Проф. д-р Румен Пандев: За да има пари за скъпите технологии, трябва да намалеят ненужните операции


Наскоро столицата бе домакин на Първата научна конференция за Централна и Източна Европа по тиреоидни заболявания, като сред основните организатори бе водещият български ендокринен хирург проф. д-р Румен Пандев. 

„Основната тема на конференцията беше с фокус тиреоидния карцином. Неговата честота е увеличена в световен мащаб, включително и у нас – над 90 процента през последните 10 години. Но в по-голямата си част той е увеличен за сметка на ниско рисковите форми“ - каза в студиото на Радио Благоевград проф. д-р Румен Пандев.  Поради тази причина  - каза той, сред участниците бяха държави, които имат ендемични райони с тиреоидния карцином като Украйна, в която заради Чернобил има най-висок индекс на тиреоидния карцином в Европа, както и Южна Корея, в която има бум на микрокарциноми в 60-те-70-те години. 

На конференцията проф. Пандев  представи българския опит в активното проследяване на пациенти с ниско рисков папиларен тиреоиден карцином без оперативно лечение. В подкрепа на изразеното мнение от проф. Пандев , че за нивото на  медицината се съди, не по броя направени операции, а колко са предотвратени той заяви: „В наша полза са много факти – България е единствената европейска държава, в която има колектив от болни с тиреоиден карцином, които не са оперирани – 63 човека след 2010 година, когато започна проектът ни с японски колеги. Например в Турция няма нито един не опериран с тиреоиден карцином и да подлежи на проследяване. В този смисъл България стои по-прогресивно. Намаляването на операциите означава спестяването на ресурс на държавата, тъй като медицината в световен мащаб става все по-скъпа. За да останат пари за скъпите технологии трябва да се намалят ненужните операции – каза проф. Пандев. 

Според него „Това е трудно да се случи у нас във всеки сегмент, включително и в ендокринологията, защото българската система е устроена на обороти. Българската здравна система не третира профилактиката. Така е устроена и затова имаме 400 болници“  - каза проф. Пандев и даде за пример Сеул, където по думите на проф. д-р Кюнг Те-зам. председател на Корейската тиреоидна асоция и Генерален секретар на Азиатската асоциация по тиреоидна хирургия и хирургия на глава и шия, на  12 милиона население има 6 университетски  болници.  В София са 26, а в страната над 36. Той посочи още, че е налице огромна административна тежест, има прекалено много структури. Проф. Пандев даде пример с Гърция, където във всеки окръг има по 1 държавна болница, в област Благоевград са 7. 

Проблемът е и социален,  и икономически – каза той,  защото  по-лесно е да има налице 1 хеликоптер, отколкото да се издържат 7 болници, но това е друг проблем. Според проф. Пандев намаляването на оборотите преминава през правила, които в държави като Австрия и Германия ги има от години - болниците, които ще работят с държавни пари, т.е. обществените пари, не могат да формират печалба. Т.е. не може в Австрия ако работите с държавните каси, които трябва да са няколко, не могат да са болници, които да са регистрирани за печалба. Затова повечето от болниците в Австрия принадлежат на църквата и тя изпълнява социална програма“ - уточни проф. Пандев.

 


Вижте още

Романът „Бездетен“ с благотворителната мисия „За да се роди едно българско дете!“

Българските бездетни семейни или несемейни двойки са над 200 000, от които над 50 000 никога няма да станат биологични родители, ако не получат донорски материал. Според изследване на Евростат,  към 2060 г. населението на България ще намалее с още близо 27%, делът на децата до 15 г. ще се свие с най-малко 13%, а населението на възраст между 15 и..

публикувано на 21.10.19 в 20:24

Нова площадка за стрийт фитнес в Благоевград

 В парк „Македония“ в Благоевград бе направена първа копка по изграждането на нова спортна площадка. Многофункционалното спортно съоръжение ще бъде на площ от 110 квадратни метра и ще включва три спортни площадки по стрийт фитнес и кросфит. В парк „Бачиново“ и в парк „Даме Груев“ в Благоевград ще се изградят комбинирани съоръжения, всяко с площ от..

публикувано на 21.10.19 в 17:00
Клаудио Локатели

Ексклузивно пред Радио Благоевград: боец от кюрдските "Сили за защита на народа" за войната в Сирия

                       Турската офанзива ще възроди Ислямска държава, казва Клаудио Локатели „Сега Сирия е димяща развалина“ , така започнах статията си преди две години, когато за първи път ви срещнах с италианския военен журналист Клаудио Локатели, дни след като той се завърна от Сирия, след като заедно..

публикувано на 21.10.19 в 12:49

Завърши детско-юношеският турнир по хандбал „Атанас Карабельов“

   В гр. Гоце Делчев завърши първият мемориален международен детско-юношески турнир по хандбал „Атанас Карабельов“. Във финала гръцкият "Драма" победи "Интер" (Благоевград) с 25:21.    Оценките за турнира на Любомир Арнаудов, треньор на "Пирин" (Гоце Делчев), и Райчо Копривленски, един от организаторите на турнира:

обновено на 21.10.19 в 10:32

Проф. Михаил Неделчев: Ние осезаваме света чрез писмената реалност

   На тазгодишното издание на "Аполония" беше представена книгата на проф. Михаил Неделчев „Литературноисторически обзорни сюжети“ – първа от тритомника, който задава въпроса „Как работи литературната история?“. Книгата бе представена и в поредното издание на предаването на Радио Благоевград за литературата като събитие и събитията в литературата..

публикувано на 20.10.19 в 18:41

Ивайло Шопски: Никола Парапанов е личност, която вдъхновява

   На 16 октомври, преди 107 години, Петрич посреща свободата си. Светлата личност, превърнала мечтата  в  неукротима радост, е капитан Никола Парапанов. Днес  паметта за този герой  е възпята и в песен.  Заслугата е на Ивайло Шопски,  създател на каузата „Пътуващо читалище“, който обикаля страната, за да държи жива искрицата и пали огъня на..

публикувано на 20.10.19 в 12:45

„Пирин“ се върна на пътя на победите

   След дълга пауза, „Пирин“ се върна на пътя на победите във Втора футболна лига. Като домакини, в мач от 12-я кръг, „орлетата“ победиха с 3:1 отбора на Поморие и подсказаха за сериозния си игрови потенциал. Срещата започна зле за „Пирин“ – в 23-ата минута Димитър Законов наказа наивна грешка на Била и отбеляза единствения гол за Поморие – 0:1...

публикувано на 20.10.19 в 12:16