Проф. д.ф.н. Цочо Бояджиев: Фотографията отвори очите ми за красотата на този свят


Именитият български философ проф. дфн Цочо Бояджиев откри самостоятелна фотографска изложба в ЮЗУ „Неофит Рилски“-Благоевград.  Авторът съчетава в себе си задълбочените познания по антична и средновековна култура и философия, фотографията, поезията и преводите-проф. Бояджиев е един от най-добрите преводачи на антични и средновековни автори. „Знаете, че животът на учения е от библиотеката в къщи и обратно. Живял съм години наред по този начин и благодарение на фотографията се отвориха очите ми за красотата на този свят, за смисловите дълбочини на предметите, които ни заобикалят. Представям и абстрактни фотографии, защото това изисква определено усилие за възприемането им. Убеден съм, че добрата фотография и творчеството по принцип,  е това, което оставя пространство за интерпретацията на зрителите. Недолюбвам прекалено директните внушения. Уважението към зрителя за мен е много важно във  фотографията и изкуството изобщо“ - това заяви при откриването на изложбата проф. Бояджиев.
Снимка

 В общата експозиция 17-те фотографии недвусмислено показват и богатството на човешката душа, както и възприятието на заобикалящия свят. Всички са черно-бели, защото този тип фотография е по-въздействаща – въздейства с формите, със светлината, с контраста.

Проф. Лазар Копринаров - философ и дипломат, преподавател по философия на политиката, сравнителна политология и социална философия:  „Тази изложба на проф. Бояджиев е продължение на неговата поезия, защото, всяка фотография е едно малко стихотворение. В тях има много движение, и статика, и геометрия, и преливане на образите. Забележително е неговото внимание към човешката възраст. 6 от фотографиите са на възрастни хора, в които има светлина, което означава, че душата на човека може да се променя от възрастта, но не непременно към лошото. А обратно – възрастта носи светлина за света, за онова, което си преживял. Ключът за света, в който живеем в някаква степен  е вътре в нас. Затова той е успял да намери в тези възрастни хора онази светлина, която е и знак за поезия“ - каза за Радио Благоевград проф. Копринаров, който е и съученик на проф. Цочо Бояджиев. (чуйте звуковия файл)

 Заместник-ректорът на ЮЗУ „Неофит Рилски“ проф. Георги Апостолов определи като „респектиращо творчеството на проф. Бояджиев и огромния му принос не само в българската история на философията, а изобщо за българската култура и наука“.

 По-късно пред студенти, преподаватели и фотографи проф. Цочо Бояджиев изнесе лекция на тема „Истината във фотографията“. Последва и дискусия „Изкуството на философския превод“ с участието на проф. Бояджиев, проф. Лазар Копринаров и доц. Камен Лозев.


Вижте още

Смесен хор „Ален мак“ към НЧ „Н. Вапцаров 1866“ набира хористи

Творческият сезон за формацията с почти 100-годишна история вече започна. Предстоят концерти, конкурси и фестивали, както в Благоевград и региона, така и в чужбина. След концерт по повод 1 ноември, Ден на будителите, хорът ще участва във фестивал с конкурсен характер в началото на месец декември в Братислава, Словакия. Следват коледни концерти и..

публикувано на 18.09.19 в 14:22
Д-р Елина Смилкова

Изследват безплатно пушачи в Благоевград

 Националната асоциация за профилактика на белодробни болести, Министерството на здравеопазването и Института за здравно образование провеждат втори етап от кампанията за безплатни скринингови прегледи на активни, пасивни и пушачи на бездимни електронни цигари. Мотото на кампанията е „Спри сега, за по-добро здраве утре“, като част от нея е..

публикувано на 17.09.19 в 13:39

С една паралелка първи клас открива учебната година благоевградското 9-о ОУ

   Звънецът удари и в благоевградското 9-о основно училище, което тази година посрещна 22-ма първокласници. Това е радост за екипа на учебното заведение, след като миналата година беше нулева, без прием на първи клас.   Първият учебен ден е винаги вълнуващ за малчуганите, които  прекрачват училищния праг. Божидар и Ники са записани в  9-о..

публикувано на 16.09.19 в 15:06

“С какво ще напълните раницата през новата учебна година?“ – акция на Радио Благоевград

В първия учебен ден Радио Благоевград проведе акция под надслов: “С какво ще напълните раницата през новата учебна година?“. Екипът ни раздаде раници и шапки с логото на медията на ученици от Трето основно училище „Димитър Талев“ и Професионалната гимназия по строителство, архитектура и геодезия „Васил Левски“.  С ранички и шапки с логото..

публикувано на 16.09.19 в 13:47

Едни чистят Благоевград за ден, а други цял живот

    За поредна година Община Благоевград стана част от инициативата „Да изчистим България за един ден”.   В зелената инициатива се включиха десетки доброволци и представители на общинска администрация, които чистиха междублокови пространства, паркове, зелени площи, детски площадки, коритото на река Благоевградска Бистрица, обхванат беше..

публикувано на 15.09.19 в 10:44
Методи Чимев

Инфраструктурните проекти бяха водещи за Община Дупница през последните години

Това беше заложено в програмата за развитие на община Дупница през последните четири години. Успяхме да променим изцяло вида на най-големия жилищен комплекс в града – ж.к.“Бистрица“. Осигурени бяха и допълнителни средства освен заложените в европейския проект. Правителството отпусна 5 милиона лева допълнително, колкото бе и стойността на проекта...

публикувано на 13.09.19 в 17:10
Иво Тренчев

"Пирин" срещу "Спартак" /Варна/ – покана за разплата

Без контузените защитници Румен Трифонов и Димитър Митев и нападателя Иво Михайлов, отборът на "Пирин" ще излезе утре за победа при домакинството си на "Спартак"/Варна/ в мач от 8-я кръг на Втора футболна лига.  До последно под въпрос ще бъде участието на халфа Конър Хендерсън.  Старши треньорът на „орлетата“ Иво Тренчев е категоричен, че..

публикувано на 13.09.19 в 15:28