Девети конкурс "Нашите деца свирят Бах"

| обновено на 05.06.19 в 16:12

На 8 и 9 юни 2019г., ще се проведе деветото издание на конкурса за пианисти-непрофесионалисти "Нашите деца свирят Бах. Конкурсът се организира от Народно читалище "Никола Вапцаров-1866" - Благоевград в партньорство с Радио Благоевград.

На 8 юни от 10.00 часа в Голям читалищен салон ще бъде тържественото откриване на конкурса. Конкурсната програма е от 11.00 до 16.00 часа, а от 19.00 часа е концертът на лауреатите от миналогодишния конкурс. 

На 9 юни – неделя – от 11.00 часа в Голям читалищен салон ще бъдат награждаването и концертът на победителите в тазгодишното издание на клавирния конкурс "Нашите деца свирят Бах".

Входът е свободен!

Конкурсът "Нашите деца свирят Бах" е уникално явление не само в България, но и в Европа. В него могат да вземат участие само млади пианисти от 8 до 19г., които не са ученици в професионални средни музикални училища.

Условието в регламента на конкурса е да свирят предимно творби от Й.С.Бах. поради факта, че като изключителен педагог, творчеството му се явява една огромна школа, изграждаща музикалното развитие на децата.

За престижа на конкурса говори и високото ниво на изявени музиканти, които са били жури в него. Сред тях са Стефан Траянов, Иван Дреников, Милчо Левиев, Йордан Гошев, Жак Люсие/Франция/, Васил Казанджиев, Виктор Чучков, Лили Атанасова, Явор Димитров, Анжела Тошева и др.

Първото издание на конкурса за пианисти непрофесионалисти „Нашите деца свирят Бах” е през 1992г. Идеята за неговото провеждане дават преподавателките по пиано в Детската музикална школа на НЧ”Н. Вапцаров-1866” Благоевград Павлина Чочова, Симона Генкова и Николина Кротева. Той има седем издания, някои от които с международно участие. Последното е през 1999г. След известно прекъсване, конкурсът бе възроден миналата година с осмото издание.

По традиция конкурсът „Нашите деца свирят Бах” се провежда в голямата концертна зала на НЧ ”Н. Вапцаров-1866” Благоевград.


Вижте още

Откриват първия планински веломаршрут в Трънско

Първият планински веломаршрут в Трънско – "ВелоЕрул", ще бъде открит официално на 19 октомври, съобщиха от Трънското туристическо дружество.  Маршрутът е кръгов и е с обща дължина 56 км. Състои се от две части, които тръгват от село Глоговица. В едно от най-високо разположените села в Западна България – Ерул, трасето се разделя в две посоки –..

публикувано на 16.10.19 в 11:56

Книгата "Исторически бележки за село Градево" ще бъде представена утре в Разлог

На 17 октомври (четвъртък), от 18:00 часа, в малката зала на НЧ "15 септември 1903 – 1909" от автора – Георги Павлов – ще бъде представена книгата "Исторически бележки за село Градево". 

публикувано на 16.10.19 в 10:58

Илияна Тошева представи уникална изложба на икони в Епископската базилика в Сандански

Художничката Илияна Тошева представи уникална изложба на икони  в храмовата атмосфера на Епископска базилика – Сандански. Илияна Тошева събра близки и приятели, творци и общественици, за да представи своята изложба на икони, рисувани предимно върху кожа. Подобни шедьоври на изкуството и вярата има само в Златоград, Мелник и с. Кашина...

публикувано на 16.10.19 в 10:54

Възрастен мъж от село Марино поле e измамен по телефона с 20 000 лева и 10 000 долара

На 15 октомври в РУ – Петрич е получено съобщение, че около 20:00 часа на 14 октомвриq  чрез телефонно обажданеq 71-годишен мъж от село Марино поле е въведен в заблуждение от лице, което се е представило за полицейски служител и му е поискало  парична сума като съдействие за залавяне на телефонни измамници. На потърпевшия е нанесена щета на..

публикувано на 16.10.19 в 10:37

125 „златни“ и „сребърни“ сватби в Разлог за Деня на християнското семейство

В Разлог подготвят отбелязването на Деня на християнското семейство със събиране и празненство на сребърни и златни юбиляри от общината. На 16 ноември двойките,  живели съответно 25 и 50 години заедно, ще подновят брачните си клетви и получат брачно свидетелство с печата на община Разлог. От понеделник, 21 октомври, започва изпращането на..

публикувано на 16.10.19 в 10:06

Над 200 животни от различни видове и породи ще бъдат представени в Разлог на "Изложение на животни, отгледани в България"

Това, вече второ, издание на изложението се организира от сдружение „ДВАЛ“ – Разлог с подкрепата на община Разлог и ще се проведе на 19 октомври. Официалното откриване е от 11 часа на тренировъчната база на сдружение „ДВАЛ“, каза за Радио Благоевград Атанас Грънчаров, представител на сдружението. Тази година изложението ще премине под мотото „Да..

публикувано на 16.10.19 в 10:02

Предстоящи събития - 16 октомври

Днес в Радомир ще бъде представен Център за неотложна медицинска помощ. Той ще обслужва както местното население, така и жителите на съседните общини Ковачевци и Земен.  Новият медицински център ще бъде открит до края на годината. Той се намира в сградата на бившата болница и ще разполага с три лекарски кабинета, дневен стационар с четири..

публикувано на 16.10.19 в 07:52