Кардиологът доц. Сотир Марчев: Не измервайте артериалното си налягане по няколко пъти на ден

Доц.Сотир МарчевТова заяви в интервю за здравния час на Радио Благоевград кардиологът доц. Сотир Марчев. (чуйте звуковите файлове)

При измерване на артериалното налягане трябва да се избягват крайностите – препоръча той.  От една страна са хората, които нямат представа какви са им стойностите, което е опасно. Опасна и другата крайност – хора, които измерват по 5 пъти на ден кръвното си. При 120/80 е нормално стойностите да се измерват  през година-две. Под 140/90 има смисъл да се проверява  на половин-една година дали сме от правилната страна на бариерата.  При възможност е добре артериалното налягане да се измерва 3 пъти в интервал от 3-4 минути като за достоверни се приемат средните показателите  между второто и третото измерване. „При живите хора кръвното се променя. Ако винаги се променя между много ниски стойности- трябва да се намали и приема на медикаментите за  кръвно, и съответно  ако промяната е при високи стойности  - трябва да се увеличи съответния медикамент. Независимо от възрастта ако стойностите на артериалното налягане е между 140/90 не препоръчваме на хората да стават клиенти на аптеката“ - уточни специалистът. Доц. Марчев посочи, че цигарите не влияят на кръвното – то е същото, както и при непушачите, но пушачите им по-висок пулс. Хроничната употреба на алкохол води до покачване на кръвното. 

Снимка

По отношение  употребата на природни медикаменти за понижаване на артериалното налягане доц. Марчев заяви, че е важен резултатът. Човечеството е стигнало до няколко извода как човек може да удължи животът си – ако кръвното е под 140/90 човек живее по-дълго. По повод статистическите данни, че едва 40% от българите контролират артериалното си  налягане доц. Марчев заяви:“ Един от основните недостатъци, срещу които всички трябва да се борим е, че в момента НЗОК плаща  лечение на усложненията, а не плаща тяхното предотвратяване. За да не стигне до инфаркт човек трябва да пие лекарства за кръвно, а реимбурсацията  на тези медикаменти от страната на държавата на практика е нищожна. В този смисъл в България честотата  на не оптимално лекуваната артериална хипертония е по-висока от честотата в другите европейски държави, защото у нас на практика у нас има лоша реимбурсация на лекарствата за кръвно“.

  „Обичайте ближния си, защото любовта, моралната подкрепа на хората около нас удължава живота“ е посланието и за здрави, и за  болни на кардиолога доц. Сотир Марчев. 


Вижте още

Електроуредите ще имат по-дълъг живот след 2021 г.

Една отдавна замисляна реформа в ЕС – въвеждането на т.нар. екодизайн за електроуредите, вече е в ход. Нов пакет от мерки на Европейската комисия ще задължи от 2021 г. производителите на електроуреди да променят досегашната масова практика за „програмирано остаряване“ и кратък срок на експлоатация на телевизори, хладилници, перални, съдомиялни,..

публикувано на 16.10.19 в 12:47

Изплети шапка, шал или чорапи за бездомен човек

Започна осмата поред благотворителна кампания „Изплети топлина“, която има за цел да помогне на бездомните хора с топли дрехи преди наближаващите зимни месеци. Кампанията се организира от фондация „Има начин“. Тази година инициаторите отново ще разчитат на доброволци, за да стоплят хиляди хора без покрив в цяла България. „..

публикувано на 15.10.19 в 13:23

ЕЛ КАПИТАН – ултрамаратонецът Тодор Димитров

    Препълнената от  студенти и преподаватели зала 114 на Първи учебен корпус на Югозападния университет „Неофит Рилски“ в Благоевград  с подчертан интерес посрещна 44-годишният ултрамаратонец Тодор Димитров, капитан втори ранг и преподавател във Военната академия „Георги Стойков Раковски“ в София, ойто също така е и магистър по право от..

публикувано на 15.10.19 в 13:00

Регионалната библиотека в Благоевград става все по-предпочитано място за изнесени уроци

Регионалната библиотека в Благоевград става все по-предпочитано място за изнесени уроци. В последните години все повече учители избират дома на книгите, за да запознаят извън класната стая, по един различен начин, възпитаниците си по теми, свързани с историята, литературата, изкуството и др. Михаил Велев е ученик от 12 клас в Националната..

публикувано на 15.10.19 в 12:16

Най-модерните тежкотоварни камиони бяха представени днес в Благоевград

От Благоевград стартира мащабното роуд шоу, което ще обиколи седем български града под мотото „Устойчивост! Сега и отвъд хоризонта!“. Представители на бизнеса и граждани, могат да се докоснат до модерните тежкотоварни транспортни средтсва, които се движат на метан. Кампанията включва срещи с бизнеса на местно ниво, на които се представят..

публикувано на 15.10.19 в 11:12

Милена Пенчева превърна парцалените кукли от бабино време в бутикови

Деца от над десет държави  прегръщат парцалените кукли, създадени от българката Милена Пенчева, която  от години живее в Балтимор, САЩ.  Тежката битка с рака  я връща към  онова време на 90-те, когато  в България имахме пари, но нямаше какво да купим с тях. Тогава Милена сама шиела куклите на своите малки  дъщери. Докато минавала през тежкото..

публикувано на 15.10.19 в 10:32

В Рупите отбелязаха 25 години от изграждането на храма „Света Петка Българска“

Преди 25 години  в местността Рупите, където Ванга посрещаше  и лекуваше болката на хиляди хора, по заръка на пророчицата беше изграден храм  „Света Петка Българска“.  С празнична литургия, курбан за здраве и откриване на  експозиция с иконите, дарени на  Ванга и на черквата, беше отбелязан този четвърт век история на вярата и надеждата...

публикувано на 14.10.19 в 15:11