Проф. Донка Байкова: Червената и жълта боя за яйца алергизират

Донка Байкова


Великденските празници са все по-близо, а консумацията на яйца, козунаци и агнешко месо в празничните дни изправя на изпитание физическото ни състояние. В интервю за предаването Днес на Радио Благоевград, проф. Донка Байкова - специалист по хранене и диететика, предупреди за опасностите които крият боите за боядисване на яйца.

„Родителите на алергичните деца или на тези с атопичен дерматит трябва да внимават за жълтата боя, Е102 тартразин. Могат да очакват обостряне на  алергичните кожни обриви, нарушения на съня и тревожност. Червената боя Е122 Е123 Е127 често пъти алергизира и в някой страни, като Норвегия например тя не е позволена. Синият цвят Е133 и зеленият Е140 са безвредни. Алергизиращите бои биха могли да бъдат заместени от бои на натурална основа, извлечено от цветовете на растения“, съобщи проф. Байкова. 

Яйце което е с боядисан белтък или тези които са напукани, не се препоръчват за консумация от деца, поради риск от алергични реакции. За предпочитане е да закупим козунак от близката пекарна, вероятността да е без консерванти е по-голяма. Първо да прочетем етикета и когато има повече от три непознати за нас субстанции или изкуствени оцветители или подобрители, просто да не го купуваме.

Неизменна част от празничната трапеза е и агнешкото месо. Препоръката на специалистите е да изберем българското агнешко. То е обозначено със синя маркировка върху самото месо, а червеният етикет е насочващ, че месото е вносно. За да не предозираме със свръх консумация на животински мазнини, Професор Байкова препоръчва консумацията на студено агнешко месо, нарязано на тънки жулиени.  Преяждането с месо поставя на изпитание жлъчно-чернодробната ни система.

„Агнешкото е противопоказно за хора с високо съдържание на холестерол и сърдечно съдови заболявания, тези с подагра и с повишени стойности на пикочната киселина. Агнешкото трябва да бъде заменено от друг вид месо“ ,уточнява проф. Байкова.

По отношение на алкохола, съветите са да не се смесват видовете алкохол, той да се комбинира с вода и никога на гладно. „Сиренето, като белтъчна компонента и мастна, като олиото в салатата, забавят абсорцията на алкохолната субстанция, съответно и настъпване на опиянение“, посочи проф. Байкова.

След празничните дни, специалистът по хранене препоръчва детокс програма за прочистване на организма.


Вижте още
Професор Йордан Гошев - декан на Факултета по изкуствата

Нова научна лаборатория за културен туризъм

Лабораторията е към катедра „Културология“ във Факултета по изкуствата в ЮЗУ „Н. Рилски“ Благоевград. Тя бе открита официално от проф. Йордан Гошев в присъствието на студенти и преподаватели. (чуйте звуковия файл) Лабораторията вече се използва за обучение на студентите и докторантите от специалностите „Култура и културен туризъм“ и..

публикувано на 23.05.19 в 14:15

Говорим по-евтино в Европейския съюз

  От 15 май влязоха в сила нови пределни цени за всички международни повиквания и съобщения в ЕС. Потребителите, които се обаждат от своята държава към друга държава от ЕС, вече плащат не повече от 19 цента на минута (+ ДДС) и 6 цента за съобщение съобщение (+ ДДС).  „Важно уточнение е, че тези цени не важат за бизнес клиентите, което..

публикувано на 22.05.19 в 16:45

Детски панаир в Благоевград

Панаирът ще се състои на 25 и 26 май на площад „Македония“ в областния център. Събитието се реализира от фондация „Изиарт“ с подкрепата на община Благоевград. В ателиетата по живопис, стъклопис, пясъчни рисунки децата ще могат да демонстрират творческите си възможности. Новост тази година ще бъде ателието по тъкачество и ателието за..

публикувано на 22.05.19 в 16:41

Глад за кадри и в строителния бранш

За кризата в строителния бранш си говорим отдавна. А и не само в този сектор на българската икномика вече се усеща съществен глад за кадри. Какво се случва в бранша?! Според председателя на Камарата на строителите в Пиринско, инж. Петър Байкушев, въпреки че се наблюдава леко раздвижване и вливане на нови сили в сектора, все още ситуацията..

публикувано на 22.05.19 в 10:58
Доц.Сотир Марчев

Кардиологът доц. Сотир Марчев: Не измервайте артериалното си налягане по няколко пъти на ден

Това заяви в интервю за здравния час на Радио Благоевград кардиологът доц. Сотир Марчев. (чуйте звуковите файлове) При измерване на артериалното налягане трябва да се избягват крайностите – препоръча той.  От една страна са хората, които нямат представа какви са им стойностите, което е опасно. Опасна и другата..

публикувано на 21.05.19 в 17:07
Гъба Аурикулария в природата

Лекарствени гъби действат благоприятно върху редица заболявания

Използването на лечебните гъби с цел подобряване здравословното състояние датира от хилядолетия. Произходът на тези гъби идва от Япония, Непал, Индия. Дори и в традиционната медицина чрез лечебни гъби има създадени лекарствени продукти, които се използват в борбата с онкологичните заболявания. „Най-широко разпространени са  10 гъби, които са..

публикувано на 21.05.19 в 16:59
Огнян Механджиев

Огнян Механджиев: Художникът трябва да може да прави всичко

Около 40 картини - 20-тина акварели, пастели и други произведения са показани в изложбата-базар на известния благоевградски художник Огнян Механджиев.  До 20 юни тя остава в малката зала на Градската художествена галерия в Благоевград.  Арт събитието е организирано по идея на Движение „Ние жените“-Благоевград и с любезното съдействие на..

публикувано на 20.05.19 в 17:27