Проф. д.ф.н. Цочо Бояджиев: Фотографията отвори очите ми за красотата на този свят


Именитият български философ проф. дфн Цочо Бояджиев откри самостоятелна фотографска изложба в ЮЗУ „Неофит Рилски“-Благоевград.  Авторът съчетава в себе си задълбочените познания по антична и средновековна култура и философия, фотографията, поезията и преводите-проф. Бояджиев е един от най-добрите преводачи на антични и средновековни автори. „Знаете, че животът на учения е от библиотеката в къщи и обратно. Живял съм години наред по този начин и благодарение на фотографията се отвориха очите ми за красотата на този свят, за смисловите дълбочини на предметите, които ни заобикалят. Представям и абстрактни фотографии, защото това изисква определено усилие за възприемането им. Убеден съм, че добрата фотография и творчеството по принцип,  е това, което оставя пространство за интерпретацията на зрителите. Недолюбвам прекалено директните внушения. Уважението към зрителя за мен е много важно във  фотографията и изкуството изобщо“ - това заяви при откриването на изложбата проф. Бояджиев.
Снимка

 В общата експозиция 17-те фотографии недвусмислено показват и богатството на човешката душа, както и възприятието на заобикалящия свят. Всички са черно-бели, защото този тип фотография е по-въздействаща – въздейства с формите, със светлината, с контраста.

Проф. Лазар Копринаров - философ и дипломат, преподавател по философия на политиката, сравнителна политология и социална философия:  „Тази изложба на проф. Бояджиев е продължение на неговата поезия, защото, всяка фотография е едно малко стихотворение. В тях има много движение, и статика, и геометрия, и преливане на образите. Забележително е неговото внимание към човешката възраст. 6 от фотографиите са на възрастни хора, в които има светлина, което означава, че душата на човека може да се променя от възрастта, но не непременно към лошото. А обратно – възрастта носи светлина за света, за онова, което си преживял. Ключът за света, в който живеем в някаква степен  е вътре в нас. Затова той е успял да намери в тези възрастни хора онази светлина, която е и знак за поезия“ - каза за Радио Благоевград проф. Копринаров, който е и съученик на проф. Цочо Бояджиев. (чуйте звуковия файл)

 Заместник-ректорът на ЮЗУ „Неофит Рилски“ проф. Георги Апостолов определи като „респектиращо творчеството на проф. Бояджиев и огромния му принос не само в българската история на философията, а изобщо за българската култура и наука“.

 По-късно пред студенти, преподаватели и фотографи проф. Цочо Бояджиев изнесе лекция на тема „Истината във фотографията“. Последва и дискусия „Изкуството на философския превод“ с участието на проф. Бояджиев, проф. Лазар Копринаров и доц. Камен Лозев.


Вижте още

„Джумайчета“ в студиото на Радио Благоевград

Детска фолклорна формация „Джумайчета“ към Читалище „Н. Вапцаров- 1866г.“- Благоевград с ръководител Иван Кацарски гостуваха в студиото на радио Благоевград. Съвсем скоро фолклорната формация ще отпразнува 10-ти рожден ден. Подготовката за празника вече започва, съпроводена е с много емоции и вълнения. За всичко това, за успехите..

публикувано на 19.05.19 в 14:40

Тестването на ТОЛ - системата се прави в момента

Това заяви в интервю за Радио Благоевград Магдалена Милтенова - председател на Конфедерацията на автобусните превозвачи.  На срещата с премиера Бойко Борисов  е уточнено, че реалните заплащания на преминаванията могат да станат евентуално през ноември. Дотогава ще се правят изчисления на таксите, ще се пресметнат разходите, трябва да се изградят и..

публикувано на 17.05.19 в 16:56
Проф. Лазар Копринаров

„Човекът няма природа, има история“– Хосе Ортега и Гасет

Думите са на испанския философ, социолог и есеист Хосе Ортега и Гасет, работил през първата половина на 20 век. Днес Центърът за изследване и разпространение на политически и философски идеи към катедра „Философски и политически науки“ в ЮЗУ „Н. Рилски“ Благоевград и представители на издателска къща проведоха научен семинар, на който..

публикувано на 17.05.19 в 13:29

Здравка Евтимова: В писането ще те запомнят, ако нарушиш правилата

Снощи Здравка Евтимова се срещна със свои читатели в Регионална библиотека "Димитър Талев" в Благоевград. Гостуването бе част от програмата на тазгодишното издание на "Литера Експо". Разказвайки за свое неотдавнашно участие на голям литературен форум в Китай, писателката сподели: " Помолиха ме да напиша десет правила за младите писатели. Направих го, но..

обновено на 17.05.19 в 10:04

Стани врабчеброец!

На 18 май, събота ще се проведе Третото национално преброяване на врабчетата „Ние броим врабчетата 3“.   „В инициативата може да се включи всеки доброволец, като за целта трябва предварително да си избере място, което ще наблюдава във времето от 9 до 12 ч. и да го регистрира на сайта: https://www.vrabcheta.bg .   Обикновено..

публикувано на 16.05.19 в 14:28

С македонски пчели подсилват пчелините в кюстендилско

   „За щастие, в кюстендилско нямаме много отровени пчелни семейства, заради растително защитните мероприятия, но за съжаление, има доста загинали пчели, вследствие на други комплексни причини - като изтощаване на пчелните семейства, липсата на достатъчно хранителни запаси и зазимяването с предимно стари пчели в пчелните семейства...

публикувано на 16.05.19 в 14:24

Ще купуваме вносни и скъпи череши

  „Заради неблагоприятните климатични условия от началото на годината, априлските слани и нестабилното пролетно време, черешовата реколта в кюстендилско няма да бъде много добра“ -  коментира за Радио Благоевград земеделският производител от района на Дупница Кирил Димитров. Според него, това е причината тази година да купуваме вносни и..

публикувано на 16.05.19 в 14:21