Благоевград отбелязва 24 май

Проявите по повод празника започнаха в 10.00 часа в двора на НХГ "Св. св. Кирил и Методий" - Благоевград. С тържествена церемония Гимназията почете днешния ден.  Директорът Марин Митов поздрави учителите и културните дейци по повод 24 май и пожела успех на завършващите „За вас това е последен празник в гимназията. Следвайте мечтите си и не забравяйте, че освен за себе си вече носите отговорност и за авторитета на родното училище“.

В 11.00 часа депутати, общественици и жители сведоха глава пред паметника на солунските братя.

И тази година училищата от Благоевград се включиха в празнично шествие.

Кметът на Благоевград Атанас Камбитов също поздрави жителите по повод празника „ Днес няма причина да не се обединим. Обединение, от което се нуждаем повече от всякога. Днес сме длъжни повече от всякога да мислим всеки ден по една минута за България. Честит празник! Бъдете здрави! Бог да пази България“.

Празничният ден ще продължи с концерт на площад "Македония" от 20.00 часа.


Вижте още
Рисунка на Рая Недевска от Севлиево

Самодейци от Югозапада пеят и танцуват в Драгичево

Най-голямото пернишко село Драгичево е домакин на втория фолклорен фестивал „На мегдано у Драгичево”. На откритата сцена пред читалището в селото над 450 самодейци от областите Перник, София, Кюстендил и Благоевград представят характерни за отделните региони автентични народни обичаи, песни, танци и словесен фолклор. Сред участниците има и..

публикувано на 16.06.19 в 14:38

Служител на МВР в нелегална схема за производство и разпространение на тютюн

През януари в Специализираната прокуратура е образувано досъдебно производство по повод сезираща справка от ГДБОП с достатъчно данни за организирана престъпна група, действаща от началото на 2017 г. на територията на цялата страна, с цел производство, държане и разпространение на тютюневи изделия без акцизен бандерол, съобщи говорителят на..

публикувано на 16.06.19 в 13:37
Ангел Джамбазки

Ангел Джамбазки с покана към евродепутатите за общи действия по пакета „Мобилност”

На 17-и юни (понеделник) евродепутатът и заместник-председател на ВМРО Ангел Джамбазки организира среща с избраните представители в Европейския парламент, министърът на транспорта, както и целия транспортен бранш. Срещата ще се проведе в 14:30 ч. в София, съобщават от пресцентъра на ВМРО. В поканата, изпратена до всички 17 български..

публикувано на 16.06.19 в 13:28

7 села в симитийско ще отбележат празника Свети Дух

От днес започват народните събирания за празника Свети дух в симитлийско. По обяд в махала Везенкова в село Сенокос ще бъде даден  курбан за здраве.  В понеделник, точно на деня по църковния календар, празникът ще бъде почетен с литургия и освещаване на храната в църквата „Света Троица“ в село Сушица, както и в църквата „Света Троица“ в село..

публикувано на 16.06.19 в 12:40

Проверки във връзка с бялата пяна от миналата седмица в река Струма

Проверени са осем индустриални обекти в района на бетоновия колектор, от който през миналата седмица изтече бялата пяна в река Струма, съобщиха от РИОСВ- Перник.  При една от проверките - на фирма с дейност производство на козметика, не е представен договор с ВиК-оператора за отвеждане и пречистване на отпадъчни води. Дадени са предписания на..

публикувано на 16.06.19 в 11:52

Нови обитатели в зоопарка в Сандански

Зоокътът в Сандански се обогати с двама нови обитатели. В началото на седмицата служители от „Държавно горско стопанство“-Кресна спасиха малка сърна-приплод, на приблизителна възраст 1-2 месеца. Вероятно малкото е било подгонено от лисици на територията на жп гарата в град Кресна и се е отделило от майката. Животинчето вече е част от зоокъта в парка,..

публикувано на 16.06.19 в 09:23

Днес е Петдесетница

Православната църква чества един от големите си празници - Петдесетница. На петдесетия ден след Христовото Възкресение, Светият Дух, във вид на огнени езици, слязъл върху светите апостоли и ги дарил с Божествената си благодат. От древни времена празникът се смята за рожден ден на църквата. На Петдесетница храмовете се украсяват със зеленина, а..

публикувано на 16.06.19 в 09:13