Кардиологът доц. Сотир Марчев: Не измервайте артериалното си налягане по няколко пъти на ден

Доц.Сотир МарчевТова заяви в интервю за здравния час на Радио Благоевград кардиологът доц. Сотир Марчев. (чуйте звуковите файлове)

При измерване на артериалното налягане трябва да се избягват крайностите – препоръча той.  От една страна са хората, които нямат представа какви са им стойностите, което е опасно. Опасна и другата крайност – хора, които измерват по 5 пъти на ден кръвното си. При 120/80 е нормално стойностите да се измерват  през година-две. Под 140/90 има смисъл да се проверява  на половин-една година дали сме от правилната страна на бариерата.  При възможност е добре артериалното налягане да се измерва 3 пъти в интервал от 3-4 минути като за достоверни се приемат средните показателите  между второто и третото измерване. „При живите хора кръвното се променя. Ако винаги се променя между много ниски стойности- трябва да се намали и приема на медикаментите за  кръвно, и съответно  ако промяната е при високи стойности  - трябва да се увеличи съответния медикамент. Независимо от възрастта ако стойностите на артериалното налягане е между 140/90 не препоръчваме на хората да стават клиенти на аптеката“ - уточни специалистът. Доц. Марчев посочи, че цигарите не влияят на кръвното – то е същото, както и при непушачите, но пушачите им по-висок пулс. Хроничната употреба на алкохол води до покачване на кръвното. 

Снимка

По отношение  употребата на природни медикаменти за понижаване на артериалното налягане доц. Марчев заяви, че е важен резултатът. Човечеството е стигнало до няколко извода как човек може да удължи животът си – ако кръвното е под 140/90 човек живее по-дълго. По повод статистическите данни, че едва 40% от българите контролират артериалното си  налягане доц. Марчев заяви:“ Един от основните недостатъци, срещу които всички трябва да се борим е, че в момента НЗОК плаща  лечение на усложненията, а не плаща тяхното предотвратяване. За да не стигне до инфаркт човек трябва да пие лекарства за кръвно, а реимбурсацията  на тези медикаменти от страната на държавата на практика е нищожна. В този смисъл в България честотата  на не оптимално лекуваната артериална хипертония е по-висока от честотата в другите европейски държави, защото у нас на практика у нас има лоша реимбурсация на лекарствата за кръвно“.

  „Обичайте ближния си, защото любовта, моралната подкрепа на хората около нас удължава живота“ е посланието и за здрави, и за  болни на кардиолога доц. Сотир Марчев. 


Вижте още

Цвети Радойчева с песента „Изчезни“ казва не „Не!“ на насилието над жени

Талантливата Цвети Радойчева представи в ефира на Радио Благоевград най-новата си авторска песен „Изчезни“ – най-добрата поп песен в третото издание на BG Music Festival, който се проведе в Сандански. Песента „Изчезни“е по музика на Цвети Радойчева, текстът е на Петър Москов, аранжимент - Алекс Нушев. Цвети Радойчева се открои на сцената с..

публикувано на 16.06.19 в 13:57

До празника Илинден село Джерман ще има нов площад

Това са обещали от фирмата-изпълнител на ремонта на площада в селото.  Първата копка бе направена през седмицата, а работата трябва да се извърши за срок от един месец.  Село Джерман е едно от големите в община Дупница. В момента кметът на селото не разполага с подходяща сграда за кметство, а сега ще има на разположение един етаж от..

публикувано на 14.06.19 в 16:33

Фестивал за млади таланти „Благоевград БГ Voice"

Над 30 млади музиканти от страната участват в първото издание на  фестивала "Благоевград БГ Voice" на 14 и 15 юни и обединява поп, рок и джаз музика. Музикалното събитие се провежда на сцената на площад „Македония“  в областния град и е с конкурсен характер.  „Регламентът включва изпълнението на 2 песни, жури ще ги оценява, предвидени са и..

публикувано на 14.06.19 в 14:20
д-р Магдалена Баймакова

Д-р М. Баймакова: Лаймска болест и Марсилска треска са двете най-разпространени кърлежово предавани болести в страната

„Лаймската болест и Марсилската треска са двете най-разпространени болести в нашата страна и трябва да ги познаваме, да имаме повишено внимание, особено през лятото, когато има разпространение на кърлежи, а те са основния вектор за патогените, предизвикващи тези 2 заболявания. Те са 2 съвсем различни заболявания, а това, което ги обединява..

публикувано на 13.06.19 в 11:55

Всичко за националното външно оценяване по Български език и литература

„ Няма нищо притеснително в националното външно оценяване по български език и литература, което ще се проведе на 17 юни т.г., в понеделник. Седмокласниците са добре подготвени и трябва да бъдат уверени в своите знания и компетентности.“ – това каза за Радио Благоевград Юлиана Христова, старши експерт по български език и литература в РУО..

публикувано на 13.06.19 в 11:38

13 юни – Световен ден на плетенето на открито

 Началото на празника на плетивото е поставено през 2005 година, когато Даниел Ландес решава да организира всички самотно плетящи у дома си  хора в голямо събитие. Оказва се, че съседки, които живеят от години врата до  врата, не знаели една за друга, че плетат. Най-общо идеята е да се социализират и да продължат традициите на своите баби...

публикувано на 13.06.19 в 11:31

НЕ на добива на ценни кожи!

 Пореден протест срещу добива на ценни кожи в България организират природозащитни и граждански организации. Той ще се проведе на 19 юни, сряда, от 9 до 12 ч., пред сградата на Министерския съвет в София.  „На 22 юни се навършва точно една година, от както Националната гражданска инициатива срещу добива на ценни кожи в България, внесе в..

публикувано на 13.06.19 в 11:06