Говорим по-евтино в Европейския съюз

  От 15 май влязоха в сила нови пределни цени за всички международни повиквания и съобщения в ЕС. Потребителите, които се обаждат от своята държава към друга държава от ЕС, вече плащат не повече от 19 цента на минута (+ ДДС) и 6 цента за съобщение съобщение (+ ДДС).

 „Важно уточнение е, че тези цени не важат за бизнес клиентите, което означава, че в някой европейски държави, юридическите лица, които са клиенти на мобилните оператори, може да плащат различни от тези цени“ - коментира за Радио Благоевград Богомил Николов, изпълнителен директор на Асоциация „Активни потребители“.

 Според него, тази мярка е била неизбежна и очакванията са, както стана с роуминга, в крайната си цел, тарифите между национални и международни разговори да не се различават, както е в САЩ, например.

Богомил Николов

  „Някак си е нелепо, телекомите да изискват от клиентите да заплащат нереални цени, след като има много мобилни алтернативи. Затова смятам, че тази стъпка на ЕС е абсолютно правилна и през следващите години, този праг, от около 45 ст. на минута с ДДС, да продължи да пада и някой ден, да стигне и до нула“ - уточни Богомил Николов.

  Той припомни, че тези цени не важат за разговори със съседните балкански държави-Македония, Сърбия и Турция, които не са членки на ЕС. Там важат цените на съответните мобилни оператори, плюс роуминг таксата. „Така че, преди да посетим тази държави е добре да бъдем осведомени какви са таксите за разговорите. Важно е също да правим разлика между разговорите в роуминг, които вече са безплатни в ЕС и международните разговори, таван за които вече е 45 ст. на минута с ДДС“-коментира още Богомил Николов от Асоциация „Активни потребители“.

Подробностите можете да чуете в интервюто на Биляна Славчева с Богомил Николов в звуковия файл 


Според жители на Разлог, новите по-ниски цени на международните разговори в ЕС, ще улеснят комуникацията с близките им в чужбина, защото така ще могат да говорят повече и по-често.

 Има и още една добра новина за ползвателите на интернет.

  Още 63 български общини ще получат безплатен достъп до интернет на обществени места до 2020 година. Така страната ни се нарежда в челните редици с одобрени общо 176 общини, като към момента, 66% от общините у нас, могат да осигурят безплатен интернет за техните граждани и гости. Сред тях е и община Банско, чийто жители смятат, че това е много полезно, както за гостите, така и за жителите на курортния център.

Подробностите можете да чуете в репортажа на Лина Пъргова: 

Вижте още

Романът „Бездетен“ с благотворителната мисия „За да се роди едно българско дете!“

Българските бездетни семейни или несемейни двойки са над 200 000, от които над 50 000 никога няма да станат биологични родители, ако не получат донорски материал. Според изследване на Евростат,  към 2060 г. населението на България ще намалее с още близо 27%, делът на децата до 15 г. ще се свие с най-малко 13%, а населението на възраст между 15 и..

публикувано на 21.10.19 в 20:24

Нова площадка за стрийт фитнес в Благоевград

 В парк „Македония“ в Благоевград бе направена първа копка по изграждането на нова спортна площадка. Многофункционалното спортно съоръжение ще бъде на площ от 110 квадратни метра и ще включва три спортни площадки по стрийт фитнес и кросфит. В парк „Бачиново“ и в парк „Даме Груев“ в Благоевград ще се изградят комбинирани съоръжения, всяко с площ от..

публикувано на 21.10.19 в 17:00
Клаудио Локатели

Ексклузивно пред Радио Благоевград: боец от кюрдските "Сили за защита на народа" за войната в Сирия

                       Турската офанзива ще възроди Ислямска държава, казва Клаудио Локатели „Сега Сирия е димяща развалина“ , така започнах статията си преди две години, когато за първи път ви срещнах с италианския военен журналист Клаудио Локатели, дни след като той се завърна от Сирия, след като заедно..

публикувано на 21.10.19 в 12:49

Завърши детско-юношеският турнир по хандбал „Атанас Карабельов“

   В гр. Гоце Делчев завърши първият мемориален международен детско-юношески турнир по хандбал „Атанас Карабельов“. Във финала гръцкият "Драма" победи "Интер" (Благоевград) с 25:21.    Оценките за турнира на Любомир Арнаудов, треньор на "Пирин" (Гоце Делчев), и Райчо Копривленски, един от организаторите на турнира:

обновено на 21.10.19 в 10:32

Проф. Михаил Неделчев: Ние осезаваме света чрез писмената реалност

   На тазгодишното издание на "Аполония" беше представена книгата на проф. Михаил Неделчев „Литературноисторически обзорни сюжети“ – първа от тритомника, който задава въпроса „Как работи литературната история?“. Книгата бе представена и в поредното издание на предаването на Радио Благоевград за литературата като събитие и събитията в литературата..

публикувано на 20.10.19 в 18:41

Ивайло Шопски: Никола Парапанов е личност, която вдъхновява

   На 16 октомври, преди 107 години, Петрич посреща свободата си. Светлата личност, превърнала мечтата  в  неукротима радост, е капитан Никола Парапанов. Днес  паметта за този герой  е възпята и в песен.  Заслугата е на Ивайло Шопски,  създател на каузата „Пътуващо читалище“, който обикаля страната, за да държи жива искрицата и пали огъня на..

публикувано на 20.10.19 в 12:45

„Пирин“ се върна на пътя на победите

   След дълга пауза, „Пирин“ се върна на пътя на победите във Втора футболна лига. Като домакини, в мач от 12-я кръг, „орлетата“ победиха с 3:1 отбора на Поморие и подсказаха за сериозния си игрови потенциал. Срещата започна зле за „Пирин“ – в 23-ата минута Димитър Законов наказа наивна грешка на Била и отбеляза единствения гол за Поморие – 0:1...

публикувано на 20.10.19 в 12:16