Огнян Механджиев: Художникът трябва да може да прави всичко

13
Огнян Механджиев
Снимка: Радио Благоевград


Около 40 картини - 20-тина акварели, пастели и други произведения са показани в изложбата-базар на известния благоевградски художник Огнян Механджиев. До 20 юни тя остава в малката зала на Градската художествена галерия в Благоевград. 

Арт събитието е организирано по идея на Движение „Ние жените“-Благоевград и с любезното съдействие на Община Благоевград. Селекцията на творбите е направена от директора на художествената галерия Иван Милушев.

  „Това са едни от последните ми творби, рисувани в различни части на страната и света-Венеция, Залцбург, България, само в Щатите не съм рисувал. Най-хубавото е, че когато започнах да редя картините осъзнах, че имам за още една изложба. Пастели и акварели не бях показвал, всичко има в тази изложба. Идеята за нея се роди спонтанно, защото първо трябва да имаш картини, след това трябва правиш изложба. Нашето изкуство е по-близо до занаята, отколкото до теоретичната подготовка“ - коментира за Радио Благоевград художникът Огнян Механджиев.

Снимка

  По думите му, „художникът трябва да има очи и душа, за да твори. Тайната е, творецът да рисува непрекъснато, по 15-20 часа на ден. Моето мото в изкуството е, че художникът трябва да може да прави всичко“ - категоричен е художникът Огнян Механджиев.

  „Специални благодарности на всички, които ни помогнаха за да осъществим тази изложба - Сдружение „Ние жените“ Благоевград, Община Благоевград и директорът на Градската художествена галерия Иван Милушев, който селектира картините“ - коментира съпругата на художника Даниела Механджиева, според която, изкуството е за всички и хората трябва да му се радват. „Ние с Огнян имаме нашата публика, има хора, които очакват нашите изложби и идват с удоволствие, за което съм им много благодарна“ - сподели още Даниела Механджиева.

Подробностите можете да чуете в репортажа на Биляна Славчева

Снимка

Още снимки можете да видите в галерията, а кратко видео от атмосферата при откриването - тук - > 


Вижте още

До празника Илинден село Джерман ще има нов площад

Това са обещали от фирмата-изпълнител на ремонта на площада в селото.  Първата копка бе направена през седмицата, а работата трябва да се извърши за срок от един месец.  Село Джерман е едно от големите в община Дупница. В момента кметът на селото не разполага с подходяща сграда за кметство, а сега ще има на разположение един етаж от..

публикувано на 14.06.19 в 16:33

Фестивал за млади таланти „Благоевград БГ Voice"

Над 30 млади музиканти от страната участват в първото издание на  фестивала "Благоевград БГ Voice" на 14 и 15 юни и обединява поп, рок и джаз музика. Музикалното събитие се провежда на сцената на площад „Македония“  в областния град и е с конкурсен характер.  „Регламентът включва изпълнението на 2 песни, жури ще ги оценява, предвидени са и..

публикувано на 14.06.19 в 14:20
д-р Магдалена Баймакова

Д-р М. Баймакова: Лаймска болест и Марсилска треска са двете най-разпространени кърлежово предавани болести в страната

„Лаймската болест и Марсилската треска са двете най-разпространени болести в нашата страна и трябва да ги познаваме, да имаме повишено внимание, особено през лятото, когато има разпространение на кърлежи, а те са основния вектор за патогените, предизвикващи тези 2 заболявания. Те са 2 съвсем различни заболявания, а това, което ги обединява..

публикувано на 13.06.19 в 11:55

Всичко за националното външно оценяване по Български език и литература

„ Няма нищо притеснително в националното външно оценяване по български език и литература, което ще се проведе на 17 юни т.г., в понеделник. Седмокласниците са добре подготвени и трябва да бъдат уверени в своите знания и компетентности.“ – това каза за Радио Благоевград Юлиана Христова, старши експерт по български език и литература в РУО..

публикувано на 13.06.19 в 11:38

13 юни – Световен ден на плетенето на открито

 Началото на празника на плетивото е поставено през 2005 година, когато Даниел Ландес решава да организира всички самотно плетящи у дома си  хора в голямо събитие. Оказва се, че съседки, които живеят от години врата до  врата, не знаели една за друга, че плетат. Най-общо идеята е да се социализират и да продължат традициите на своите баби...

публикувано на 13.06.19 в 11:31

НЕ на добива на ценни кожи!

 Пореден протест срещу добива на ценни кожи в България организират природозащитни и граждански организации. Той ще се проведе на 19 юни, сряда, от 9 до 12 ч., пред сградата на Министерския съвет в София.  „На 22 юни се навършва точно една година, от както Националната гражданска инициатива срещу добива на ценни кожи в България, внесе в..

публикувано на 13.06.19 в 11:06
Председателят на  УНИТАБ-ЕВРОПА Цветан Филев е вторият отдясно

България ще бъде домакин на Световен Експо форум посветен на тютюн

   „На 3 и 4 юни, 2020 година, в София ще се проведе Световно изложение на тютюн и тютюневи изделия, и технологии за обработка на тютюн. В  рамките на този Световен Експо форум, ще се проведе и поредното Годишно Общо събрание на Европейска междубраншова асоциация (ELTI) . Това е още едно домакинство на България и възможност да „дърпаме..

публикувано на 13.06.19 в 10:59