Бави се ремонтът на пътя за Рилския манастир, в района на свлачището

Първа копка за ремонтът на 32,5 км от второкласния път II-62 Дупница - Клисура - Самоков беше направена в Дупница. Второкласният път свързва ГКПП "Гюешево" с автомагистрала "Струма", с път I-1 София - Благоевград и автомагистрала "Тракия". На събитието бяха заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Деница Николова, председателят на Управителния съвет на Агенция "Пътна инфраструктура" Георги Терзийски, народни представители, кметове, представители на строителя и на надзора. 

"Във връзка с това, че развиваме регионите и търсим възможността чрез транспортна свързаност да дадем възможност за икономическо развитие и стимулиране на нашите региони, тази отсечка дава предпоставка за свързаността между важни населени места да бъде не само осъществена, но да се даде и достъп за развитие на икономиката в различни аспекти. От една страна това е транспортната свързаност, а от друга - посока за развитие на туризма, защото по пътя на отсечката имаме много важни туристически центрове и обекти", каза заместник-министър Николова. 

Направлението не е рехабилитирано 30 години. Пътната отсечка е разделена на два лота, за да може да се изпълняват дейностите така, че участъкът да бъде ремонтиран за 15 месеца. Инвестицията е по оперативна програма "Региони в растеж", а стойността й е 26 милиона лева. Рехабилитацията предвижда пълно подновяване на настилката, изграждане на хоризонтална маркировка и вертикална сигнализация, изграждане на системи за отводняване на пътя. Ремонтирани ще бъдат и три мостови съоръжение и ж.п.-надлез.

"Ремонтът на пътя за Рилския манастир в участъка от пътя, където има свличане на земна маса, все още не е започнал", каза председателят на управителния съвет на АПИ Георги Терзийски. Той уточни, че метеорологичната обстановка спира началото на ремонтните дейности в участъка. "Предвидено е той да продължи месец и половина - два, но отново зависи от метеорологичните условия", каза още Терзийски.


Вижте още

Унищожиха невзривен боеприпас в Кюстендилско

Военнослужещи от Сухопътните войски изпълниха задача в помощ на населението като унищожиха намерен невзривен боеприпас днес, съобщават от пресцентъра на министерството на отбраната. Модулното формирование от Трети механизиран батальон - Благоевград, от състава на Бригадното командване, с ръководител капитан Борислав Войнов, е действало след отправено..

публикувано на 21.09.19 в 19:54

Започна фестивалът "Балканска черга" в с. Шишковци

Международният фестивал "Балканска черга" започна днес в кюстендилското с. Шишковци. Фестивалът на занаятите, традициите и обичаите от трите съседни държави - Северна Македония, Сърбия и България, ще продължи три дни - до 23 септември. Официалното откриване на деветото издание на фестивала беше днес в центъра на село Шишковци, където са..

публикувано на 21.09.19 в 17:32

В Деня на независимостта музеят в Кюстендил със свободен вход

Музеят в Кюстендил отбелязва Европейските дни на наследството и Деня на независимостта без такса вход за експозициите си, съобщиха от там. На 21 и 22 септември работят археологическата експозиция в зала "Асклепий" и етнографската изложба "Багри от долините на Струма и Места" в зала "Стримон". Отворени за посещения са музейния комплекс "Свети..

публикувано на 21.09.19 в 17:15

Неврокопският митрополит направи първа копка за изграждане на параклис край с. Полето

Неврокопският митрополит Серафим направи днес първа копка на параклис.  Той се намира на оброчището Свети четиридесет мъченици, землището на с. Полето.  По стари предания и легенди, които най-възрастните в село Полето разказват, на това място някога е имало черква, наречена на Свети Четиридесет мъченици. Възрастните разказват, че на мястото са..

публикувано на 21.09.19 в 17:10

Празник в кюстендилския квартал "Герена"

Жители от кюстендилски квартал организираха празник за трите почивни дни, с който отбелязаха и Деня на независимостта.  Организаторите събрали пари, с които сами асфалтирали подхода до блоковете си и облагородили пространството. Домакините приготвили различни печива, а за децата организирали парти и конкурс за детска рисунка на асфалт...

публикувано на 21.09.19 в 15:14

Ретро парад в Кюстендил

Втори международен ретро парад за класически автомобили и мотоциклети се провежда в Кюстендил. Организатори на изложението са Община Кюстендил и Ретро клуб "Дентелетика". Над 100 участници от страната и чужбина представят уникални автомобили, мотоциклети и мотопеди, триколки, кемпери, които са подредени на централния площад "Велбъжд"...

публикувано на 21.09.19 в 14:28

Съвместна изложба на Константин Икономов и Ружа Рускова представиха в Банско

В Посетителския информационен център - Банско, бе открита първата изложба на Ружа Рускова. Вълнението бе огромно, както за автора, така и за гостите, които се почувстваха част от нейния харизматичен свят. И сякаш за морална подкрепа, но и визуално допълващи картините на художничката, бяха изложени и най-новите пластики от дърво и камък на..

публикувано на 21.09.19 в 13:44