Говорим по-евтино в Европейския съюз

  От 15 май влязоха в сила нови пределни цени за всички международни повиквания и съобщения в ЕС. Потребителите, които се обаждат от своята държава към друга държава от ЕС, вече плащат не повече от 19 цента на минута (+ ДДС) и 6 цента за съобщение съобщение (+ ДДС).

 „Важно уточнение е, че тези цени не важат за бизнес клиентите, което означава, че в някой европейски държави, юридическите лица, които са клиенти на мобилните оператори, може да плащат различни от тези цени“ - коментира за Радио Благоевград Богомил Николов, изпълнителен директор на Асоциация „Активни потребители“.

 Според него, тази мярка е била неизбежна и очакванията са, както стана с роуминга, в крайната си цел, тарифите между национални и международни разговори да не се различават, както е в САЩ, например.

Богомил Николов

  „Някак си е нелепо, телекомите да изискват от клиентите да заплащат нереални цени, след като има много мобилни алтернативи. Затова смятам, че тази стъпка на ЕС е абсолютно правилна и през следващите години, този праг, от около 45 ст. на минута с ДДС, да продължи да пада и някой ден, да стигне и до нула“ - уточни Богомил Николов.

  Той припомни, че тези цени не важат за разговори със съседните балкански държави-Македония, Сърбия и Турция, които не са членки на ЕС. Там важат цените на съответните мобилни оператори, плюс роуминг таксата. „Така че, преди да посетим тази държави е добре да бъдем осведомени какви са таксите за разговорите. Важно е също да правим разлика между разговорите в роуминг, които вече са безплатни в ЕС и международните разговори, таван за които вече е 45 ст. на минута с ДДС“-коментира още Богомил Николов от Асоциация „Активни потребители“.

Подробностите можете да чуете в интервюто на Биляна Славчева с Богомил Николов в звуковия файл 


Според жители на Разлог, новите по-ниски цени на международните разговори в ЕС, ще улеснят комуникацията с близките им в чужбина, защото така ще могат да говорят повече и по-често.

 Има и още една добра новина за ползвателите на интернет.

  Още 63 български общини ще получат безплатен достъп до интернет на обществени места до 2020 година. Така страната ни се нарежда в челните редици с одобрени общо 176 общини, като към момента, 66% от общините у нас, могат да осигурят безплатен интернет за техните граждани и гости. Сред тях е и община Банско, чийто жители смятат, че това е много полезно, както за гостите, така и за жителите на курортния център.

Подробностите можете да чуете в репортажа на Лина Пъргова: 

Вижте още

Благоевград е домакин на „Дни на толерантността“

Асоциацията на родители на деца с епилепсия обявява  27, 28 и 29 юни за „Дни на толерантността“в Благоевград.  Инициативата цели да подкрепи деца и лица с епилепсия и техните семейства. На 27 юни от 13.30 часа ще се проведе конференция на тема „Видове заетост“. Преди това  родителите и децата ще имат възможност да получат на място  индивидуална..

публикувано на 25.06.19 в 15:53

В Кюстендилско учат децата как се оцелява в планината

Как се оцелява при екстремни условия; и как се определят основните географски посоки – това ще научат участниците в Детския лагер в планината в Кюстендилско. Над 20 деца от България и чужбина ще почиват в новоизградения лагер в село Смоличино. Идеята и нейното реализиране са на Елена Начева. Лагерът е построен с лични усилия и средства, и с..

публикувано на 25.06.19 в 11:07

Да сключим брак в Разлог

Интересна тенденция се наблюдава през последните години в Разлог – двойките, сключващи брак, са предимно външни, от други населени места на страната, и от чужбина. Това лято се очаква да пристигнат младоженци, които живеят отвъд Атлантика - в Чикаго, за да увековечат сватбения си ден в Разлог. Лина Пъргова ни срещна в следобедната..

публикувано на 25.06.19 в 10:58

Една шумна и луда любов избухна за девети път в Добринище

Много публика /не само мъже на възраст от 3 до 103 години/, но и момичета, жени и баби, обхванати от буйния дух на мотоциклетния спорт, с огромен интерес наблюдаваха в местността „Русковец“ деветия традиционен мотокрос „Добринище 2019“.Мотоциклетисти от цяла България се състезаваха в в четири класа:65 и 85 кубически сантимерта, МХ1 и МХ2...

публикувано на 23.06.19 в 15:19

BOYANSKI представя новата си авторска песен "Нов филм“

Боян Йорданов – BOYANSKI е млад, амбициозен и талантлив. Харесва топлите и естествени хора, а голямата му страст е музиката. Мечтaе за успешна музикална кариера в България. От 2011 година талантливият варненец започва да композира сам, да пише текстове и да изучава музикален софтуер. Само преди броени дни на BG MUSIC FESTIVAL в Сандански..

публикувано на 23.06.19 в 15:06

Предстоят много разговори за решаването на проблемите с водоснабдяването в община Струмяни

Това стана ясно след среща в Министерството на регионалното развитие и благоустройството с участието на зам.-министър Николай Нанков, областния управител на Благоевградска област и председател на Асоциацията по ВиК в областта Бисер Михайлов, директора на „Водоснабдяване и канализация“ ЕООД- Благоевград инж.Росица Димитрова, кмета на общината Емил..

публикувано на 21.06.19 в 16:18

На прицел: Чистотата на градските плажове и басейни

 Астрономическото лято дойде. За много жители на Благоевград морето все още е далече, затова примамлива алтернатива през слънчевите почивни дни са градските плажове.  Безопасни ли са градските плажове и басейни?  Извършват ли се проверки за състоянието на водата и хигиената на басейните на открито и закрито? Това беше темата в рубриката..

публикувано на 21.06.19 в 14:03