Фалшиви новини и постистина

Силвия Петрова

„Фалшиви новини и постистина“ – тема на лекцията, която изнесе гл. ас. д-р Силвия Петрова от катедра „Културология“ във ЮЗУ пред служители от Регионалната библиотека „Димитър Талев“ в Благоевград. 
Събитието бе в рамките на Седмицата на медийната грамотност. „Днес терминът фалшиви новини е разпрострял влиянието си глобално, а значението му се разклонява в множество посоки – от умишлено разпространявани лъжи, през сатира и т.нар. bullsshits, до инструмент, използван от политици за саморазправа с критични, неудобни медии. Един от големите проблеми в съвременната публичност е, че т.нар. политици на постистината /post-truth politics* наричат фалшиви новини всичко, което не им харесва, като по този начин превръщат понятието в оръжие срещу качествената и разследващата журналистика“ – каза д-р Силвия Петрова. 
Пред присъстващите тя сподели, че вариант на фалшивите новини са и т.нар. полуфакти и полуистини, които не могат да бъдат подкрепени от надеждни източници. Фалшивите новини често/но не задължително/, са отнесени под формата на сензация /в заглавията се съдържат думите „шок“, „бомба“, „скандал/. Целта е да предизвикат силно възмущение или антипатия, като същевременно не могат да бъдат подкрепени с конкретни факти.

 

Снимка

В българския контекст връзката между дезинформация и нови медии е особено важна, тъй като българите са едни от най-активните потребители на социални мрежи в Европейския съюз. Чрез онлайн медиите и социалните мрежи фалшивите новини постигат не прост по-широко, а и по-дълбоко присъствие – поредица от споделяния, както и доверието, че новината е споделена от „приятели“ осигуряват по-дълбоко проникване в съзнанието на потребителите“- каза още д-р Силвия Петрова. Тя предложи и основните стъпки как да се предпазим от фалшивите новини и пропагандата.

  1. Задавайте въпроси Знанието не започва със заключение, то започва с въпроси.

  2. Не се палете Когато видите скандално заглавие, прочетете историята преди да реагирате. Установете дали фактите от историята подкрепят истерията в заглавието.

  3. Пазете се от политическите претенции за неизбежност. Някои политици се опитват да заобиколят упоритата работа по защитата на своите политически решения, като избягват дебата.

  4. Разпознайте манипулациите

  5. Идентифицирайте мотивациите и скритите интереси.

  6. Не вярвайте на всичко, което четете


Вижте още

Жители на община Бобов дол ще участват в делото срещу изгарянето на отпадъци в ТЕЦ “Бобов дол“

Делото на екологичната организация „Грийнпийс – България“ срещу Изпълнителната агенция за опазване на природната среда и водите за изгарянето на отпадъци в ТЕЦ „Бобов дол“ е насрочено за 24-ти септември в Административния съд в Кюстендил. Към делото са се присъединили и жители на Големо село, което е част от община Бобов дол.  Жителите на общината..

публикувано на 20.09.19 в 16:31

Подкрепа за социалното предприемачество на местно ниво

   Дейностите за подпомагане и подобряване на социалното предприемачество на местно ниво в трансграничния регион, бяха представени днес на среща в Благоевград. Проектът е финансиран по програмата за трансгранично сътрудничество ИНТЕРРЕГ V-A Гърция – България 2014-2020.    Създаването на два центъра за подкрепа на социални предприемачи в..

публикувано на 20.09.19 в 13:45
Цветанка Гаврилова – директор на ЦЛТРДБ

С около 25 школи откриват новата учебна година в Центъра за личностно и творческо развитие на децата на Благоевград

През месец септември е най-активната кампания по записване на децата в школите на Центъра за личностно и творечско развитие на децата на Благоевград. През учебната 2019/2020 година талантливите и любознателни деца могат да избират с какво да се занимават извън училище в 25 школи в две направления – "Изкуство" и "Наука". Няма ограничения за броя на..

публикувано на 20.09.19 в 09:48
Старши комисар Дойчин Дойчинов

Заловиха нападателите на готвачката в детската градина в село Кърналово

Полицията в Петрич залови и двамата нападатели на готвачката в детската градина в петричкото село Кърналово. Единият е на 22 години, а другият на 25. И двамата са криминално проявени и живеят в Петрич. И двамата са направили самопризнания. Единият от тях, който е планирал грабежа, има дядо в селото. Образувано е досъдебно производство, каза на..

публикувано на 19.09.19 в 17:50
Габриел Перейра Да Силва  и водещия Иван Близнаков

За “Пирин“, бразилския футбол и волята да успееш

За първи път в спортния летопис на Радио Благоевград в студиото гостува бразилски футболист – едно от новите имена в „Пирин“. 24-годишният офанзивен халф Габриел Перейра Да Силва  активно участва в предаването „Спортна сряда“ на 18 септември. За  скромното си семейство и родния си град Кампо Гранде, за своята Бразилия, където футболът  е не само..

публикувано на 19.09.19 в 10:54

Законопроектът срещу фермите за ценни кожи вече е в Парламента

„ Законопроект ът , предвиждащ забраната на фермите за ценни кожи в страната от 1 януари 2021 г., вече е внесен в Парламента . Това е най-важната крачка, но предстоят още много усилия, докато се случи наистина забраната“ –  съобщи за Радио Благоевград Петя Алтимирска, председател на Инициативния комитет на Национална гражданската..

публикувано на 18.09.19 в 15:31

Внимание! Опасни капачки за буркани на пазара!

  „Най-тревожния проблем в момента на българския пазар са металните капачки с пластизолов уплътнител и металните опаковки. Другите опаковки са горе-долу вече в ред, но при капачките положението е много тревожно.“ –  коментира за Радио Благоевград инж. Майя Стойчева, ръководител на Акредитиран Изпитвателен Център АЛМИ ТЕСТ, която е направила..

публикувано на 18.09.19 в 15:26