Проф. д-р Румен Пандев: За да има пари за скъпите технологии, трябва да намалеят ненужните операции


Наскоро столицата бе домакин на Първата научна конференция за Централна и Източна Европа по тиреоидни заболявания, като сред основните организатори бе водещият български ендокринен хирург проф. д-р Румен Пандев. 

„Основната тема на конференцията беше с фокус тиреоидния карцином. Неговата честота е увеличена в световен мащаб, включително и у нас – над 90 процента през последните 10 години. Но в по-голямата си част той е увеличен за сметка на ниско рисковите форми“ - каза в студиото на Радио Благоевград проф. д-р Румен Пандев.  Поради тази причина  - каза той, сред участниците бяха държави, които имат ендемични райони с тиреоидния карцином като Украйна, в която заради Чернобил има най-висок индекс на тиреоидния карцином в Европа, както и Южна Корея, в която има бум на микрокарциноми в 60-те-70-те години. 

На конференцията проф. Пандев  представи българския опит в активното проследяване на пациенти с ниско рисков папиларен тиреоиден карцином без оперативно лечение. В подкрепа на изразеното мнение от проф. Пандев , че за нивото на  медицината се съди, не по броя направени операции, а колко са предотвратени той заяви: „В наша полза са много факти – България е единствената европейска държава, в която има колектив от болни с тиреоиден карцином, които не са оперирани – 63 човека след 2010 година, когато започна проектът ни с японски колеги. Например в Турция няма нито един не опериран с тиреоиден карцином и да подлежи на проследяване. В този смисъл България стои по-прогресивно. Намаляването на операциите означава спестяването на ресурс на държавата, тъй като медицината в световен мащаб става все по-скъпа. За да останат пари за скъпите технологии трябва да се намалят ненужните операции – каза проф. Пандев. 

Според него „Това е трудно да се случи у нас във всеки сегмент, включително и в ендокринологията, защото българската система е устроена на обороти. Българската здравна система не третира профилактиката. Така е устроена и затова имаме 400 болници“  - каза проф. Пандев и даде за пример Сеул, където по думите на проф. д-р Кюнг Те-зам. председател на Корейската тиреоидна асоция и Генерален секретар на Азиатската асоциация по тиреоидна хирургия и хирургия на глава и шия, на  12 милиона население има 6 университетски  болници.  В София са 26, а в страната над 36. Той посочи още, че е налице огромна административна тежест, има прекалено много структури. Проф. Пандев даде пример с Гърция, където във всеки окръг има по 1 държавна болница, в област Благоевград са 7. 

Проблемът е и социален,  и икономически – каза той,  защото  по-лесно е да има налице 1 хеликоптер, отколкото да се издържат 7 болници, но това е друг проблем. Според проф. Пандев намаляването на оборотите преминава през правила, които в държави като Австрия и Германия ги има от години - болниците, които ще работят с държавни пари, т.е. обществените пари, не могат да формират печалба. Т.е. не може в Австрия ако работите с държавните каси, които трябва да са няколко, не могат да са болници, които да са регистрирани за печалба. Затова повечето от болниците в Австрия принадлежат на църквата и тя изпълнява социална програма“ - уточни проф. Пандев.

 


Вижте още

Една шумна и луда любов избухна за девети път в Добринище

Много публика /не само мъже на възраст от 3 до 103 години/, но и момичета, жени и баби, обхванати от буйния дух на мотоциклетния спорт, с огромен интерес наблюдаваха в местността „Русковец“ деветия традиционен мотокрос „Добринище 2019“.Мотоциклетисти от цяла България се състезаваха в в четири класа:65 и 85 кубически сантимерта, МХ1 и МХ2...

публикувано на 23.06.19 в 15:19

BOYANSKI представя новата си авторска песен "Нов филм“

Боян Йорданов – BOYANSKI е млад, амбициозен и талантлив. Харесва топлите и естествени хора, а голямата му страст е музиката. Мечтaе за успешна музикална кариера в България. От 2011 година талантливият варненец започва да композира сам, да пише текстове и да изучава музикален софтуер. Само преди броени дни на BG MUSIC FESTIVAL в Сандански..

публикувано на 23.06.19 в 15:06

Предстоят много разговори за решаването на проблемите с водоснабдяването в община Струмяни

Това стана ясно след среща в Министерството на регионалното развитие и благоустройството с участието на зам.-министър Николай Нанков, областния управител на Благоевградска област и председател на Асоциацията по ВиК в областта Бисер Михайлов, директора на „Водоснабдяване и канализация“ ЕООД- Благоевград инж.Росица Димитрова, кмета на общината Емил..

публикувано на 21.06.19 в 16:18

На прицел: Чистотата на градските плажове и басейни

 Астрономическото лято дойде. За много жители на Благоевград морето все още е далече, затова примамлива алтернатива през слънчевите почивни дни са градските плажове.  Безопасни ли са градските плажове и басейни?  Извършват ли се проверки за състоянието на водата и хигиената на басейните на открито и закрито? Това беше темата в рубриката..

публикувано на 21.06.19 в 14:03

Кюстендил се готви за 13-то издание на Международния фолклорен фестивал „Пауталия“

Над 3 хиляди участници от различни фолклорни области ще се представят на Международния фестивал „Пауталия”. Това съобщи за Радио Благоевград Иван Андонов, председател на читалище „Братство-1869”.  Музикалният форум за млади изпълнители започва на 28 юни и се посвещава на 150-годишнината от създаването на читалище „Братство“ в областния град...

публикувано на 21.06.19 в 12:00

Ще бъде ли забранено убиването на животни, заради кожите им

   „Министерството на земеделието планира цялостна промяна на Закона за ветеринарномедицинската дейност и в новия законопроект ще бъде включен текстът, който ние вече внесохме в Народното събрания, а именно - за пълна забрана добива на ценни кожи в България. Това ни беше обещано след протеста лично от зам.-министър Янко Иванов.“ -  съобщи за..

публикувано на 20.06.19 в 12:40

Няма спекула с цената на черешите

   „Категорично няма никаква спекула с цената на черешите. Има недобра търговска практика, което се наблюдава като явление вече доста време. Има едно предлагане на череши с недобра логистика, недобре подбрана реколта, недобре пакетирана, без никаква мисъл, как ще стигне до крайна реализация, от там идва по-ниската цена. Това се наблюдава специално..

публикувано на 20.06.19 в 12:09