са 6,7%, а в Сапарева баня – 5,8%. Новорегистрирани на борсата са 254 души.  Отчита се голям интерес към ваучерите за..

публикувано на 18.04.19 в 14:17