24 май в Симитли

  Няколко празника обедини днешната дата – 24 май - Деня на братята първоучители Кирил и Методий, 50-ата годишнина от обявяването на Симитли за град и патронен празник на две училища.Грандиозно и запомнящо се дефиле събра учениците от СУ „Св. св. Кирил и Методий“ Симитли, СУ „Св. св. Кирил и Методий“ – село Крупник и ОУ „Св. Паисий Хилендарски“ – село Долно Осеново. За първи път трите училища обединени направиха празника още по-красив, а площадът се изпълни до краен предел със стотици ученици с трибагреник и китки в ръце. Празникът събра абитуриентите, учителите, кмета, родителите. Всички, за които грамотността и знанието е отговорност, са на общото тържество на 24-ти май в Симитли. „Върви, народе възродени…“ отекна в града. Шествието премина през централните улици под съпровода на духовия оркестър към СУ „Св. Св. Кирил и Методий”. Портрети на първоучителите и на именити български просветители държаха учениците в ръце. Ученици преклониха глава пред делото на Светите братя Кирил и Методий и възпяха най-голямото богатство на българите- азбуката и славянската писменост. Привилегията да спедели празника с днешните просветители и честта да отличи най-изявените сред децата на Симитли има кметът Апостол Апостолов.Зам.-кметът Евгения Георгиева също честити празника на словото, честити на учителите, културните дейци, хората на духа и им пожела да продължават да мечтаят и да дерзаят.Химнът на най-светлия български празник „Върви, народе възродени“ изпълниха учениците от СУ „Св. св. Кирил и Методий“ – село Крупник. Танц на цветята и танц на мажоретките допълни празничното настроение.


Вижте още

Югозападният университет става сцена на изкуствата

  Студенти от цялата страна и техни преподаватели се включват в традиционния Национален фестивал на изкуствата, организиран от Факултета по изкуствата към Югозападния университет. Форумът дава възможност на талантливите млади хора да се изявят в областта на театъра, музиката, танците, изобразителното изкуство, киното, модата. Програмата на 12-ото..

публикувано на 21.10.19 в 13:43

Насрочиха нова дата по дело срещу братя Галеви

Окръжният съд в Кюстендил е насрочил нова дата за заседание по делото, което Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобито имущество води срещу Ангел Христов и Пламен Галев, известни като "Братя Галеви", за отнемане на престъпно придобито имущество. Това съобщиха от Окръжния съд. Заседанието е насрочено за 2 декември...

публикувано на 21.10.19 в 13:25

Разкриха самоличността на изоставилата бебето си в Петрич

В резултат на проведени действия, във връзка с получен на 18 октомври сигнал за оставено без надзор в сградата на МБАЛ „Югозападна“ в Петрич момиченце на видима възраст около 10-15 дни, от полицейски служители на РУ – Петрич е установено, че извършител на деянието е 38-годишна жена от петричко село. По случая е образувано досъдебно производство...

публикувано на 21.10.19 в 13:12

На местните избори ще се гласува и в болниците в Перник

Пациентите на лечебните заведения в Перник ще могат да гласуват на място на предстоящите на 27 октомври избори за местна власт.  Със заповед на временно изпълняващия длъжността кмет на Община Перник Севделина Ковачева са образувани избирателни секции в МБАЛ „Рахила Ангелова”, Специализираната болница за активно лечение на белодробни болести и..

публикувано на 21.10.19 в 12:04

Три спасени жени в две акции на ПСС – Дупница

Две спасителни акции са извършили през последните два дни планинските спасители от Дупнишката Планинска спасителна служба, каза началникът ѝ Кирил Чолаков. Миналата нощ спасителите са оказали помощ на две 25-годишни момичета от Израел, изгубили се при преход от Рилските езера към Рилския манастир, в района на Долния рид. Момичетата са успели..

публикувано на 21.10.19 в 12:02

Проверяват община Кочериново за броя на регистрираните жители за изборите

Служители на ДАНС са извършили в петък проверка в община Кочериново, във връзка с предстоящите избори, съобщи заместник-кметът Любка Джонова, временно изпълняваща длъжността кмет на общината. Проверката била свързана с информация за новорегистрираните жители в Кочериново. " Проверката беше извършена в петък за няколко часа, напълно изненадващо..

публикувано на 21.10.19 в 11:48

Откриха незаконно оръжие, боеприпаси и археологически находки в село Ракиловци

Криминалисти от Перник иззеха незаконно притежавано оръжие, боеприпаси и археологически находки. Акцията е проведена в ковачевското село Ракиловци.  Спецполицаите проверили къща, собственост на 65-годишен перничанин.  Намерени и иззети са незаконна пушка 12-и калибър, 32 патрона, 2 металдетектора, голямо количество старинни монети, долиум и 2..

публикувано на 21.10.19 в 11:06