Глад за кадри и в строителния бранш


За кризата в строителния бранш си говорим отдавна. А и не само в този сектор на българската икномика вече се усеща съществен глад за кадри. Какво се случва в бранша?!

Според председателя на Камарата на строителите в Пиринско, инж. Петър Байкушев, въпреки че се наблюдава леко раздвижване и вливане на нови сили в сектора, все още ситуацията е на критичния минимум. Добре подготвените кадри предпочитат да се реализират на чуждия пазар на труда заради по-добрите социални условия, твърди той. 

Ако не се погледне сериозно в тази посока, на следващ етап няма да имаме квалифицирани работници, които да изграждат големи инфраструктурни проекти, е мнението на инж. Байкушев. А това от своя страна ще отблъсне сериозни чуждестранни инвеститори да разширяват производството си у нас.

Очакват ли се нови кадри в строителството след дипломирането на поредния випуск в специализираните професионални гимназии на региона – по темата ще чуем председателя на Строителната камара в Пиринско, инж. Петър Байкушев. (чуйте звуковия файл)


Вижте още
 Д-р Валерия Матеева

Д-р Валерия Матеева: Слънчевото изгаряне е най-голямото предизвикателство за кожата през лятото

Лятото поставя пред човешката кожа някои предизвикателства.  Хормонът на щастието се синтезира най-много, когато сме на слънце - това е времето, в което очакваме отпуските, релакса като цяло. В този контекст кожата ни е  поставена на изпитанието да бъде изложена на слънце. „Тогава освен изсушаването, до което неминуемо води слънчевата..

публикувано на 18.06.19 в 15:26

Преглеждат безплатно пушачи в Благоевград

Националната асоциация за профилактика на белодробните болести, Министерството на здравеопазването и Института за здравно образование провеждат кампания за безплатно изследване на пушачи. Мотото на кампанията е „Спри сега – за по-добро здраве утре!“, а част от нея е  Благоевград. „Прегледите ще се извършат на 21 юни/петък/, като на двора в..

публикувано на 18.06.19 в 13:38

Местят скулптурната композиция „Движение“ в Благоевград

Днес, след 17 ч., започва преместването на скулптурната композиция „Движение“, която се намира в площадното пространство между сградите на Регионалната здравна инспекция, Драматичния театър „Никола Вапцаров“ и Американския университет в Благоевград. Такова е желанието на автора Павел Койчев, който заедно с медийния експерт Георги Лозанов и със..

публикувано на 17.06.19 в 17:00

Лятна академия на открито в Благоевград

Малчуганите се включват в безплатните занимания по музика, танци, изобразително изкуство, декоративно приложно изкуство, керамика, стъклопис, техническото конструиране и моделиране, мода и дизайн без предварително записване.  Академията на открито на Центъра за личностно  и творческо развитие на децата на Благоевград, се провежда всеки..

публикувано на 17.06.19 в 13:15

Цвети Радойчева с песента „Изчезни“ казва не „Не!“ на насилието над жени

Талантливата Цвети Радойчева представи в ефира на Радио Благоевград най-новата си авторска песен „Изчезни“ – най-добрата поп песен в третото издание на BG Music Festival, който се проведе в Сандански. Песента „Изчезни“е по музика на Цвети Радойчева, текстът е на Петър Москов, аранжимент - Алекс Нушев. Цвети Радойчева се открои на сцената с..

публикувано на 16.06.19 в 13:57

До празника Илинден село Джерман ще има нов площад

Това са обещали от фирмата-изпълнител на ремонта на площада в селото.  Първата копка бе направена през седмицата, а работата трябва да се извърши за срок от един месец.  Село Джерман е едно от големите в община Дупница. В момента кметът на селото не разполага с подходяща сграда за кметство, а сега ще има на разположение един етаж от..

публикувано на 14.06.19 в 16:33

Фестивал за млади таланти „Благоевград БГ Voice"

Над 30 млади музиканти от страната участват в първото издание на  фестивала "Благоевград БГ Voice" на 14 и 15 юни и обединява поп, рок и джаз музика. Музикалното събитие се провежда на сцената на площад „Македония“  в областния град и е с конкурсен характер.  „Регламентът включва изпълнението на 2 песни, жури ще ги оценява, предвидени са и..

публикувано на 14.06.19 в 14:20