Фалшиви новини и постистина

Силвия Петрова

„Фалшиви новини и постистина“ – тема на лекцията, която изнесе гл. ас. д-р Силвия Петрова от катедра „Културология“ във ЮЗУ пред служители от Регионалната библиотека „Димитър Талев“ в Благоевград. 
Събитието бе в рамките на Седмицата на медийната грамотност. „Днес терминът фалшиви новини е разпрострял влиянието си глобално, а значението му се разклонява в множество посоки – от умишлено разпространявани лъжи, през сатира и т.нар. bullsshits, до инструмент, използван от политици за саморазправа с критични, неудобни медии. Един от големите проблеми в съвременната публичност е, че т.нар. политици на постистината /post-truth politics* наричат фалшиви новини всичко, което не им харесва, като по този начин превръщат понятието в оръжие срещу качествената и разследващата журналистика“ – каза д-р Силвия Петрова. 
Пред присъстващите тя сподели, че вариант на фалшивите новини са и т.нар. полуфакти и полуистини, които не могат да бъдат подкрепени от надеждни източници. Фалшивите новини често/но не задължително/, са отнесени под формата на сензация /в заглавията се съдържат думите „шок“, „бомба“, „скандал/. Целта е да предизвикат силно възмущение или антипатия, като същевременно не могат да бъдат подкрепени с конкретни факти.

 

Снимка

В българския контекст връзката между дезинформация и нови медии е особено важна, тъй като българите са едни от най-активните потребители на социални мрежи в Европейския съюз. Чрез онлайн медиите и социалните мрежи фалшивите новини постигат не прост по-широко, а и по-дълбоко присъствие – поредица от споделяния, както и доверието, че новината е споделена от „приятели“ осигуряват по-дълбоко проникване в съзнанието на потребителите“- каза още д-р Силвия Петрова. Тя предложи и основните стъпки как да се предпазим от фалшивите новини и пропагандата.

  1. Задавайте въпроси Знанието не започва със заключение, то започва с въпроси.

  2. Не се палете Когато видите скандално заглавие, прочетете историята преди да реагирате. Установете дали фактите от историята подкрепят истерията в заглавието.

  3. Пазете се от политическите претенции за неизбежност. Някои политици се опитват да заобиколят упоритата работа по защитата на своите политически решения, като избягват дебата.

  4. Разпознайте манипулациите

  5. Идентифицирайте мотивациите и скритите интереси.

  6. Не вярвайте на всичко, което четете


Вижте още
Професор Йордан Гошев - декан на Факултета по изкуствата

Нова научна лаборатория за културен туризъм

Лабораторията е към катедра „Културология“ във Факултета по изкуствата в ЮЗУ „Н. Рилски“ Благоевград. Тя бе открита официално от проф. Йордан Гошев в присъствието на студенти и преподаватели. (чуйте звуковия файл) Лабораторията вече се използва за обучение на студентите и докторантите от специалностите „Култура и културен туризъм“ и..

публикувано на 23.05.19 в 14:15

Говорим по-евтино в Европейския съюз

  От 15 май влязоха в сила нови пределни цени за всички международни повиквания и съобщения в ЕС. Потребителите, които се обаждат от своята държава към друга държава от ЕС, вече плащат не повече от 19 цента на минута (+ ДДС) и 6 цента за съобщение съобщение (+ ДДС).  „Важно уточнение е, че тези цени не важат за бизнес клиентите, което..

публикувано на 22.05.19 в 16:45

Детски панаир в Благоевград

Панаирът ще се състои на 25 и 26 май на площад „Македония“ в областния център. Събитието се реализира от фондация „Изиарт“ с подкрепата на община Благоевград. В ателиетата по живопис, стъклопис, пясъчни рисунки децата ще могат да демонстрират творческите си възможности. Новост тази година ще бъде ателието по тъкачество и ателието за..

публикувано на 22.05.19 в 16:41

Глад за кадри и в строителния бранш

За кризата в строителния бранш си говорим отдавна. А и не само в този сектор на българската икномика вече се усеща съществен глад за кадри. Какво се случва в бранша?! Според председателя на Камарата на строителите в Пиринско, инж. Петър Байкушев, въпреки че се наблюдава леко раздвижване и вливане на нови сили в сектора, все още ситуацията..

публикувано на 22.05.19 в 10:58
Доц.Сотир Марчев

Кардиологът доц. Сотир Марчев: Не измервайте артериалното си налягане по няколко пъти на ден

Това заяви в интервю за здравния час на Радио Благоевград кардиологът доц. Сотир Марчев. (чуйте звуковите файлове) При измерване на артериалното налягане трябва да се избягват крайностите – препоръча той.  От една страна са хората, които нямат представа какви са им стойностите, което е опасно. Опасна и другата..

публикувано на 21.05.19 в 17:07
Гъба Аурикулария в природата

Лекарствени гъби действат благоприятно върху редица заболявания

Използването на лечебните гъби с цел подобряване здравословното състояние датира от хилядолетия. Произходът на тези гъби идва от Япония, Непал, Индия. Дори и в традиционната медицина чрез лечебни гъби има създадени лекарствени продукти, които се използват в борбата с онкологичните заболявания. „Най-широко разпространени са  10 гъби, които са..

публикувано на 21.05.19 в 16:59
Огнян Механджиев

Огнян Механджиев: Художникът трябва да може да прави всичко

Около 40 картини - 20-тина акварели, пастели и други произведения са показани в изложбата-базар на известния благоевградски художник Огнян Механджиев.  До 20 юни тя остава в малката зала на Градската художествена галерия в Благоевград.  Арт събитието е организирано по идея на Движение „Ние жените“-Благоевград и с любезното съдействие на..

публикувано на 20.05.19 в 17:27