43-ма съдии, прокурори и антимафиоти бяха отличени в конкурса „Страхливият умира всеки ден, смелият – само веднъж“

Със специални плакети с лика на Джовани Фалконе в десетото юбилейно издание на конкурса бяха отличени италианският магистрат Алфонсо Сабела и зам.-главният прокурор при Върховна касационна прокуратура Иван Гешев. Плакет отиде и в отдел „Наркотици“ в главна дирекция „Борба с организираната престъпност“. Извънредна награда за цялостна дейност на институцията бе връчена на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество с председател Пламен Георгиев Димитров. Отличени с грамоти бяха още прокурорите Васил Чекански от Разлог, Пиринка Костадинова и Емил Дончев от Петрич, съдия Магдалена Жбантова от Гоце Делчев, както и инспектори от Радомир, Перник и от цялата страна.

СнимкаНашата кауза на всички тук е обречена на успех, защото, както казва и Джовани Фалконе „всички институции, когато работят заедно, в екип, успехът е неминуем“, каза на церемонията Стефан Балабанов – зам.-министър на вътрешните работи и председател на комисията, определила отличените.

СнимкаМного е приятно да виждам зала „22 септември“ пълна с достойни хора. Бъдете смели, внимателни и безкомпромисни“, обърна се към присъстващите зам.-кметът Христина Шопова и припомни част от славното дело на Фалконе.

Сред официалните гости на церемонията бе и негово превъзходителство италианският посланик Стефано Балди. „Живеем в свят, в който на всички микро и макро нива има нужда от добри примери. Радвам се, че показваме тези добри примери“, каза той и благодари на всички отличени за работата им.

"Мафията не е непобедима. Тя е създадена от човека и като всичко друго има начало и край и може да бъде победена чрез участието на всички основни институции в тази борба", заяви д-р Теменужка Любенова - председател на ОбСНВ - Благоевград.

СнимкаКонкурсът е учреден през 2009 г. от община Благоевград, със съдействието на Посолството на Република Италия, по идея на Общинския съвет по наркотични вещества Благоевград. С провеждането му се цели да бъдат подпомогнати усилията на тези магистрати и полицаи, които с риск за живота си защитават обществените интереси и авторитета на професията си, както и да се съдейства за намаляването на криминални прояви, каквито се наблюдават като тенденция, както на локално, така и на национално ниво.

"Страхливият умира всеки ден, смелият – само веднъж", е посланието на Фалконе към всички, съпричастни в борбата срещу организираната престъпност, наркотрафика и посегателствата срещу личността и човешкия живот, каквото е и мотото на ежегодния конкурс.

СнимкаПрез 2011 година пред сградата на Съдебната палата в Благоевград бе открита мемориална плоча, в памет на убития от италианската мафия магистрат Джовани Фалконе.Вижте още

Нова организация на движението в Благоевград

Временна организация на движението ще бъде въведена в Благоевград на 21 и 22 юни, по време на фестивала “Francofolies“. Целта е да бъде осигурено безпроблемно движение в областния център, съобщиха от Пресцентъра на Община Благоевград. Движението за всички моторни превозни средства и масовия градски транспорт ще бъде спряно в двете посоки по..

публикувано на 20.06.19 в 11:09

Загиналият в Перник полицай е само на 28 години

Возещото се на мотоциклета с полицая 19-годишно момиче е настанено в болница с множество счупвания без опасност за живота.   Инцидентът е станал снощи, малко преди 21.30 часа, в района на квартал „Мошино”. Мотоциклетът, който е бил управляван от полицая, се е движел по улица „Юрий Гагарин“ в посока към квартал „Изток“ и се е сблъскал с..

публикувано на 20.06.19 в 11:01

Марш за 90-годишнината на град Перник

Композиторът Орлин Бебенов, който от 1988 година живее в Полша, е написал марш за 90-годишнината от обявяването на Перник за град, съобщи диригентът на Духовия оркестър в Перник Трифон Трифонов.  Композицията е озаглавена „Струма си тече“. Оркестрацията и аранжимента са дело на Трифон Трифонов. Творбата ще бъде изпълнена за първи път от Духов..

публикувано на 20.06.19 в 09:15

Полицай е загинал при катастрофа с мотор в Перник

Инцидентът е станал късно снощи в района на квартал “Мошино“. С него е пътувала и жена, която е пострадала тежко. Тя е настанена в болница. Все още няма официална информация за катастрофата. Според очевидци, в нея е участвал и автомобил, шофиран от жена.

публикувано на 20.06.19 в 09:11

Днес ще е предимно слънчево

В следобедните часове, главно над планинските и североизточните райони, ще се развива купеста облачност. Там на отделни места ще превали и прегърми. Максималните температури ще са между 29° и 34°. Над планините ще е предимно слънчево. Следобед ще се развива купеста облачност и на места, главно в масивите от Западна България, ще има..

публикувано на 20.06.19 в 08:33

Покана за участие в „През девет планини в десета“

За трета поредна година Дирекция „Национален парк "Пирин“ организира конкурса „През девет планини в десета“.  Основната идея на инициативата е да се покажат завладяващите красоти на Пирин планина и съхранената дива природа в националния парк. Конкурсът е насочен към всички, без ограничение във възрастта.  Всеки участник може да изпрати 3..

публикувано на 20.06.19 в 08:26

Предстоящи събития на 20 юни

Сесия на Общинския съвет ще се проведе в Перник. На заседанието ще бъде разгледана докладна, свързана с кандидатстване на Община Перник по ОП „Региони в растеж” с проект за ремонт и прилагане на мерки за енергийна ефективност на младежкия дом в квартал „Мошино”, ще бъде направена актуализация на курсовете по градските и междуселищни..

публикувано на 20.06.19 в 08:22