Проф. Донка Байкова: Червената и жълта боя за яйца алергизират

Донка Байкова


Великденските празници са все по-близо, а консумацията на яйца, козунаци и агнешко месо в празничните дни изправя на изпитание физическото ни състояние. В интервю за предаването Днес на Радио Благоевград, проф. Донка Байкова - специалист по хранене и диететика, предупреди за опасностите които крият боите за боядисване на яйца.

„Родителите на алергичните деца или на тези с атопичен дерматит трябва да внимават за жълтата боя, Е102 тартразин. Могат да очакват обостряне на  алергичните кожни обриви, нарушения на съня и тревожност. Червената боя Е122 Е123 Е127 често пъти алергизира и в някой страни, като Норвегия например тя не е позволена. Синият цвят Е133 и зеленият Е140 са безвредни. Алергизиращите бои биха могли да бъдат заместени от бои на натурална основа, извлечено от цветовете на растения“, съобщи проф. Байкова. 

Яйце което е с боядисан белтък или тези които са напукани, не се препоръчват за консумация от деца, поради риск от алергични реакции. За предпочитане е да закупим козунак от близката пекарна, вероятността да е без консерванти е по-голяма. Първо да прочетем етикета и когато има повече от три непознати за нас субстанции или изкуствени оцветители или подобрители, просто да не го купуваме.

Неизменна част от празничната трапеза е и агнешкото месо. Препоръката на специалистите е да изберем българското агнешко. То е обозначено със синя маркировка върху самото месо, а червеният етикет е насочващ, че месото е вносно. За да не предозираме със свръх консумация на животински мазнини, Професор Байкова препоръчва консумацията на студено агнешко месо, нарязано на тънки жулиени.  Преяждането с месо поставя на изпитание жлъчно-чернодробната ни система.

„Агнешкото е противопоказно за хора с високо съдържание на холестерол и сърдечно съдови заболявания, тези с подагра и с повишени стойности на пикочната киселина. Агнешкото трябва да бъде заменено от друг вид месо“ ,уточнява проф. Байкова.

По отношение на алкохола, съветите са да не се смесват видовете алкохол, той да се комбинира с вода и никога на гладно. „Сиренето, като белтъчна компонента и мастна, като олиото в салатата, забавят абсорцията на алкохолната субстанция, съответно и настъпване на опиянение“, посочи проф. Байкова.

След празничните дни, специалистът по хранене препоръчва детокс програма за прочистване на организма.


Вижте още

Кардиолози извършиха уникална за България операция

  Д-р Валери Гелев, началник на Клиниката по кардиология в Аджибадем Сити клиник болница Токуда, и екипът му приложиха за първи път в България най-иновативния метод за разбиване на калциеви натрупвания в съдовете при пациенти с масивни плаки и огромен сърдечен риск.   Иновативната процедура се осъществява с устройство, което изпраща..

публикувано на 22.10.19 в 14:13

Романът „Бездетен“ с благотворителната мисия „За да се роди едно българско дете!“

Българските бездетни семейни или несемейни двойки са над 200 000, от които над 50 000 никога няма да станат биологични родители, ако не получат донорски материал. Според изследване на Евростат,  към 2060 г. населението на България ще намалее с още близо 27%, делът на децата до 15 г. ще се свие с най-малко 13%, а населението на възраст между 15 и..

публикувано на 21.10.19 в 20:24

Нова площадка за стрийт фитнес в Благоевград

В парк „Македония“ в Благоевград бе направена първа копка по изграждането на нова спортна площадка. Многофункционалното спортно съоръжение ще бъде на площ от 110 квадратни метра и ще включва три спортни площадки по стрийт фитнес и кросфит. В парк „Бачиново“ и в парк „Даме Груев“ в Благоевград ще се изградят комбинирани съоръжения, всяко с площ от..

публикувано на 21.10.19 в 17:00
Клаудио Локатели

Ексклузивно пред Радио Благоевград: боец от кюрдските "Сили за защита на народа" за войната в Сирия

                       Турската офанзива ще възроди Ислямска държава, казва Клаудио Локатели „Сега Сирия е димяща развалина“ , така започнах статията си преди две години, когато за първи път ви срещнах с италианския военен журналист Клаудио Локатели, дни след като той се завърна от Сирия, след като заедно..

публикувано на 21.10.19 в 12:49

Завърши детско-юношеският турнир по хандбал „Атанас Карабельов“

   В гр. Гоце Делчев завърши първият мемориален международен детско-юношески турнир по хандбал „Атанас Карабельов“. Във финала гръцкият "Драма" победи "Интер" (Благоевград) с 25:21.    Оценките за турнира на Любомир Арнаудов, треньор на "Пирин" (Гоце Делчев), и Райчо Копривленски, един от организаторите на турнира:

обновено на 21.10.19 в 10:32

Проф. Михаил Неделчев: Ние осезаваме света чрез писмената реалност

   На тазгодишното издание на "Аполония" беше представена книгата на проф. Михаил Неделчев „Литературноисторически обзорни сюжети“ – първа от тритомника, който задава въпроса „Как работи литературната история?“. Книгата бе представена и в поредното издание на предаването на Радио Благоевград за литературата като събитие и събитията в литературата..

публикувано на 20.10.19 в 18:41

Ивайло Шопски: Никола Парапанов е личност, която вдъхновява

   На 16 октомври, преди 107 години, Петрич посреща свободата си. Светлата личност, превърнала мечтата  в  неукротима радост, е капитан Никола Парапанов. Днес  паметта за този герой  е възпята и в песен.  Заслугата е на Ивайло Шопски,  създател на каузата „Пътуващо читалище“, който обикаля страната, за да държи жива искрицата и пали огъня на..

публикувано на 20.10.19 в 12:45