В Европа се чува този, който е най-активен

  Предизвикателствата вече не са пред европейския, или световен, или български пазар, предизвикателствата са пред това, че всъщност сме на прага на коренна промяна в начина, по който младото поколение трябва да избира кариерното и професионалното си развитие - каза за Радио Благоевград Иван Велков, член на УС на Българската стопанска камара.

Той участва в дискусия на тема „Младежка заетост - предизвикателствата на европейския пазар на труда”, организирана от Българското училище за политика „Димитър Паница“. Никога в историята на човечеството не е имало толкова много възможности за нови професии и нов тип организация на работа. Предишното поколение е решавало проблеми затова какво и къде да работи в много по-локален мащаб - ще работя в този град, ще работя тази професия, ще работя в този завод, фабрика или учреждение.Сега предизвикателството е как да изберем, как да подредим, как да намерим собственото си място и да градим и кариера, и перспектива за развитие. Предизвикателството пред работодателите и държавата е да задържим талантите, да задържим мотивираните и активни хора, които биха били полезни навсякъде –допълни експертът.

Снимка

 Темата коментира и икономистът Лъчезар Богданов: Мобилността на работната сила е последното нещо, което се случва в един голям общ пазар. На хартия пазарът е либерализиран, но на практика той е силно фрагментиран  - много е различен в Гърция, в Испания, в Италия, в България. И  това се вижда  по резултатите – имаме страни с по 5-6 процента младежка безработица, имаме и такива  с по 40 процента. Имаме страни, в които едва 15-20 процента от младите до 24 години работят, имаме страни, в които 85 процента работят, макар и временно. Условията за работа, различните видове договорни отношения, шансовете за реализация са много различни.

  Добромир Иванов, създател и управляващ на Българската стартъп асоциация същобеше лектор на дискусията: Искаме да провокираме младите хора в България да разберат,че в Европа се чува този, който говори най-много. Те всъщност са част от тези политики и трябва да бъдат активни при изразяване на позицията си.

  Форумът, в който участваха ученици и студенти, е част от проекта „Европа те чува. Гласувай!“ и цели да повиши информираността на младите българи по европейски теми и да провокира интереса им към работата на Европейския парламент и към предстоящите евроизбори

Галерия

Вижте още

Цветница в студиото на Радио Благоевград

Цветница е! Празнуват най-красивите български имена. На този ден сякаш света ни посреща с повече светлина и пъстроцветни картини... цветно и красиво е и в студиото на Радио Благоевград! Гостуват ни усмихнатите и много талантливи ученици на музиканта Иван Начов  и читалище „От извора 2013“- град  Сапарева Баня. Децата от Вокалната група..

публикувано на 21.04.19 в 15:27

Трябва да имаме душа и сърце за цветята!

„ Трябва да имаме душа и сърце за цветята “, каза тази сутрин в интервю за Радио Благоевград Вили Тегова от град Сандански. Тя е превърнала своето любимо занимание в професия. “ Това е една огромна любов, която кипи в моята кръв и която изразявам чрез подредбата на цветя. Това изкуство ме доближава до съвършенството на природата “, сподели още..

публикувано на 21.04.19 в 10:41
Методи Чимев

Започна рехабилитацията на пътя Дупница – Самоков

Това е последната пътна отсечка, която свързва Дупница със съседен град, която все още не е ремонтирана и в момента създава немалко проблеми на пътуващите. Тя отдавна влизаше и след това излизаше от плановете на пътната агенция за ремонт, но важността на пътя – свързващ Граничния пункт Гюешево на границата със Северна Македония с автомагистрала..

публикувано на 19.04.19 в 16:14
Донка Байкова

Проф. Донка Байкова: Червената и жълта боя за яйца алергизират

Великденските празници са все по-близо, а консумацията на яйца, козунаци и агнешко месо в празничните дни изправя на изпитание физическото ни състояние. В интервю за предаването Днес на Радио Благоевград, проф. Донка Байкова - специалист по хранене и диететика, предупреди за опасностите които крият боите за боядисване на яйца...

публикувано на 19.04.19 в 16:00

Природните науки в училище

Второ ОУ „Димитър Благоев“ - Благоевград бе домакин на публична междуинституционална и междуучилищна изява на занимания по интереси по природни науки.  Освен ученици от първи и трети клас на Второ училище, в проявата взеха участие шестокласници от Единайсто ОУ „Христо Ботев“. Събитието бе съвместна инициатива с Община Благоевград – това съобщи..

публикувано на 19.04.19 в 10:54

Забранява се уловът на риба в размножителния период

От 15 април влезе в сила забраната за улов на риба в размножителния период. Сроковете са посочени в Заповед на министъра на земеделието, храните и горите Румен Порожанов и се отнасят до улова на риба в рибностопанските обекти по чл. 3, ал. 1, т. 1 и 2 от Закона за рибарството и аквакултурите, съобщават от Пресцентъра на Изпълнителна агенция по..

публикувано на 18.04.19 в 11:26

Проф. д.ф.н. Цочо Бояджиев: Фотографията отвори очите ми за красотата на този свят

Именитият български философ проф. дфн Цочо Бояджиев откри самостоятелна фотографска изложба в ЮЗУ „Неофит Рилски“-Благоевград.  Авторът съчетава в себе си задълбочените познания по антична и средновековна култура и философия, фотографията, поезията и преводите-проф. Бояджиев е един от най-добрите преводачи на антични и средновековни автори. „..

публикувано на 17.04.19 в 14:40