В Перник забраниха за продажба един тон храни, пакетирани в местно предприятие

Пернишкото представителство на Агенцията по безопасност на храните е забранило за продажба един тон храни, пакетирани в местно предприятие, заради вложена в тях като подправка куркума, съобщи директорът Елза Драгомирова. 

Използваната в цеха куркума е била от партида, внос от Индия и съдържаща олово над допустимите норми. Въпреки че превишението е било минимално и въпреки малкото количество куркума, вложена в продуктите, са предприети мерки те да нестигнат до магазините. 

Малки количества е имало и в търговската мрежа. Те също са били изтеглени. Начинът на унищожаване на храните ще бъде съгласувано с РИОСВ, за да не се допусне екологично замърсяване.

Вижте още

Над 1200 пожара в страната само за седмица

Областният управител на Перник Ирена Соколова предупреждава населението за поредния ден с високи температури и опасност от пожари. Високият риск, с червен индекс за пожароопасност, е в сила за части в няколко области, сред които и Перник. Предупреждението е получено от Националния институт по метеорология и хидрология.  Особено внимателни..

публикувано на 25.08.19 в 10:47

Аварията в станция при ТЕЦ „Република“ е отстранена

Авария в багерна помпена станция при ТЕЦ „Република“  в Перник е причинила замърсяване на река Струма, съобщиха от РИОСВ. Замърсяването е било в участъка от квартал “Мошино“ в град Перник, до моста при газостанцията край бившия завод“Кристал“. Сигнали за него са постъпили от граждани на „зеления” телефон. При извършената проверка от РИОСВ не е..

публикувано на 25.08.19 в 10:38

Нов маршрут в Природен парк "Беласица"

Съвместната инициатива между Кметство село Беласица, Сдружение "Млад планинар" и Природен парк "Беласица", подкрепена от Община Петрич, приключи със създаването на нов маршрут, чрез който за първи път Подгорието се свързва с хижа "Беласица". Той е отразен в обновената карта на маршрутите в парка, която предстои да бъде популяризирана. Маршрутът е с..

публикувано на 25.08.19 в 10:18

Отново слънчево и горещо

Днес времето ще е слънчево, около и следобед – горещо. В следобедните часове, главно над планинските райони, ще има временни увеличения на облачността, но без съществени валежи. Ще продължи да духа слаб, в Дунавската равнина и Източна България – умерен вятър от североизток. Максималните температури ще бъдат между 32 и 37 градуса. Прогнозата е..

публикувано на 25.08.19 в 08:37

До 5 септември приемат заявки за участие във фестивала "Пей сърце" – 2019

Тринадесетият Международен фестивал на шлагерната и старата градска песен – "Пей сърце", ще се проведе в Кюстендил на 14 и 15 септември. Това негово издание е  посветено на 150-ата годишнина от основаването на читалище "Братство – 1869". Фестивалът се организира под патронажа на кмета на Община Кюстендил – Петър Паунов.  Председател на организационния..

публикувано на 24.08.19 в 19:05

Осми фестивал на старата градска песен в Самоков

   Започна подготовката на Националния фестивал на Старата градска песен, който традиционно се провежда в град Самоков.    В първата седмица от октомври, състави и индивидуални изпълнители от цялата страна ще се съберат на една сцена, за да превърнат в един прекрасен празник фестивалните дни. Тази година те ще бъдат 5 и 6 октомври...

публикувано на 24.08.19 в 18:20

Само 9% от жителите на община Кресна живеят с доход над 600 лева месечно

9,7 % от жителите на община Кресна живеят с доход до 200 лв. на месец, 22 % са с месечен доход в интервала 201 – 400 лв., 21,1 % получават от 401 до 600 лв., а едва 9 % живеят с по-големи доходи – това става ясно от оповестените резултати от мащабно социлогическо проучване, в което бяха анкетирани 1 000 граждани на общинския център и селата в община..

публикувано на 24.08.19 в 17:47