Юбилейна изложба на Елица Тодорова в кюстендилската галерия

  "Рисуването е моят живот и така ще бъде до последно!", каза художничката, вярна на желанието си да бъде себе си в изкуството.     Елица Тодорова е завършила живопис при проф. Дечко Узунов в Националната художествена академия. От 1956 г. свързва трайно живота си с Кюстендил и успява да се утвърди като един от най-ярките представители на Кюстендилската изобразителна школа.     Тя е носител на орден "Кирил и Методий" – ІІІ степен /1975 г/. и І степен /1979 г./ и е и почетен гражданин на град Кюстендил. На днешния ден през 1972 година, в Кюстендил е била открита новата сграда на галерията, разказа директорът й Валентин Господинов.   В чест на 90 годишнината от рождението на патрона й Владимир Димитров – Майстора, е проектирана първата за страната специално построена за целта сграда. Старата сграда на кюстендилската галерия, е била преустроена еврейска синагога, разказаха историци. Художествената галерия в Кюстендил е създадена и със специална функция - да представя основно творчеството на един художник, при това по специфичен начин. Интериорът е подчинен изцяло на идеята за създаване на подходяща среда за картините на Майстора. Пространствата са решени на нива, свързани от общото естествено горно осветление на тавана.    "От няколко години на днешната дата представяме специални изложби, в чест на празника ни. През миналата година показахме експозиция от колекцията на Румен Манов, а през тази представяме 90-годишния юбилей на Елица Тодорова", отбеляза директорът на галерията.


Вижте още

Общински бюджет 2018 бе отчетен публично в Благоевград  

Публично обсъждане на годишния отчет за изпълнение на Бюджет 2018 се проведе днес в зала 5 на Община Благоевград. По време на срещата, водена от председателя на Общински съвет Радослав Тасков бяха отчетени и инвестиционната програма на Община Благоевград, сметките за средства от Европейския съюз, състоянието на общинския дълг. На обсъждането..

публикувано на 18.06.19 в 16:27
Криси и майка й - Десислава Чанева

Да помогнем на Криси от Кочериново!

Кристияна Кирилова от Кочериново се нуждае от помощта ни, за да може да вижда отново нормално! Кристияна Кирилова е едно слънчево дванадесетгодишно момиче от малкия град Кочериново. През септември 2017г. й откриват тумор в малкия мозък. Детето претърпява три операции в България, но без особено голям резултат. След консултация в турска клиника,..

публикувано на 18.06.19 в 16:09

Безплатна зона за палатки и мащабна сцена – за първи път на фестивала „Francofolies“ в Благоевград

Днес в зала „Славейков” във Френския институт в България, се проведе Френска закуска с „Francofolies“, Благоевград. Лицензиран организатор и продуцент на фестивала „Francofolies“ е Община Благоевград, която притежава всички права за провеждането му на територията на България и балканския регион. Преди началото на вече традиционния празник на..

публикувано на 18.06.19 в 15:07

3,52 е средният успех на випуск 2019 в община Дупница на двата държавни зрелостни изпита

Най-добре по български език и литература са се представили в ПГ “Христо Ботев” - средният им успех е 4,55, а на втората матура по избран предмет – 4,48.  С най-слаби резултати са учениците от Гимназията по транспорт. На първата матура те имат успех 3,14, а на втората – 2,97.  Пълни шестици в общината няма. Отличните оценки на двата изпита са общо..

публикувано на 18.06.19 в 14:17

Засилени проверки по пътищата

Специализирана операция на Пътна полиция започва от днес в цялата страна. Ще бъде засилен контролът върху скоростта, правоспособността на шофьорите, ползването на обезопасителните колани и детските обезопасителни системи, отнемането на предимство на пешеходци на пешеходни пътеки.  Полицейските екипи ще бъдат локализирани по участъци с въведена..

публикувано на 18.06.19 в 13:51

Официална церемония „първа копка“ на ДГ „Радост“ в Гоце Делчев

Детската градина е включена в проект „Обновяване на образователната инфраструктура в гр.Гоце Делчев“ на стойност 6 186 670.00 лева.  Официалната церемония ще се проведе от 10:00 часа на 20 юни (четвъртък) в двора на детската градина. В рамките на събитието ще бъде отслужен водосвет и ще бъде даден официален старт на изпълнение на строително-монтажните..

публикувано на 18.06.19 в 12:24

Пръскат повторно в Гоце Делчев срещу кърлежи и комари

Днес след 20 часа в Гоце Делчев ще се извърши втора профилактична дезакаризация на зелените площи. Карантинният срок за достъп до третираните с препарата тревни площи и градинки е 24 часа. Във всеки обработен терен ще бъдат поставени указателни табели.  Общинска администрация Гоце Делчев призовава хората да не допускат децата на детските площадки и..

публикувано на 18.06.19 в 12:19