По-малко престъпления и по-висока разкриваемост на територията на Благоевградска област


  По-малко са регистрираните престъпления и по-висока е тяхната разкриваемост на територията на Благоевградска област за месец април тази година, сравнени със същия месец на 2018 – това отчете на брифинг днес ст. комисар Николай Хаджиев, директор на ОД на МВР-Благоевград. За миналия месец са регистрирани 196 престъпления, спрямо 304 за април 2018-та. Процентът на разкриваемост е 39.09, срещу 36.84 за миналата година. За първите 4 месеца от началото на годината са регистрирани 1013 престъпления, спрямо 1260 за миналата година. Процентът на разкриваемост е 40.08 срещу 39 за м.г. На първо място по разкриваемост е Второ районно управление на МВР-Благоевград, там са и най-много регистрираните престъпления. Доминиращи са криминалните престъпления, няма регистрирани умишлени убийства, 17 са престъпленията по икономическа линия.

  Ст. комисар Николай Хаджиев информира, че продължават съвместните операции с дирекция „Жандармерия“, като се проверяват заложни къщи, пунктове за изкупуване на черни и цветни метали, организират се срещи в малките населени места.

  По линия на пътна безопасност – с 4 по-малко са жертвите в сравнение със същия период на миналата година. Директорът на ОД на МВР-Благоевград увери, че ще се обезпечат абитуриентските балове с полицейско присъствие, както и за матурите са предприети организационно-охранителни действия.

  По отношение предстоящите избори за Европейски парламент на 26 май, ст. комисар Хаджиев, подчерта,  че са предприети дейности по охраната на всички близо 600 секции на територията на ОД на МВР-Благоевград и отправи апел към гражданите при нарушения на изборното законодателство да подават сигнали към МВР.

  Местата за издаване на български документи за самоличност ще работят с удължено работно време и през почивните дни. 


Вижте още

Румен Радев в Благоевград: Настоявам за законност

На посещение в Благоевград днес президентът Румен Радев определи като изкуствена драма репликата на премиерa Бойко Борисов, че не е работа на другите власти да коментират и да се бъркат в съдебната.  " Аз не каня магистрати вкъщи на тайни вечери, нито викам главният прокурор всяка сряда. Не настоявам за имена, а за спазване на закона. Тези..

публикувано на 19.05.19 в 14:15

Президентът Румен Радев поздрави завършващите абсолвенти от АУБ

" Вашите ежедневни усилия за качествено образование ще дадат своя резултат години напред. Пожелавам ви успех ", с тези думи Държавният глава се обърна към завършващите от АУБ.  Церемонията уважиха още Валдрин Лука, министър на икономическото образование на Косово, Дрейк Уейзърт-съветник по обществените въпроси на САЩ в България, Джулия..

публикувано на 19.05.19 в 13:57

Безплатни изследвания за ХИВ/СПИН в Благоевград

Като част от Европейската седмица за тестване за ХИВ и хепатит, и във връзка с Международния ден за съпричастност със засегнатите от ХИВ/СПИН, днес в Благоевград ще се проведат безплатни тестове. Това съобщи д-р Борислав Стоянчов от Центъра за сексуално здраве в областния град, част от сдружение „Здраве без граници“. От 13 до 17 часа всеки ще..

публикувано на 19.05.19 в 09:44
Румен Радев

Президентът Румен Радев в Благоевград

Днес ще се проведе тържествената церемония по дипломиране на двадесет и петия випуск на Американския университет в България. На церемонията ще присъства държавният глава Румен Радев, както и близки, преподаватели, официални лица и представители на бизнеса. Президентът ще поздрави 197 бакалаври от 17 държави и 21 магистри по бизнес..

публикувано на 19.05.19 в 07:59

Любителска надпревара с мотоциклети в село Корница

Днес в сeло Корница се организира Втора традиционна любителска надпревара с мотоциклети. Събитието ще се проведе в землищата на селата Корница, Лъжница и Брезница, община Гоце Делчев, съобщи за РБ Асан Имамов, един от организаторите. Над 130 състезатели са заявили участие в Hard Enduro Корница 2019. Организаторите очакват представители на..

публикувано на 19.05.19 в 07:56

Предимно слънчево с температури 25-30 градуса

Днес ще бъде предимно слънчево. В следобедните часове над планинските райони от Западна България ще се развие купеста облачност и на отделни места, главно в планините ще превали и прегърми. Ще духа до умерен югоизточен, в Източна България и по долината на Струма южен вятър. Температурите ще продължат да се повишават и максималните ще бъдат между 25° и..

публикувано на 19.05.19 в 07:55

Европейска нощ на музеите в Благоевград

Проявите стартираха в 14:00 часа с дейности за най-малките. Програмата за възрастните бе дадена в 17:00 часа под съпровода на Биг Бенд- Благоевград.  Зам. кметът Христина Шопова поздрави музейните работници. " Вие вършите страшно много. Опазвате,  изучавате, реализирате нашата история ", с тези думи г-жа Шопова се обърна към работещите в музея...

публикувано на 18.05.19 в 20:04