„Човекът няма природа, има история“– Хосе Ортега и Гасет

6
Проф. Лазар Копринаров


Думите са на испанския философ, социолог и есеист Хосе Ортега и Гасет, работил през първата половина на 20 век. Днес Центърът за изследване и разпространение на политически и философски идеи към катедра „Философски и политически науки“ в ЮЗУ „Н. Рилски“ Благоевград и представители на издателска къща проведоха научен семинар, на който представиха книгата „Европа и идеята за нация“ от Хосе Ортега и Гасет. Редактор на изданието е проф. Лазар Копринаров. 
Снимка

За слушателите на Радио Благоевград той поясни, че книгата е сбор от три части. Първата част носи заглавието на произведението. В нея става дума за това що е нация и как нацията се съотнася с идеята за Европа. Втората част е със заглавие „Римската империя“. В нея Ортега разглежда идеята за свободата и как тя се развива във времето. Третата част съдържа 5 статии, посветени на състоянието на съвременика на Ортега, но част от тази проблематика е проблематика и на днешния човек.

Днес сме изправени пред една странна ситуация. Искаме да живеем тук, днес и сега. Вече малко ни засяга миналото, страхуваме се от бъдещето и в този смисъл фокусът от гледна точка на режима на времето е днешния свят. Но миналото не трябва да бъде забравено“ – сподели пред студенти и преподаватели проф. Копринаров и допълни: „Ако ние не съумеем да изграждаме за обществото, за Европа, за света желаното бъдеще, ние ще загубим мотив да правим нещо сериозно, да променяме настоящето. В този смисъл Ортега, автор от миналия век, който е починал през 1955 г., се оказва полезен, интересен, нужен на днешния читател. Още повече, в момента сме в навечерието на избори за ЕП, т.е. темата за Европа е ключова, важна, а тя днес се сблъсква с различни форми на национализма, т.е. ние днес сме изправени пред същата тази проблематика, с която се занимава Ортега преди 70 г.“

Проф. Лазар Копринаров можете да чуете в звуковия файл 

СнимкаГалерия

Вижте още

Кардиолози извършиха уникална за България операция

  Д-р Валери Гелев, началник на Клиниката по кардиология в Аджибадем Сити клиник болница Токуда, и екипът му приложиха за първи път в България най-иновативния метод за разбиване на калциеви натрупвания в съдовете при пациенти с масивни плаки и огромен сърдечен риск.   Иновативната процедура се осъществява с устройство, което изпраща..

публикувано на 22.10.19 в 14:13

Романът „Бездетен“ с благотворителната мисия „За да се роди едно българско дете!“

Българските бездетни семейни или несемейни двойки са над 200 000, от които над 50 000 никога няма да станат биологични родители, ако не получат донорски материал. Според изследване на Евростат,  към 2060 г. населението на България ще намалее с още близо 27%, делът на децата до 15 г. ще се свие с най-малко 13%, а населението на възраст между 15 и..

публикувано на 21.10.19 в 20:24

Нова площадка за стрийт фитнес в Благоевград

В парк „Македония“ в Благоевград бе направена първа копка по изграждането на нова спортна площадка. Многофункционалното спортно съоръжение ще бъде на площ от 110 квадратни метра и ще включва три спортни площадки по стрийт фитнес и кросфит. В парк „Бачиново“ и в парк „Даме Груев“ в Благоевград ще се изградят комбинирани съоръжения, всяко с площ от..

публикувано на 21.10.19 в 17:00
Клаудио Локатели

Ексклузивно пред Радио Благоевград: боец от кюрдските "Сили за защита на народа" за войната в Сирия

                       Турската офанзива ще възроди Ислямска държава, казва Клаудио Локатели „Сега Сирия е димяща развалина“ , така започнах статията си преди две години, когато за първи път ви срещнах с италианския военен журналист Клаудио Локатели, дни след като той се завърна от Сирия, след като заедно..

публикувано на 21.10.19 в 12:49

Завърши детско-юношеският турнир по хандбал „Атанас Карабельов“

   В гр. Гоце Делчев завърши първият мемориален международен детско-юношески турнир по хандбал „Атанас Карабельов“. Във финала гръцкият "Драма" победи "Интер" (Благоевград) с 25:21.    Оценките за турнира на Любомир Арнаудов, треньор на "Пирин" (Гоце Делчев), и Райчо Копривленски, един от организаторите на турнира:

обновено на 21.10.19 в 10:32

Проф. Михаил Неделчев: Ние осезаваме света чрез писмената реалност

   На тазгодишното издание на "Аполония" беше представена книгата на проф. Михаил Неделчев „Литературноисторически обзорни сюжети“ – първа от тритомника, който задава въпроса „Как работи литературната история?“. Книгата бе представена и в поредното издание на предаването на Радио Благоевград за литературата като събитие и събитията в литературата..

публикувано на 20.10.19 в 18:41

Ивайло Шопски: Никола Парапанов е личност, която вдъхновява

   На 16 октомври, преди 107 години, Петрич посреща свободата си. Светлата личност, превърнала мечтата  в  неукротима радост, е капитан Никола Парапанов. Днес  паметта за този герой  е възпята и в песен.  Заслугата е на Ивайло Шопски,  създател на каузата „Пътуващо читалище“, който обикаля страната, за да държи жива искрицата и пали огъня на..

публикувано на 20.10.19 в 12:45