В Банско отбелязват храмовия празник на черквата "Св. Троица"

Снимка: www.pravoslavieto.com

Тържествената литургия ще бъде отслужена от Негово Високопреосвещенство Неврокопски митрополит Серафим и храмовото духовенство. Литургията започва в 10.00 ч. „Света Троица” е един от най-големите православни храмове на Балканите. Той е осветен през 1835 г., а началото на градежа е две години по-рано. Дванадесетте колони, които държат покрива, символизират 12-те Христови апостоли. Стенописите са дело на художници, представители на Дебърската школа. Иконите са изписани от прочутите майстори на Банската иконописна школа Димитър и Симеон Молерови. 


Вижте още

Белица става сцена на "общите ценности"

Третото издание на празника „С любов и вяра в общите ценности” ще се проведе на 7 септември под пaтронажа на кмета на Община Белица Радослав Ревански. Празникът се посвещава на 50 години от създаването на град Белица. Организаторите обявяват за своя цел да се даде поле за изява на фолклорни състави и изпълнители от България и различни държави,..

публикувано на 23.07.19 в 13:01

Подсигуриха фургон на семейството от Белица, чийто дом изгоря

Подсигуриха фургон за семейството на Фатиме, Ахмед и 10-годишният им син, чиято къща изгоря до основи в началото на месеца. Кметът на Белица Радослав Ревански каза за Радио Благоевград, че фургонът е предоставен от началника на ГД „Пожарна безопасност и защита на населението“ гл. комисар Никола Николов, който е изразил желание да помогне веднага..

публикувано на 23.07.19 в 12:48

Банскалии почитат 77 години от смъртта на Никола Вапцаров

Днес Банско отбелязва 77 години от разстрела на бележития поет Никола Вапцаров.  Като морален кодекс децата в планинския град носят малката книжка „Моторни песни“ и се учат на вяра, история и борба. Специална изложба, в която са подредени лични вещи, малко известни писма и уникални документи от семейната история на родителите на Никола Вапцаров, ще..

публикувано на 23.07.19 в 12:20

Благоевградската общественост сведе глава пред Никола Вапцаров

Представители на местната власт и академичната общност, политици и граждани се събраха пред барелефа на Никола Вапцаров  в Благоевград, за да отдадат своята почит към живота и делото на поета. Днес отбелязваме 77 години от неговата смърт. Ритуалът по поднасянето на цветя започна с рецитация на едно от най-емблематичните стихотворения от..

публикувано на 23.07.19 в 11:37

Умишлен палеж на автокъща в Кюстендил

Полицията в Кюстендил работи по разкриването на умишлен пожар в автокъща, съобщиха от областната дирекция на МВР. Пожарът е възникнал на вчера през нощта в автокъща, намираща се в землището на село Слокощица, община Кюстендил. Сигналът е постъпил чрез спешния телефон "112". Огънят е унищожил четири автомобила и спомагателна постройка от 25..

публикувано на 23.07.19 в 10:21

Откраднаха портфейл в магазин в Благоевград

Полицейски служители на Първо РУ-Благоевград работят по получен сигнал за това, че вчера около обяд е извършена кражба на портмоне със сумата от около 150 лева и лични документи, оставено без надзор в магазин за дрехи в Благоевград.  По случая е образуван заявителски материал.

публикувано на 23.07.19 в 10:10

Обявяват незаетите места в гимназиите след второ класиране

Днес ще стане ясен броят на незаетите места в гимназиите след приключилото второ класиране.  За участие в трето класиране кандидат-гимназистите трябва да подадат на 24 и 25 юли ново заявление през електронната платформа  priem.mon.bg .  Списъците с приетите на трето класиране ученици ще бъдат обявени на 29 юли, а записването ще продължи до края на..

публикувано на 23.07.19 в 09:23