В Европа се чува този, който е най-активен

  Предизвикателствата вече не са пред европейския, или световен, или български пазар, предизвикателствата са пред това, че всъщност сме на прага на коренна промяна в начина, по който младото поколение трябва да избира кариерното и професионалното си развитие - каза за Радио Благоевград Иван Велков, член на УС на Българската стопанска камара.

Той участва в дискусия на тема „Младежка заетост - предизвикателствата на европейския пазар на труда”, организирана от Българското училище за политика „Димитър Паница“. Никога в историята на човечеството не е имало толкова много възможности за нови професии и нов тип организация на работа. Предишното поколение е решавало проблеми затова какво и къде да работи в много по-локален мащаб - ще работя в този град, ще работя тази професия, ще работя в този завод, фабрика или учреждение.Сега предизвикателството е как да изберем, как да подредим, как да намерим собственото си място и да градим и кариера, и перспектива за развитие. Предизвикателството пред работодателите и държавата е да задържим талантите, да задържим мотивираните и активни хора, които биха били полезни навсякъде –допълни експертът.

Снимка

 Темата коментира и икономистът Лъчезар Богданов: Мобилността на работната сила е последното нещо, което се случва в един голям общ пазар. На хартия пазарът е либерализиран, но на практика той е силно фрагментиран  - много е различен в Гърция, в Испания, в Италия, в България. И  това се вижда  по резултатите – имаме страни с по 5-6 процента младежка безработица, имаме и такива  с по 40 процента. Имаме страни, в които едва 15-20 процента от младите до 24 години работят, имаме страни, в които 85 процента работят, макар и временно. Условията за работа, различните видове договорни отношения, шансовете за реализация са много различни.

  Добромир Иванов, създател и управляващ на Българската стартъп асоциация същобеше лектор на дискусията: Искаме да провокираме младите хора в България да разберат,че в Европа се чува този, който говори най-много. Те всъщност са част от тези политики и трябва да бъдат активни при изразяване на позицията си.

  Форумът, в който участваха ученици и студенти, е част от проекта „Европа те чува. Гласувай!“ и цели да повиши информираността на младите българи по европейски теми и да провокира интереса им към работата на Европейския парламент и към предстоящите евроизбори

Галерия

Вижте още

„Мечи крос - Белица - 2019“ събира отново любители на спорта и природата

“ Тази година, отново решихме да направим „Мечи крос - Белица - 2019“, за четвърти път, като пробегът ще бъде на две дистанции. Първата ще бъде на 4 км. , тръгва се от центъра на Белица, в събота, в 10.30 ч. Това е по-кратката дистанция, която е предназначена най-вече за децата. Втората дистанция е 12.7 км. , тя е малко..

публикувано на 18.07.19 в 16:38

Празник на българския дух в Новоселяне

За втора поредна година бобовдолското село Новоселяне събра самодейни таланти от цялата страна. Малки и големи, чрез музика и танц демонстрираха, че наистина обединението ни прави силни. Това е и идеята за създаването на фолклорния събор, посветен на годишнината от рождението на Васил Левски. А ако някои се чудят, къде точно се намира..

публикувано на 18.07.19 в 16:12

Васил Говедарски от село Овчарци: Да правя диви животни от дърво с моторен трион - за мен е истинско удоволствие

Четири години 35-годишният Васил Говедарски от село Овчарци, община Сапарева баня, вае диви животни от дърво с моторен трион. В началото започнал да реже дърва за огрев и от дънер, който го впечатлил, за минути с резачката направил бухал. И така до днес – над 300 дърворезби на животни. Превърнал е ателието си в уютен дом за мечки, глигани,..

публикувано на 18.07.19 в 14:42

Лъвски скок или урок по родолюбие

   Над 70 момчета и момичета на възраст от 5 до 16 години участваха в 15-то издание на състезанието „Лъвски скок“, чиито организатори са Община Благоевград и лекоатлетически клуб „Джордан“ в Благоевград. Инициативата е в памет на 182-та година от рождението на Васил Левски и припомня един паметен момент от живота на Апостола - като участник в..

публикувано на 18.07.19 в 14:01

С фолклорен събор почитат Васил Левски в Новоселяне

Над хиляда самодейци от цялата страна се включиха във фолклорен събор, посветен на годишнината от рождението на Апостола на Свободата, Васил Левски. Домакин на патриотичната проява е бобовдолското село Новоселяне. Местното читалище и общинската администрация в Бобов дол са съорганизатори на уникалното за страната ни събитие. За втора..

публикувано на 18.07.19 в 13:45

Д-р Владислав Улевинов: „Имам много идеи за възраждането на болницата с мисъл за здравето на хората“

  Д-р Владислав Улевинов е новият мениджър на МБАЛ „Иван Скендеров“ в град Гоце Делчев.  Работил е дълги години в УМБАЛ „Александровска“ – София, в Специализираната болница по белодробни болести „Света София“ като детски пулмолог, а от 2016 г. до момента – в болница „Уни хоспитъл“ в град Панагюрище, като завеждащ детска пулмология. Притежава..

публикувано на 16.07.19 в 14:37

Емил Нешев: Спасителните операции по въздух в българските планини спират заради липсата на държавна политика

        До момента инцидентите във високата планина са обслужвани от 2 хеликоптера на частен оператор, оборудвани като въздушни линейки със всичко необходимо, за да транспортират и оказват помощ на пострадали. Заради липсата на създаване на достатъчно работа обаче, на оператора му стана неизгодно да поддържа 2 налични хеликоптера,  чрез които –..

публикувано на 16.07.19 в 14:06