Внезапната сърдечна смърт е много сериозен проблем за България

Д-р Васил Трайков


      Това заяви в интервю за Радио Благоевград-БНР д-р Васил Трайков, председател на Сдружението по кардиостимулация и електрофизиология в България по повод предстоящия Пети национален конгрес по кардиостимулация и електрофизиология, който ще се проведе в края на седмицата. Конгресът тази година ще бъде с фокус върху последните новости в областта на лечението на предсърдното мъждене и превенцията на внезапната сърдечна смърт. Специален акцент ще бъде поставен и върху колаборацията на специалистите електрофизиолози с кардиолозите от клиничната практика и специалистите по инвазивна кардиология. В рамките на 3 дни са предвидени презентации, обучителни модули, дискусионни панели и сесии с практическа насоченост. Сред лекторите на конгреса са признати международни специалисти в областта. Гости ще бъдат и членовете на УС на Европейската асоциация по аритмии.

  Внезапната сърдечна смърт е убиец номер едно в света, сочи статистиката. 70 000 българи годишно умират от сърдечни заболявания, а 70 процента от тях са причинени от внезапна сърдечна смърт. Тя настъпва неочаквано и може да засегне човек в привидно добро здраве. Когато настъпи сърдечен арест извън болнично заведение, смъртността е висока, а в България тя достига почти 100%.

  „Превенцията е един от основните фактори който може да помогне много, и там трябва да се  фокусират усилията. Новости в тази област винаги има и действително в световен аспект се работи много по това те да се развиват, както и лечението на предсърдното мъждене. Това са два големи социално-значими проблеми от аритмологията. В България трябва да се фокусираме върху превенцията, защото нямаме добре изградена система за превенцията на внезапната сърдечна смърт. Както в самото начало, когато се срещаме с паднал човек на улицата  - ние нямаме алгоритъм, по който адекватно да помогнем на този пациент, нито в следващия момент, когато се налага да се имплантират скъпоструващи устройства, за да превентират по-нататъшни епизоди на такива ритмични събития“ - каза в ефира на Радио Благоевград д-р Васил Трайков.

  Важно е всеки човек да е подготвен да помогне в случаи, когато види човек в безсъзнание на улицата. Д-р Трайков уточни, че ранното започване на реанимационни мероприятия помага за по-добрата преживяемост. „Т.е. това означава, че всеки един от нас дали има медицинско образование или не, трябва да е запознат с това, което му предстои  да направи, когато види паднал човек . Стъпките са три: Първо: да провери дали е в съзнание и диша. Второ: да се обади на тел. 112-бърза помощ. Трето: да започне да прави сърдечен масаж – силно и енергично. Ежегодно той и колегите от Сдружението по кардиостимулация и електрофизиология организират обучителни кампании какво трябва и може да направи всеки от нас, за да помогне на човек в такава ситуация.

  „За съжаление у нас все още не се прилага широко и имплантируемия кардиовертер дефибрилатор. Това е електронно устройство, което се поставя подобно на пейстмейкър. Неговата функция е да улавя патологичен ритъм на сърцето и да го прекъсне, чрез приложение на електрически шок или чрез стимулация“ - каза д-р Трайков. "Разликата между пейстмейкъра и кардиовертер-дефибрилатора се състои в това, че пейстмейкъра може да третира само забавен ритъм на сърцето, докато дефибрилатора детектира и прекъсва и високочестотни животозастрашаващи аритмии." - коментира за Радио Благоевград д-р Васил Трайков, председател на Сдружението по кардиостимулация и  електрофизиология.


Вижте още
Професор Йордан Гошев - декан на Факултета по изкуствата

Нова научна лаборатория за културен туризъм

Лабораторията е към катедра „Културология“ във Факултета по изкуствата в ЮЗУ „Н. Рилски“ Благоевград. Тя бе открита официално от проф. Йордан Гошев в присъствието на студенти и преподаватели. (чуйте звуковия файл) Лабораторията вече се използва за обучение на студентите и докторантите от специалностите „Култура и културен туризъм“ и..

публикувано на 23.05.19 в 14:15

Говорим по-евтино в Европейския съюз

  От 15 май влязоха в сила нови пределни цени за всички международни повиквания и съобщения в ЕС. Потребителите, които се обаждат от своята държава към друга държава от ЕС, вече плащат не повече от 19 цента на минута (+ ДДС) и 6 цента за съобщение съобщение (+ ДДС).  „Важно уточнение е, че тези цени не важат за бизнес клиентите, което..

публикувано на 22.05.19 в 16:45

Детски панаир в Благоевград

Панаирът ще се състои на 25 и 26 май на площад „Македония“ в областния център. Събитието се реализира от фондация „Изиарт“ с подкрепата на община Благоевград. В ателиетата по живопис, стъклопис, пясъчни рисунки децата ще могат да демонстрират творческите си възможности. Новост тази година ще бъде ателието по тъкачество и ателието за..

публикувано на 22.05.19 в 16:41

Глад за кадри и в строителния бранш

За кризата в строителния бранш си говорим отдавна. А и не само в този сектор на българската икномика вече се усеща съществен глад за кадри. Какво се случва в бранша?! Според председателя на Камарата на строителите в Пиринско, инж. Петър Байкушев, въпреки че се наблюдава леко раздвижване и вливане на нови сили в сектора, все още ситуацията..

публикувано на 22.05.19 в 10:58
Доц.Сотир Марчев

Кардиологът доц. Сотир Марчев: Не измервайте артериалното си налягане по няколко пъти на ден

Това заяви в интервю за здравния час на Радио Благоевград кардиологът доц. Сотир Марчев. (чуйте звуковите файлове) При измерване на артериалното налягане трябва да се избягват крайностите – препоръча той.  От една страна са хората, които нямат представа какви са им стойностите, което е опасно. Опасна и другата..

публикувано на 21.05.19 в 17:07
Гъба Аурикулария в природата

Лекарствени гъби действат благоприятно върху редица заболявания

Използването на лечебните гъби с цел подобряване здравословното състояние датира от хилядолетия. Произходът на тези гъби идва от Япония, Непал, Индия. Дори и в традиционната медицина чрез лечебни гъби има създадени лекарствени продукти, които се използват в борбата с онкологичните заболявания. „Най-широко разпространени са  10 гъби, които са..

публикувано на 21.05.19 в 16:59
Огнян Механджиев

Огнян Механджиев: Художникът трябва да може да прави всичко

Около 40 картини - 20-тина акварели, пастели и други произведения са показани в изложбата-базар на известния благоевградски художник Огнян Механджиев.  До 20 юни тя остава в малката зала на Градската художествена галерия в Благоевград.  Арт събитието е организирано по идея на Движение „Ние жените“-Благоевград и с любезното съдействие на..

публикувано на 20.05.19 в 17:27