Сирийският лекар, д-р Жозеф Салиба: България е Раят на Земята

2
Лалка Радкова с Жозеф Салиба и Спаска Чавеева


Той е д-р Жозеф Салиба – сирийски лекар,  с християнско вероизповедание, от град Латакия; а тя – Спаска Чавеева от Благоевград. 46 години заедно четат Приказката за любовта, започнала като студенти по медицина в София. Тогава си дали обет, че ще бъдат винаги заедно и ще преодоляват съвместно житейските препятствия.

След завършването специализирали „Неврология“ и „Психиатрия“  в Дюселдорф, тогавашна ФРГ. А след  специализацията д-р Спаска Чавеева  получила и апетитното предложение да остане в Западна Германия – с осигурена работа и жилище.

Но последвала сърцето си – в Сирия, при любимия мъж. Създали свое семейство. Дъщеря им се отдала на езикознанието - завършила английска филология в Бейрут – Ливан. Внучките обаче тръгват по техния път. Или поне едната. По-голямата е студентка втора година по медицина. По-малката пък сега ще бъде абитуриентка.

Д-р Салиба носи в душата си раните от войната и иска да види своята родина такава, каквато е била – красива,  свободна и спокойна.

Жозеф Салиба и Спаска Чавеева

  „Със съпругата ми  сме обиколили над 50 държави по света. Никъде обаче, няма по-хубава и по-предана към семейството си жена, от българката. По-уважителна и грижовна“ -  разказва с гордост Жозеф. Той определя себе си за истински  щастливец щом споделя живота си с красивата българка. Близки са му българският бит и култура, неувяхващите български традиции и уникалните български народни танци.

  Когато попитах д-р Салиба, какво е за него България, той ми отговори с притча: „Когато Бог разпределял Земята, не дал нищо на българина. Тогава българинът започнал да протестира и да пита защо не му се дава земя. Тогава Бог казал: За теб е Раят! И го наричам България!“

Интервюто можете да чуете в звуковия файл

 


Галерия

Вижте още

Една шумна и луда любов избухна за девети път в Добринище

Много публика /не само мъже на възраст от 3 до 103 години/, но и момичета, жени и баби, обхванати от буйния дух на мотоциклетния спорт, с огромен интерес наблюдаваха в местността „Русковец“ деветия традиционен мотокрос „Добринище 2019“.Мотоциклетисти от цяла България се състезаваха в в четири класа:65 и 85 кубически сантимерта, МХ1 и МХ2...

публикувано на 23.06.19 в 15:19

BOYANSKI представя новата си авторска песен "Нов филм“

Боян Йорданов – BOYANSKI е млад, амбициозен и талантлив. Харесва топлите и естествени хора, а голямата му страст е музиката. Мечтaе за успешна музикална кариера в България. От 2011 година талантливият варненец започва да композира сам, да пише текстове и да изучава музикален софтуер. Само преди броени дни на BG MUSIC FESTIVAL в Сандански..

публикувано на 23.06.19 в 15:06

Предстоят много разговори за решаването на проблемите с водоснабдяването в община Струмяни

Това стана ясно след среща в Министерството на регионалното развитие и благоустройството с участието на зам.-министър Николай Нанков, областния управител на Благоевградска област и председател на Асоциацията по ВиК в областта Бисер Михайлов, директора на „Водоснабдяване и канализация“ ЕООД- Благоевград инж.Росица Димитрова, кмета на общината Емил..

публикувано на 21.06.19 в 16:18

На прицел: Чистотата на градските плажове и басейни

 Астрономическото лято дойде. За много жители на Благоевград морето все още е далече, затова примамлива алтернатива през слънчевите почивни дни са градските плажове.  Безопасни ли са градските плажове и басейни?  Извършват ли се проверки за състоянието на водата и хигиената на басейните на открито и закрито? Това беше темата в рубриката..

публикувано на 21.06.19 в 14:03

Кюстендил се готви за 13-то издание на Международния фолклорен фестивал „Пауталия“

Над 3 хиляди участници от различни фолклорни области ще се представят на Международния фестивал „Пауталия”. Това съобщи за Радио Благоевград Иван Андонов, председател на читалище „Братство-1869”.  Музикалният форум за млади изпълнители започва на 28 юни и се посвещава на 150-годишнината от създаването на читалище „Братство“ в областния град...

публикувано на 21.06.19 в 12:00

Ще бъде ли забранено убиването на животни, заради кожите им

   „Министерството на земеделието планира цялостна промяна на Закона за ветеринарномедицинската дейност и в новия законопроект ще бъде включен текстът, който ние вече внесохме в Народното събрания, а именно - за пълна забрана добива на ценни кожи в България. Това ни беше обещано след протеста лично от зам.-министър Янко Иванов.“ -  съобщи за..

публикувано на 20.06.19 в 12:40

Няма спекула с цената на черешите

   „Категорично няма никаква спекула с цената на черешите. Има недобра търговска практика, което се наблюдава като явление вече доста време. Има едно предлагане на череши с недобра логистика, недобре подбрана реколта, недобре пакетирана, без никаква мисъл, как ще стигне до крайна реализация, от там идва по-ниската цена. Това се наблюдава специално..

публикувано на 20.06.19 в 12:09