Огнян Механджиев: Художникът трябва да може да прави всичко

13
Огнян Механджиев
Снимка: Радио Благоевград


Около 40 картини - 20-тина акварели, пастели и други произведения са показани в изложбата-базар на известния благоевградски художник Огнян Механджиев. До 20 юни тя остава в малката зала на Градската художествена галерия в Благоевград. 

Арт събитието е организирано по идея на Движение „Ние жените“-Благоевград и с любезното съдействие на Община Благоевград. Селекцията на творбите е направена от директора на художествената галерия Иван Милушев.

  „Това са едни от последните ми творби, рисувани в различни части на страната и света-Венеция, Залцбург, България, само в Щатите не съм рисувал. Най-хубавото е, че когато започнах да редя картините осъзнах, че имам за още една изложба. Пастели и акварели не бях показвал, всичко има в тази изложба. Идеята за нея се роди спонтанно, защото първо трябва да имаш картини, след това трябва правиш изложба. Нашето изкуство е по-близо до занаята, отколкото до теоретичната подготовка“ - коментира за Радио Благоевград художникът Огнян Механджиев.

Снимка

  По думите му, „художникът трябва да има очи и душа, за да твори. Тайната е, творецът да рисува непрекъснато, по 15-20 часа на ден. Моето мото в изкуството е, че художникът трябва да може да прави всичко“ - категоричен е художникът Огнян Механджиев.

  „Специални благодарности на всички, които ни помогнаха за да осъществим тази изложба - Сдружение „Ние жените“ Благоевград, Община Благоевград и директорът на Градската художествена галерия Иван Милушев, който селектира картините“ - коментира съпругата на художника Даниела Механджиева, според която, изкуството е за всички и хората трябва да му се радват. „Ние с Огнян имаме нашата публика, има хора, които очакват нашите изложби и идват с удоволствие, за което съм им много благодарна“ - сподели още Даниела Механджиева.

Подробностите можете да чуете в репортажа на Биляна Славчева

Снимка

Още снимки можете да видите в галерията, а кратко видео от атмосферата при откриването - тук - > 


Вижте още

Две религии – един празник

На Петковден в гърменското село Скребатно, което е със смесено население, жителите – християни и мюсюлмани заедно отбелязват храмовия празник на възрожденската църква „Св. Параскева”. Тя е построена преди 184 години от християни, но възстановяването се прави със средства на мюсюлмани.  В инициативата за спасяването на храма активно се включват от..

публикувано на 14.10.19 в 13:33

Стефан Дечев: Историята е по-сложна и от македонската, и от българската гледна точка

Това заяви в предаването за история и национална култура на Радио Благоевград „Изгрей зора“ днес доц. Стефан Дечев, във втория разговор, посветен на проблемите в българо-македонските отношения... „Нито българският, нито македонския исторически разказ за, например, Втората световна война могат да ни представят нейната сложна картина, в която..

публикувано на 13.10.19 в 13:17

Над 30 хиляди туристи от 71 държави са посетили Хераклeя Синтика

  Откритите ценни находки през тази година са една от основните причини за засилващия туристически интерес към античното селище Хераклея Синтика. „От откриването на обекта досега, през него са минали туристи от 71 държави, като само през първите 6 месеца на годината, броят им е над 30 хиляди. Това е едно наистина много голямо постижение“-..

публикувано на 11.10.19 в 15:21

Знаем ли кой е Гълъб Георгиев?

Безспорен факт е, че местното самоуправление в отделните общества, се гради върху основи, поставени в предишни периоди.  Надграждането пък е част от процеса на развитие и би трябвало да е в синхрон със съвременните условия. В своята най-нова история, датираща от Балканската война до наши дни, Благоевград е управляван от 42-а кметски екипа. Един..

публикувано на 11.10.19 в 14:03

Любима Петрова-началник на Държавен архив-Благоевград: „67 години опазваме паметта на поколения от Пиринско“

10 октомври е празника на българските архивисти. На хората, които работят за опазване на колективната памет на нацията. 67 години Държавен архив – Благоевград събира и опазва паметта на поколения от Пиринско. За този период са събрани близо 3000 архивни фонда. Това са над 200 хиляди архивни единици, или папки с документи, събирани от поколения..

публикувано на 10.10.19 в 15:57

10 октомври – Световен ден за психичното здраве

Според данните на Световната здравна организация над 450 млн. души по света имат психични разстройства. Българите най-често страдат от тревожни разстройства. Това пише на сайта си Министерството на здравеопазването. Статистиката показва, че у нас по-често боледуват жените, освен това те по-често се обръщат за професионална помощ от мъжете.  По..

публикувано на 10.10.19 в 13:26

Около 80% от автосервизите у нас са в сферата на сивата икономика

Около 80% от автосервизите у нас са в сферата на сивата икономика. Това показват наблюденията на експертите. В момента у нас няма закон, по който автосервизите могат да се лицензират. Те работят по собствени норми, като основно изискване е да спазват данъчните закони, да издават документи за извършените ремонти, да поемат гаранции за качеството на..

публикувано на 10.10.19 в 10:25