Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

4.06.2019г., 04.00-06.00ч., "По първи петли" с Кети Тренчева

04.00 - 06.00 часа

Водещ: Кети Тренчева

   Българският манастир в  Атон „Свети Георги Зограф“  отбелязва своята 1100 годишна история. Макар и да не е от най-големите и най-богати манастири, той е един от най-посещаваните  места в Света гора.  За  живота на монашеското братство днес, за ктиторската мисия на родолюбиви българи и за опазването на  светата ни обител там ни разказва  банскалията  Костадин Хаджитодоров, който отдавна не брои  посещенията си в манастира, всяко от тях с  благотворителната мисия и грижа към монашеското братство.  В звуковия файл ще чуете и автентичен запис от служба в Зографския манастир, която той ни предостави: 


  Безспорно  един от най-интересните обекти на православното ни културно наследство е  добърската черква „Св.Св.Теодор Тирон и Теодор Стратилат“.  Черквата в ДобърскоТози обект заедно с уникалните  и опазени традиции в  селото, природните дадености, историческото му и географско значение в миналото - през Добърско е минавал поклоническия път от  Атон до Рилския манастир -  всичко това даде  шанс  за развитие на селския, планинския и културен туризъм. Има хипотеза, че този храм е  наследник на черква от 11 век.  След продължили близо 11 години спорове между държавата и БПЦ, духовниците успяха да докажат  своите права като стопани на храма. И те недвусмислено заявиха, че държат  храмът да  продължава да бъде и туристически обект, какъвто беше в продължение на  години като филиал на НИМ.  В звуковия файл можете да чуете проф.Петър Петров, това е човекът, който преди 46 години е спасил от заличаване ценните стенописи и олтара на добърската черква. 


 Пътят до  древния град на македонските царе Хераклея Синтика в Рупите най-накрая ще бъде построен.  Хераклея СинтикаПроектът го има от близо година, а миналата седмица министърът на финансите  осигури и средствата - близо половин милион лева.  Сума нищожна на  фона на безценните открития на археолозите, които продължават да разкриват  недрата на този мегаполис, чийто пръв управител най-вероятно е бил самият Александър Македонски. Процъфтяващ град, разрушен из основи от две мощни земетресения през 4 век . Самата пророчица Ванга често е говорела за него и за това нещастие, и то много преди да започне самото проучване на терена. Огромен туристически интерес регистрира този археологически обект, а посетителите влизаха в ролята на истински сървайвъри заради липсата на каквато и да било инфраструктура.  Изграждането на пътя ще обхване и отсечката до комплекс Ванга,  по който  в определени участъци две коли не могат да се разминат. В звуковия файл можете да чуете доц. Людмил Вагалински от НИАМ към БАН 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

„Здравен компас“ с Лалка Радкова

Световен ден за борба с хемофилията - проф. Тошко Лисичков, ръководител на Експертен център за вродени куаголопатии и редки анемии. Национална скринингова кампания за рак на дебелото черво за мъже и жени от 50 до 74 г. – Елена Джамбазова от Фондация „Лъчезар Цоцорков“, организатор на кампанията.

публикувано на 16.04.24 в 11:08

"Сюжети от деня" с Иван Лазов

Започна регистрацията на партиите и коалициите за участието в изборите на 9-ти юни. Все по- оспорвани стават и споровете по основни въпроси, свързани с управлението на страната – политологът доц. д-р Милен Любенов. Светът беше пред нова война в Близкия изток – коментар на полк. о.з. Диман Георгиев, експерт по международна и национална..

публикувано на 16.04.24 в 09:00

"Събуди деня“ с Биляна Славчева

„Актуално“ „Да се хванем за зелено“ в Подгорието“! С какво ще бъдат изненадани гостите на тридневния празник, организиран от Сдружение "Биоматера" и Slow Food в България, разказва София Илкова, един от организаторите.  Как един селски център може да придобие европейски вид? Разговор с Радостина Сусанина, кмет на село Овчарци, община..

публикувано на 16.04.24 в 06:00

"По първи петли“ с Агнес Манова

Минералната вода от местността „Лесков дол“ е известна от векове в Брезник като „светената вода“. Историята на минералния извор Желязна вода разказва Станислава Георгиева,  директор на Държавен архив–Перник. „Да запалим и съхраним огъня български“ – каузата на хореографа и председател на Български арт и фолклорен център „Нестия“  Христо..

публикувано на 16.04.24 в 02:00

„Идеи, интереси, бизнес“ с Бойка Браткова

Българското национално стопанство и политическите трусове: А сега накъде – по темата ще разговаряме с проф. Преслав Димитров, преподавател в Стопанския факултет на ЮЗУ. Предприемачеството и бизнес климатът у нас - ще чуем мнението на бившия вицепремиер Лидия Шулева, в качеството й на член на УС на Съвета на жените в бизнеса в България...

публикувано на 15.04.24 в 08:10

"Събуди деня" с Агнес Манова

Благотворителни акции в подкрепа на Вили от село Крупник. За съпричаснотта и подкрепата към младата жена ще обясни Александър Равначки, кмет. Предстои 14-тото издание на Националния конкурс "Най-зелените компании в България 2024“. Идеята зад инициативата е да бъдат отличени усилията на бизнес компании, общини, неправителствени..

публикувано на 15.04.24 в 04:00

„Неделя у дома“ със Зоя Караджова

„Защотковците“: За четенето и децата ще говорим с детската авторка Нонка Кръстева. В Дупница ще гостува изложбата „Чудотворни икони и свети мощи на Балканите“. Интервю с Анелия Геренска, директор на историческия музей в Дупница. Иложба „Батак 1876 г. Хроника на една безсмъртна пролет гостува на ОИМ – Брезник“. Разговор с Емилия Велинова,..

публикувано на 14.04.24 в 09:47