Петима учители от кюстендилски училища бяха наградени днес с почетното отличие на министерството на образованието и науката "Неофит Рилски"

 Наградите връчи началникът на РУО в Кюстендил Мая Стоянова. Отличени бяха педагозите Донка Стоянова - учител от Езиковата гимназия, Велина Александрова - учител в ОУ "Ильо Войвода", Биляна Йорданова - от природоматематическата гимназия, Лилия Александрова - ОУ "Пайсий Хилендарски" и Иво Пенев от ОУ "Св. Св. Кирил и Методий".   Денят на българската просвета и култура и на славянската писменост в града беше отбелязан с празнично шествие на централния площад "Велбъжд". Участие в него взеха представителни групи на основните училища и гимназиите от града, читалищата и културните институти, децата от шестте детски градини в Кюстендил. Те дефилираха под съпровода на изпълненията на общинския духов оркестър.  "През вековете три храма са превели българския народ до днешния ден - Божия дом, домашният храм и училищният дом", каза в приветствието си на празника кмета на общината Петър Паунов. Той посочи, че училището съчетава всяка една от добродетелите - рождественската топлина, семейният уют и възкресенската светлина, от лъчите на познанието. 


Вижте още

Д-р Антоанета Славова представя в Благоевград книгата си „Луна на прозореца“

“ Луна на прозореца“ е новата книга на родената в Благоевград, но живееща в ЮАР, д-р Антоанета Славова. Това е психологически роман за вечното търсене на пътя и за болезнените конфликти, които хората преодоляват ежедневно, за да запълнят празнотата в себе си. След успешното представяне на романа в София, книжарница "Хеликон" в..

публикувано на 25.06.19 в 11:17

Стари снимки разказват истории за децата на Перник

Стари снимки ще оживеят и ще разкажат истории за децата на Перник. Нередактираното детство ще бъде представено в изложба, проследяваща ежедневието и живота на децата на Перник в различни етапи от развитието на града. Най-старите фотоси са от 20-те години на миналия век. Облечени в ретро костюми, малките актьори от Детско-юношеския театър..

публикувано на 25.06.19 в 10:22

Годишнина от рождението на Димитър Димов отбелязват в Дупница

110 години от рождението на Димитър Димов ще бъдат отбелязани днес в Дупница. Честването е под надслов “Изследователят на една епоха – интелектуална виртуозност и прозрение”. Организатори са община Дупница, читалище “Зора” и Историческият музей.  В 10ч. е поднасянето на цветя пред паметната плоча на писателя. Час след това на площад..

публикувано на 25.06.19 в 08:14

VII театрален фестивал "Талантино" започва в Благоевград

И тази година стотици талантливи деца и младежи ще вземат участие в Националния фестивал „Талантино“. Той стартира днес и продължава до 29 юни. Прегледът на театралните школи ще бъде на сцената на Кукления театър в Дома на младостта. В VII-ото  издание на фестивала са включени 32 постановки, които ще бъдат представени от малки и млади..

публикувано на 25.06.19 в 08:00
Димитър Димов

Предстоящи събития на 25 юни

Седмица на отворените врати за безплатни прегледи за туберкулоза започва в Кюстендил. И тази година стотици талантливи децаще вземат участие в Националния фестивал „Талантино“. Той стартира днес в Благоевград и продължава до 29 юни. 110 години от рождението на Димитър Димов ще бъдат отбелязани днес в Дупница. Изтъкнатият художник..

публикувано на 25.06.19 в 07:40

Валежи и градушки през днешния ден

Днес отново ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност. С временни прекъсвания ще има краткотрайни валежи от дъжд, на места главно в Северна България и планинските райони - интензивни и значителни по количество. Ще има и градушки. Ще духа слаб до умерен вятър от североизток. Максималните температури ще са между 27° и 32°.

публикувано на 25.06.19 в 07:36

Д-р Тонев бе преизбран за управител на МБАЛ „Югозападна болница“

Д-р Илия Тонев беше преизбран за управител на МБАЛ „Югозападна болница“ с мнозинство от 99% по време на Общото събрание, на което присъстваха кметовете на общините Сандански, Петрич и Струмяни, които имат дял в Югозападна болница с филиал в град Сандански. Преизбирането на д-р Тонев се наложи след изтичане на тригодишния мандат на управление. В..

публикувано на 24.06.19 в 16:55