Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мотористи нарушават обществения ред и замърсяват благоевградския квартал „Баларбаши“


Нерегламентирано сметище в благоевградския квартал „Баларбаши“ притеснява жителите му. То се намира покрай така наречената „стена“. Битовите отпадъци, които могат да се видят от двете страни на стената, се изхвърлят почти всяка вечер от младежи, които редовно посред нощ се събират на това място. Местните хора алармират за организирани нощни гонки на мотористи и автомобилисти.

Слушатели сигнализираха в редакцията на Радио Благоевград за това, че младежи с мотори и автомобили преминават на бързи обороти по улиците на квартал "Баларбаши" в късните часове на деня и след полунощ. Много често те организират сбирки на стената в квартала и остават след себе си купища битови отпадъци, които на практика образуват нерегламентирано сметище в близост до жилищни сгради и една от улиците в района.

Михаил Новоселски живее точно срещу стената. Многократнто се е обаждал на телефон 112 за да сигнализира за нарушаването на обществения ред, но така или иначе проблемът си остава. Полицаи идват на място, но не откриват нарушителите на обществения ред.

Управителят на общинската фирма за чистота „Биострой“ инж. Васил Бачев заяви, че до момента официално не е получаван сигнал за нерегламентираното сметище в квартал „Баларбаши“. Служителите почистват редовно квартала, обясни Бачев и информира относно мерките, които ще предприеме фирма „Биострой“, а именно: в Община Благоевград ще бъде направена проверка чия собственост е имотът край стената. В случай, че е частна, собствениците ще бъдат уведомени писмено да почистват района, а ако е общинска, тогава фирмата за чистота ще се заеме с решаването на проблема, уточни инж. Васил Бачев.

Жителите на квартал „Баларбаши“ подготвят подписка, която ще внесат в общината и прокуратурата. 

Подробностите можете да чуете в звуковия файл от Мариана Попова, кратко видео от разходката на Мариана Попова можете да видите тук - > 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Веселин Христов: Възстановяваме диалога в БСП-Благоевград

Помирението в БСП-Благоевград е въпрос, който вълнува не само нашите членове, но и всички граждани на общината. Всички очакват БСП да бъде силна партия и считам, че това е възможно. Помирението вече е факт. Това заяви в предаването „Събития и личности“ на Радио Благоевград Веселин Христов, председател на общинската структура на БСП в областния..

публикувано на 22.04.24 в 12:25
Вилиан Стефанов

Фотоизложба в Благоевград показа последствията от ядрената аварията в Чернобил

Фотоизложбата „Изгубени във времето“, с 20 фотографии от забранената зона край Чернобил,  ще бъде открита в Благоевград на 26 април. Това е датата, на която през 1986 година,  стана  аварията в Чернобилската атомна централа. Преди войната в Украйна, зоната край Чернобил бе една от най-посещаваните туристически атракции в света, за което голяма..

публикувано на 22.04.24 в 09:28

Милена Статева: Реалният живот е много по-интересен от измислените филми в Холивуд

Милена Статева е доктор по социология, социален психолог , част от авторския екип на платформата „Климатека“. Тя изследва темата как масовата култура, по-специално киното гледат към климатичните промени. „ Киното е изключително важно, защото то създава един балон, в който живеем и който  ни оформя като личности “  подчерта в интервю за Радио..

публикувано на 22.04.24 в 09:19

Анжела Родел: Преводачът изгражда мостове между различни култури

Анжела Родел е американка по рождение и българка по душа. Родена е в щата Уисконсин. Следва в университета в Йейл, където за първи път чува българска народна музика и тя завинаги остава в нейното сърце. От десетилетия живее в България, говори, пее и превежда от български на английски език. През 2014 година получи българско гражданство за..

публикувано на 20.04.24 в 09:36

Методи Байкушев: Нов дълг от 14,5 млн. лв. няма да увеличи финансовата тежест за хората

Поемането на нов дълг в размер до 14,5 милиона лева няма да увеличи финансовата тежест за гражданите.  В момента ние плащаме по около 340 000 лева всеки месец главници и лихви по седем кредита. Само миналата година Общината изтегли кредити в размер на 10 милиона лева. През юни месец пък предстои да погасим окончателно дълг от 2019 година. Той е..

публикувано на 19.04.24 в 13:09

Великденски акции в Кочериново

Великденски инициативи организират от „Заедно за успех“ в Кочериново. По традиция екипът на сдружението обединява усилия заедно с учениците от Средно училище „Христо Ботев“ в града. В навечериeто на светлия празник в арт работилниците деца и младежи ще изработват креативни изделия, с които ще се включат в благотворителния базар. Това..

публикувано на 19.04.24 в 11:29

Фотоизложба в защита на човешките права

„Без расизъм в изборната кампанията за Европейски парламент” – това е призивът на най-новата инициатива на  сдружение „Мулти култи колектив“. Основната цел е да се повиши осведомеността и да се посочат вредните последици от расизма в различни социални аспекти, включително като предизборен политически инструмент в българските политически..

публикувано на 19.04.24 в 10:40