Банско отново посрещна празника под звуците на безсмъртния химн "Върви, народе възродени"


Банско с особена гордост посреща всяка година този ден. Градът, дал на България Паисий, Неофит Рилски, художници, поети, просветители и книжовници, и тази година видя празника на българското слово през грейналите очи на своите деца, които следват заветите на великите банскалии. На централния площад се състоя вълнуващо тържество, на което кметът Икономов награди отличили се ученици, просветни и културни дейци. В празнично слово, той се обърна към своите съграждани с думите - "Ние имаме хиляди поводи да бъдем с високо вдигнати глави, когато погледнем назад в историята и си спомним, че държавата ни е била силна не само с меча, но и със словото.На празника, повече от всеки друг ден, трябва да благодарим на нашите учители. На хората посветили живота си на мисията да проправят път и да откриват нови хоризонти пред бъдещите поколения. Да градят личности.Трябва да благодарим на дейците и творците на културни ценности, защото, нашата община е не само световен курорт, но и територия на духа.
Празникът на Светите братя Кирил и Методий е денят, в който славим делата български, прекланяме се пред енергията и стремежа на всички просветители, пазители на духовността и българската памет"
.
Ученици, учители и зрелостници пристигнаха на площада, водени от знаменни групи. След концерта се състоя и традиционния празничния обяд за просветните и културни дейци от общината с домакин кмета Икономов.


Вижте още

Пианистът Тодор Петров изнесе концерт в ЮЗУ „Неофит Рилски“

Известният български пианист Тодор Петров гостува на Югозападния университет „Неофит Рилски“. Той изнесе концерт в новата концертна зала на университета, където зрителите се насладиха на изпълнения от висока класа. Сред разнообразната публика имаше и гости от съседна Гърция.  Концертът на пианиста Тодор Петров предизвика интереса на..

публикувано на 23.10.19 в 16:52

Изложба „Мегалитни култови паметници от Балкано-Анатолийския регион“ бе открита в ЮЗУ „Неофит Рилски“

17 фото пана бяха представени днес в рамките на изложбата „Мегалитни култови паметници от Балкано-Анатолийския регион“, която бе представена в ЮЗУ „Неофит Рилски“. Събитието, което е в рамките на Националния студентски фестивал на изкуствата, бе открито от гл. ас. д-р Антон Генов. Приветствие към участниците отправи заместник-деканът на..

публикувано на 23.10.19 в 16:30

Министърът на икономиката Емил Караниколов посети Симитли

Министърът на икономиката Емил Караниколов днес посети Симитли и направи оглед на терените за бъдещата индустриална зона. На среща с представители на общината министър Караниколов заяви, че развитието на индустриалните зони ще повиши инвеститорския интерес в региона и България. Създаването на нова зона се налага заради изявен интерес от..

публикувано на 23.10.19 в 16:18

Продължава изпълнението на съвместен проект срещу корупцията на Балканите

Министрите на вътрешните работи на България Младен Маринов и на Северна Македония Оливер Спасовски се срещнаха днес на граничния пункт Станке Лисичково, близо до Благоевград. Те имаха възможност да разговарят за изпълнението на съвместния проект „Остани чист, кажи не на корупцията“, осъществяван от Дирекция „Вътрешна сигурност“ на МВР, в..

публикувано на 23.10.19 в 16:10

За пазара на труда и трудовото законодателство

Какъв е пазарът на труда в региона, какво е състоянието по опазване на трудовото законодателство и накъде върви социалната политика – това бяха отправните точки в днешния редовен брифинг на областните представителства в Благоевград на Агенцията по заетостта, Инспекцията по труда и Дирекцията по социално подпомагане. Лек спад в нивото..

публикувано на 23.10.19 в 15:53

Студенти от пет университета представиха творбите си на изложба в ЮЗУ „Неофит Рилски“

В Югозападния университет „Неофит Рилски“ бе открита дванадесетата национална изложба-конкурс – живопис, графика и скулптура. Събитието откри ръководителят на катедра „Изобразително изкуство“ проф. д-р Емил Куков. Приветствия към участниците отправи деканът на Факултета по изкуствата проф. д.н.к. Васил Марков. В експозицията, която е..

публикувано на 23.10.19 в 15:02

Обновяват училища и детски градини в Гоце Делчев

Обновяват учебните заведения в Гоце Делчев. Проектът е на стойност над 6 милиона лева и по него ще бъдат обновени Второ основно училище „Гоце Делчев“ и детските градини „Калинка“ и „Радост“ в Гоце Делчев. Средствата са по Оперативната програма „Региони в растеж”.  Това е вторият, който стартира от одобрената Инвестиционна програма на общината...

публикувано на 23.10.19 в 13:18