„Човекът няма природа, има история“– Хосе Ортега и Гасет

6
Проф. Лазар Копринаров


Думите са на испанския философ, социолог и есеист Хосе Ортега и Гасет, работил през първата половина на 20 век. Днес Центърът за изследване и разпространение на политически и философски идеи към катедра „Философски и политически науки“ в ЮЗУ „Н. Рилски“ Благоевград и представители на издателска къща проведоха научен семинар, на който представиха книгата „Европа и идеята за нация“ от Хосе Ортега и Гасет. Редактор на изданието е проф. Лазар Копринаров. 
Снимка

За слушателите на Радио Благоевград той поясни, че книгата е сбор от три части. Първата част носи заглавието на произведението. В нея става дума за това що е нация и как нацията се съотнася с идеята за Европа. Втората част е със заглавие „Римската империя“. В нея Ортега разглежда идеята за свободата и как тя се развива във времето. Третата част съдържа 5 статии, посветени на състоянието на съвременика на Ортега, но част от тази проблематика е проблематика и на днешния човек.

Днес сме изправени пред една странна ситуация. Искаме да живеем тук, днес и сега. Вече малко ни засяга миналото, страхуваме се от бъдещето и в този смисъл фокусът от гледна точка на режима на времето е днешния свят. Но миналото не трябва да бъде забравено“ – сподели пред студенти и преподаватели проф. Копринаров и допълни: „Ако ние не съумеем да изграждаме за обществото, за Европа, за света желаното бъдеще, ние ще загубим мотив да правим нещо сериозно, да променяме настоящето. В този смисъл Ортега, автор от миналия век, който е починал през 1955 г., се оказва полезен, интересен, нужен на днешния читател. Още повече, в момента сме в навечерието на избори за ЕП, т.е. темата за Европа е ключова, важна, а тя днес се сблъсква с различни форми на национализма, т.е. ние днес сме изправени пред същата тази проблематика, с която се занимава Ортега преди 70 г.“

Проф. Лазар Копринаров можете да чуете в звуковия файл 

СнимкаГалерия

Вижте още
Професор Йордан Гошев - декан на Факултета по изкуствата

Нова научна лаборатория за културен туризъм

Лабораторията е към катедра „Културология“ във Факултета по изкуствата в ЮЗУ „Н. Рилски“ Благоевград. Тя бе открита официално от проф. Йордан Гошев в присъствието на студенти и преподаватели. (чуйте звуковия файл) Лабораторията вече се използва за обучение на студентите и докторантите от специалностите „Култура и културен туризъм“ и..

публикувано на 23.05.19 в 14:15

Говорим по-евтино в Европейския съюз

  От 15 май влязоха в сила нови пределни цени за всички международни повиквания и съобщения в ЕС. Потребителите, които се обаждат от своята държава към друга държава от ЕС, вече плащат не повече от 19 цента на минута (+ ДДС) и 6 цента за съобщение съобщение (+ ДДС).  „Важно уточнение е, че тези цени не важат за бизнес клиентите, което..

публикувано на 22.05.19 в 16:45

Детски панаир в Благоевград

Панаирът ще се състои на 25 и 26 май на площад „Македония“ в областния център. Събитието се реализира от фондация „Изиарт“ с подкрепата на община Благоевград. В ателиетата по живопис, стъклопис, пясъчни рисунки децата ще могат да демонстрират творческите си възможности. Новост тази година ще бъде ателието по тъкачество и ателието за..

публикувано на 22.05.19 в 16:41

Глад за кадри и в строителния бранш

За кризата в строителния бранш си говорим отдавна. А и не само в този сектор на българската икномика вече се усеща съществен глад за кадри. Какво се случва в бранша?! Според председателя на Камарата на строителите в Пиринско, инж. Петър Байкушев, въпреки че се наблюдава леко раздвижване и вливане на нови сили в сектора, все още ситуацията..

публикувано на 22.05.19 в 10:58
Доц.Сотир Марчев

Кардиологът доц. Сотир Марчев: Не измервайте артериалното си налягане по няколко пъти на ден

Това заяви в интервю за здравния час на Радио Благоевград кардиологът доц. Сотир Марчев. (чуйте звуковите файлове) При измерване на артериалното налягане трябва да се избягват крайностите – препоръча той.  От една страна са хората, които нямат представа какви са им стойностите, което е опасно. Опасна и другата..

публикувано на 21.05.19 в 17:07
Гъба Аурикулария в природата

Лекарствени гъби действат благоприятно върху редица заболявания

Използването на лечебните гъби с цел подобряване здравословното състояние датира от хилядолетия. Произходът на тези гъби идва от Япония, Непал, Индия. Дори и в традиционната медицина чрез лечебни гъби има създадени лекарствени продукти, които се използват в борбата с онкологичните заболявания. „Най-широко разпространени са  10 гъби, които са..

публикувано на 21.05.19 в 16:59
Огнян Механджиев

Огнян Механджиев: Художникът трябва да може да прави всичко

Около 40 картини - 20-тина акварели, пастели и други произведения са показани в изложбата-базар на известния благоевградски художник Огнян Механджиев.  До 20 юни тя остава в малката зала на Градската художествена галерия в Благоевград.  Арт събитието е организирано по идея на Движение „Ние жените“-Благоевград и с любезното съдействие на..

публикувано на 20.05.19 в 17:27