Банско отново посрещна празника под звуците на безсмъртния химн "Върви, народе възродени"


Банско с особена гордост посреща всяка година този ден. Градът, дал на България Паисий, Неофит Рилски, художници, поети, просветители и книжовници, и тази година видя празника на българското слово през грейналите очи на своите деца, които следват заветите на великите банскалии. На централния площад се състоя вълнуващо тържество, на което кметът Икономов награди отличили се ученици, просветни и културни дейци. В празнично слово, той се обърна към своите съграждани с думите - "Ние имаме хиляди поводи да бъдем с високо вдигнати глави, когато погледнем назад в историята и си спомним, че държавата ни е била силна не само с меча, но и със словото.На празника, повече от всеки друг ден, трябва да благодарим на нашите учители. На хората посветили живота си на мисията да проправят път и да откриват нови хоризонти пред бъдещите поколения. Да градят личности.Трябва да благодарим на дейците и творците на културни ценности, защото, нашата община е не само световен курорт, но и територия на духа.
Празникът на Светите братя Кирил и Методий е денят, в който славим делата български, прекланяме се пред енергията и стремежа на всички просветители, пазители на духовността и българската памет"
.
Ученици, учители и зрелостници пристигнаха на площада, водени от знаменни групи. След концерта се състоя и традиционния празничния обяд за просветните и културни дейци от общината с домакин кмета Икономов.


Вижте още

Международен олимпийски ден в Благоевград

  По повод традиционното отбелязване на Международния олимпийски ден и деня на българския олимпиец – 23 юни БОК, Олимпийски клуб Благоевград и Община Благоевград организират на  23 юни /неделя/ от 10.00 часа факелно бягане около езерото в парк „Бачиново”.   Очаква се в проявата да вземат участие около 100 спортиста. Те са  студенти от..

публикувано на 18.06.19 в 18:09

Общински бюджет 2018 бе отчетен публично в Благоевград  

Публично обсъждане на годишния отчет за изпълнение на Бюджет 2018 се проведе днес в зала 5 на Община Благоевград. По време на срещата, водена от председателя на Общински съвет Радослав Тасков бяха отчетени и инвестиционната програма на Община Благоевград, сметките за средства от Европейския съюз, състоянието на общинския дълг. На обсъждането..

публикувано на 18.06.19 в 16:27
Криси и майка й - Десислава Чанева

Да помогнем на Криси от Кочериново!

Кристияна Кирилова от Кочериново се нуждае от помощта ни, за да може да вижда отново нормално! Кристияна Кирилова е едно слънчево дванадесетгодишно момиче от малкия град Кочериново. През септември 2017г. й откриват тумор в малкия мозък. Детето претърпява три операции в България, но без особено голям резултат. След консултация в турска клиника,..

публикувано на 18.06.19 в 16:09

Безплатна зона за палатки и мащабна сцена – за първи път на фестивала „Francofolies“ в Благоевград

Днес в зала „Славейков” във Френския институт в България, се проведе Френска закуска с „Francofolies“, Благоевград. Лицензиран организатор и продуцент на фестивала „Francofolies“ е Община Благоевград, която притежава всички права за провеждането му на територията на България и балканския регион. Преди началото на вече традиционния празник на..

публикувано на 18.06.19 в 15:07

3,52 е средният успех на випуск 2019 в община Дупница на двата държавни зрелостни изпита

Най-добре по български език и литература са се представили в ПГ “Христо Ботев” - средният им успех е 4,55, а на втората матура по избран предмет – 4,48.  С най-слаби резултати са учениците от Гимназията по транспорт. На първата матура те имат успех 3,14, а на втората – 2,97.  Пълни шестици в общината няма. Отличните оценки на двата изпита са общо..

публикувано на 18.06.19 в 14:17

Засилени проверки по пътищата

Специализирана операция на Пътна полиция започва от днес в цялата страна. Ще бъде засилен контролът върху скоростта, правоспособността на шофьорите, ползването на обезопасителните колани и детските обезопасителни системи, отнемането на предимство на пешеходци на пешеходни пътеки.  Полицейските екипи ще бъдат локализирани по участъци с въведена..

публикувано на 18.06.19 в 13:51

Официална церемония „първа копка“ на ДГ „Радост“ в Гоце Делчев

Детската градина е включена в проект „Обновяване на образователната инфраструктура в гр.Гоце Делчев“ на стойност 6 186 670.00 лева.  Официалната церемония ще се проведе от 10:00 часа на 20 юни (четвъртък) в двора на детската градина. В рамките на събитието ще бъде отслужен водосвет и ще бъде даден официален старт на изпълнение на строително-монтажните..

публикувано на 18.06.19 в 12:24