24 май в Симитли

  Няколко празника обедини днешната дата – 24 май - Деня на братята първоучители Кирил и Методий, 50-ата годишнина от обявяването на Симитли за град и патронен празник на две училища.Грандиозно и запомнящо се дефиле събра учениците от СУ „Св. св. Кирил и Методий“ Симитли, СУ „Св. св. Кирил и Методий“ – село Крупник и ОУ „Св. Паисий Хилендарски“ – село Долно Осеново. За първи път трите училища обединени направиха празника още по-красив, а площадът се изпълни до краен предел със стотици ученици с трибагреник и китки в ръце. Празникът събра абитуриентите, учителите, кмета, родителите. Всички, за които грамотността и знанието е отговорност, са на общото тържество на 24-ти май в Симитли. „Върви, народе възродени…“ отекна в града. Шествието премина през централните улици под съпровода на духовия оркестър към СУ „Св. Св. Кирил и Методий”. Портрети на първоучителите и на именити български просветители държаха учениците в ръце. Ученици преклониха глава пред делото на Светите братя Кирил и Методий и възпяха най-голямото богатство на българите- азбуката и славянската писменост. Привилегията да спедели празника с днешните просветители и честта да отличи най-изявените сред децата на Симитли има кметът Апостол Апостолов.Зам.-кметът Евгения Георгиева също честити празника на словото, честити на учителите, културните дейци, хората на духа и им пожела да продължават да мечтаят и да дерзаят.Химнът на най-светлия български празник „Върви, народе възродени“ изпълниха учениците от СУ „Св. св. Кирил и Методий“ – село Крупник. Танц на цветята и танц на мажоретките допълни празничното настроение.


Вижте още
 ОД на МВР в Благоевград

ОД на МВР Благоевград с нов директор

Със заповед на министъра на вътрешните работи, считано от 17.06.2019 г. старши комисар Дойчин Дойчинов е назначен за директор на ОД на МВР-Благоевград.  Главният секретар на МВР представи пред състава новия директор на ОД на МВР-Благоевград - старши комисар Дойчин Дойчинов.

публикувано на 17.06.19 в 19:42

Традициите оживяват на V-ти Фолклорен танцов фестивал „Хоро край Пирина“

Културно наследство, бит, традиция, танци и багри ще „разлюлеят“ на 22 и 23 юни Сандански и  Мелник.  V Фолклорен танцов фестивал „Хоро край Пирина“ отново ще покаже магията на българския фолклор с гости от цяла България.  Изявата  на участниците ще бъде на 22.06 (събота) с пъстро дефиле, което ще тръгне от пл. “България“  в 17:30 до Летен театър,..

публикувано на 17.06.19 в 19:32

Благоевградският драматичен театър представя спектакъла „Под манастирската лоза”

На 24 юни, от 19:00ч., на голяма сцена, Драматичен театър „Никола Вапцаров” – Благоевград ще представи спектакъла "Под манастирската лоза" по  Елин Пелин.   "Под манастирската лоза" се поставя за първи път на сцена като самостойно театрално произведение. Цикълът от разкази на Елин Пелин е изключително популярен и отделни части от него..

публикувано на 17.06.19 в 16:40

Със стихотворението ,,Апостоли на свободата" ученик от Добринище спечели трето място в конкурс

Юри Друнчилов от Добринище спечели трето място в конкурса по превенция на наркоманите със стихотворението ,,Апостоли на свободата".  Конкурсът е традиционен и се организира от Община Благоевград и Общински съвет по наркотични вещества - Благоевград. Темите, върху които тази година децата писаха бяха в две категории. "Моят любим национален герой" -..

публикувано на 17.06.19 в 16:25

Спряха инсталацията за сушене на въглища, намираща се на площадката на ТЕЦ „Република”

След множество сигнали за замърсяване на въздуха в Перник, със заповед на директора на местната РИОСВ е спряна Инсталацията за сушене на въглища, намираща се на площадката на ТЕЦ „Република”, съобщават от екоинспекцията.  Мярката е била предприета през месец май след многократни сигнали за миризма на бакелит. Инсталацията се стопанисва от частна фирма и..

публикувано на 17.06.19 в 15:25

Нова детска плащадка изгражда община Дупница в жк “Елица”

Финансирането от 10 000 лева е осигурено от ПУДООС. Ще се монтират нови съоръжения за игра, ще бъде обособено и място за отдих.  Продължава възстановяването на площадката в кв. “Възход”. Предстои ремонт и на детския кът в градинката зад полицията. През миналата година тя бе ремонтирана 4 пъти и два пъти от началото на тази. От общината призовават..

публикувано на 17.06.19 в 15:06

Курбан за здраве на жителите на Благоевград

В мемориалния комплекс „Памет и вяра“ над Благоевград днес кметът на общината Атанас Камбитов даде курбан за здраве. За четвърти пореден път на празника „Свети Дух“ тук се събраха жители на общината, за да почетат църковния празник. Отслужен бе водосвет за здраве от председателя на църковното настоятелство отец Андон Шавулев.  На курбана за..

публикувано на 17.06.19 в 14:40