Сирийският лекар, д-р Жозеф Салиба: България е Раят на Земята

2
Лалка Радкова с Жозеф Салиба и Спаска Чавеева


Той е д-р Жозеф Салиба – сирийски лекар,  с християнско вероизповедание, от град Латакия; а тя – Спаска Чавеева от Благоевград. 46 години заедно четат Приказката за любовта, започнала като студенти по медицина в София. Тогава си дали обет, че ще бъдат винаги заедно и ще преодоляват съвместно житейските препятствия.

След завършването специализирали „Неврология“ и „Психиатрия“  в Дюселдорф, тогавашна ФРГ. А след  специализацията д-р Спаска Чавеева  получила и апетитното предложение да остане в Западна Германия – с осигурена работа и жилище.

Но последвала сърцето си – в Сирия, при любимия мъж. Създали свое семейство. Дъщеря им се отдала на езикознанието - завършила английска филология в Бейрут – Ливан. Внучките обаче тръгват по техния път. Или поне едната. По-голямата е студентка втора година по медицина. По-малката пък сега ще бъде абитуриентка.

Д-р Салиба носи в душата си раните от войната и иска да види своята родина такава, каквато е била – красива,  свободна и спокойна.

Жозеф Салиба и Спаска Чавеева

  „Със съпругата ми  сме обиколили над 50 държави по света. Никъде обаче, няма по-хубава и по-предана към семейството си жена, от българката. По-уважителна и грижовна“ -  разказва с гордост Жозеф. Той определя себе си за истински  щастливец щом споделя живота си с красивата българка. Близки са му българският бит и култура, неувяхващите български традиции и уникалните български народни танци.

  Когато попитах д-р Салиба, какво е за него България, той ми отговори с притча: „Когато Бог разпределял Земята, не дал нищо на българина. Тогава българинът започнал да протестира и да пита защо не му се дава земя. Тогава Бог казал: За теб е Раят! И го наричам България!“

Интервюто можете да чуете в звуковия файл

 


Галерия

Вижте още

Електроуредите ще имат по-дълъг живот след 2021 г.

Една отдавна замисляна реформа в ЕС – въвеждането на т.нар. екодизайн за електроуредите, вече е в ход. Нов пакет от мерки на Европейската комисия ще задължи от 2021 г. производителите на електроуреди да променят досегашната масова практика за „програмирано остаряване“ и кратък срок на експлоатация на телевизори, хладилници, перални, съдомиялни,..

публикувано на 16.10.19 в 12:47

Изплети шапка, шал или чорапи за бездомен човек

Започна осмата поред благотворителна кампания „Изплети топлина“, която има за цел да помогне на бездомните хора с топли дрехи преди наближаващите зимни месеци. Кампанията се организира от фондация „Има начин“. Тази година инициаторите отново ще разчитат на доброволци, за да стоплят хиляди хора без покрив в цяла България. „..

публикувано на 15.10.19 в 13:23

ЕЛ КАПИТАН – ултрамаратонецът Тодор Димитров

    Препълнената от  студенти и преподаватели зала 114 на Първи учебен корпус на Югозападния университет „Неофит Рилски“ в Благоевград  с подчертан интерес посрещна 44-годишният ултрамаратонец Тодор Димитров, капитан втори ранг и преподавател във Военната академия „Георги Стойков Раковски“ в София, ойто също така е и магистър по право от..

публикувано на 15.10.19 в 13:00

Регионалната библиотека в Благоевград става все по-предпочитано място за изнесени уроци

Регионалната библиотека в Благоевград става все по-предпочитано място за изнесени уроци. В последните години все повече учители избират дома на книгите, за да запознаят извън класната стая, по един различен начин, възпитаниците си по теми, свързани с историята, литературата, изкуството и др. Михаил Велев е ученик от 12 клас в Националната..

публикувано на 15.10.19 в 12:16

Най-модерните тежкотоварни камиони бяха представени днес в Благоевград

От Благоевград стартира мащабното роуд шоу, което ще обиколи седем български града под мотото „Устойчивост! Сега и отвъд хоризонта!“. Представители на бизнеса и граждани, могат да се докоснат до модерните тежкотоварни транспортни средтсва, които се движат на метан. Кампанията включва срещи с бизнеса на местно ниво, на които се представят..

публикувано на 15.10.19 в 11:12

Милена Пенчева превърна парцалените кукли от бабино време в бутикови

Деца от над десет държави  прегръщат парцалените кукли, създадени от българката Милена Пенчева, която  от години живее в Балтимор, САЩ.  Тежката битка с рака  я връща към  онова време на 90-те, когато  в България имахме пари, но нямаше какво да купим с тях. Тогава Милена сама шиела куклите на своите малки  дъщери. Докато минавала през тежкото..

публикувано на 15.10.19 в 10:32

В Рупите отбелязаха 25 години от изграждането на храма „Света Петка Българска“

Преди 25 години  в местността Рупите, където Ванга посрещаше  и лекуваше болката на хиляди хора, по заръка на пророчицата беше изграден храм  „Света Петка Българска“.  С празнична литургия, курбан за здраве и откриване на  експозиция с иконите, дарени на  Ванга и на черквата, беше отбелязан този четвърт век история на вярата и надеждата...

публикувано на 14.10.19 в 15:11