Внезапната сърдечна смърт е много сериозен проблем за България

Д-р Васил Трайков


      Това заяви в интервю за Радио Благоевград-БНР д-р Васил Трайков, председател на Сдружението по кардиостимулация и електрофизиология в България по повод предстоящия Пети национален конгрес по кардиостимулация и електрофизиология, който ще се проведе в края на седмицата. Конгресът тази година ще бъде с фокус върху последните новости в областта на лечението на предсърдното мъждене и превенцията на внезапната сърдечна смърт. Специален акцент ще бъде поставен и върху колаборацията на специалистите електрофизиолози с кардиолозите от клиничната практика и специалистите по инвазивна кардиология. В рамките на 3 дни са предвидени презентации, обучителни модули, дискусионни панели и сесии с практическа насоченост. Сред лекторите на конгреса са признати международни специалисти в областта. Гости ще бъдат и членовете на УС на Европейската асоциация по аритмии.

  Внезапната сърдечна смърт е убиец номер едно в света, сочи статистиката. 70 000 българи годишно умират от сърдечни заболявания, а 70 процента от тях са причинени от внезапна сърдечна смърт. Тя настъпва неочаквано и може да засегне човек в привидно добро здраве. Когато настъпи сърдечен арест извън болнично заведение, смъртността е висока, а в България тя достига почти 100%.

  „Превенцията е един от основните фактори който може да помогне много, и там трябва да се  фокусират усилията. Новости в тази област винаги има и действително в световен аспект се работи много по това те да се развиват, както и лечението на предсърдното мъждене. Това са два големи социално-значими проблеми от аритмологията. В България трябва да се фокусираме върху превенцията, защото нямаме добре изградена система за превенцията на внезапната сърдечна смърт. Както в самото начало, когато се срещаме с паднал човек на улицата  - ние нямаме алгоритъм, по който адекватно да помогнем на този пациент, нито в следващия момент, когато се налага да се имплантират скъпоструващи устройства, за да превентират по-нататъшни епизоди на такива ритмични събития“ - каза в ефира на Радио Благоевград д-р Васил Трайков.

  Важно е всеки човек да е подготвен да помогне в случаи, когато види човек в безсъзнание на улицата. Д-р Трайков уточни, че ранното започване на реанимационни мероприятия помага за по-добрата преживяемост. „Т.е. това означава, че всеки един от нас дали има медицинско образование или не, трябва да е запознат с това, което му предстои  да направи, когато види паднал човек . Стъпките са три: Първо: да провери дали е в съзнание и диша. Второ: да се обади на тел. 112-бърза помощ. Трето: да започне да прави сърдечен масаж – силно и енергично. Ежегодно той и колегите от Сдружението по кардиостимулация и електрофизиология организират обучителни кампании какво трябва и може да направи всеки от нас, за да помогне на човек в такава ситуация.

  „За съжаление у нас все още не се прилага широко и имплантируемия кардиовертер дефибрилатор. Това е електронно устройство, което се поставя подобно на пейстмейкър. Неговата функция е да улавя патологичен ритъм на сърцето и да го прекъсне, чрез приложение на електрически шок или чрез стимулация“ - каза д-р Трайков. "Разликата между пейстмейкъра и кардиовертер-дефибрилатора се състои в това, че пейстмейкъра може да третира само забавен ритъм на сърцето, докато дефибрилатора детектира и прекъсва и високочестотни животозастрашаващи аритмии." - коментира за Радио Благоевград д-р Васил Трайков, председател на Сдружението по кардиостимулация и  електрофизиология.


Вижте още

Кардиолози извършиха уникална за България операция

  Д-р Валери Гелев, началник на Клиниката по кардиология в Аджибадем Сити клиник болница Токуда, и екипът му приложиха за първи път в България най-иновативния метод за разбиване на калциеви натрупвания в съдовете при пациенти с масивни плаки и огромен сърдечен риск.   Иновативната процедура се осъществява с устройство, което изпраща..

публикувано на 22.10.19 в 14:13

Романът „Бездетен“ с благотворителната мисия „За да се роди едно българско дете!“

Българските бездетни семейни или несемейни двойки са над 200 000, от които над 50 000 никога няма да станат биологични родители, ако не получат донорски материал. Според изследване на Евростат,  към 2060 г. населението на България ще намалее с още близо 27%, делът на децата до 15 г. ще се свие с най-малко 13%, а населението на възраст между 15 и..

публикувано на 21.10.19 в 20:24

Нова площадка за стрийт фитнес в Благоевград

В парк „Македония“ в Благоевград бе направена първа копка по изграждането на нова спортна площадка. Многофункционалното спортно съоръжение ще бъде на площ от 110 квадратни метра и ще включва три спортни площадки по стрийт фитнес и кросфит. В парк „Бачиново“ и в парк „Даме Груев“ в Благоевград ще се изградят комбинирани съоръжения, всяко с площ от..

публикувано на 21.10.19 в 17:00
Клаудио Локатели

Ексклузивно пред Радио Благоевград: боец от кюрдските "Сили за защита на народа" за войната в Сирия

                       Турската офанзива ще възроди Ислямска държава, казва Клаудио Локатели „Сега Сирия е димяща развалина“ , така започнах статията си преди две години, когато за първи път ви срещнах с италианския военен журналист Клаудио Локатели, дни след като той се завърна от Сирия, след като заедно..

публикувано на 21.10.19 в 12:49

Завърши детско-юношеският турнир по хандбал „Атанас Карабельов“

   В гр. Гоце Делчев завърши първият мемориален международен детско-юношески турнир по хандбал „Атанас Карабельов“. Във финала гръцкият "Драма" победи "Интер" (Благоевград) с 25:21.    Оценките за турнира на Любомир Арнаудов, треньор на "Пирин" (Гоце Делчев), и Райчо Копривленски, един от организаторите на турнира:

обновено на 21.10.19 в 10:32

Проф. Михаил Неделчев: Ние осезаваме света чрез писмената реалност

   На тазгодишното издание на "Аполония" беше представена книгата на проф. Михаил Неделчев „Литературноисторически обзорни сюжети“ – първа от тритомника, който задава въпроса „Как работи литературната история?“. Книгата бе представена и в поредното издание на предаването на Радио Благоевград за литературата като събитие и събитията в литературата..

публикувано на 20.10.19 в 18:41

Ивайло Шопски: Никола Парапанов е личност, която вдъхновява

   На 16 октомври, преди 107 години, Петрич посреща свободата си. Светлата личност, превърнала мечтата  в  неукротима радост, е капитан Никола Парапанов. Днес  паметта за този герой  е възпята и в песен.  Заслугата е на Ивайло Шопски,  създател на каузата „Пътуващо читалище“, който обикаля страната, за да държи жива искрицата и пали огъня на..

публикувано на 20.10.19 в 12:45