Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Плаваща картина на Майстора“ в Пловдив

„Плаваща картина на Майстора” ще представи кюстендилската школа „Новите майстори”. Паното ще бъде разположено на площ от 5 дка върху Гребния канал в Града под тепетата, съобщи Евгени Серафимов - ръководител на проекта. „Днес на Гребния канал в Пловдив кюстендилската изобразителна школа има своя празник. Акцент е една нестандартна арт-инсталация, в реда на последните летни мащабни арт-проекти. Кюстендил има отново своето голямо лятно рисуване, тази година съвсем иновативно. На гребната база в Пловдив ще „плува” емблематичната картина на Владимир Димитров-Майстора „Мома със слънчогледи”. Това е иновативна технология, при която на специална материя, достатъчно лека, са направени фрагменти от картината, които, заедно с водата, ще създадат тази емблематична картина в една съвременна форма”, каза Серафимов. Той допълни, че това е един проект на Община Кюстендил, който е спечелен миналата година по покана на Пловдив, тъй като Кюстендил е била община-финалист при кандидатурата за европейска столица на културата. „Какво да покаже Кюстендил, ако не Владимир Димитров-Майстора и какво да покаже България, имайки своя европейска столица на културата, без най-българския художник. Затова на 15 юни, освен тази „плаваща“ картина, момичетата от сдружение „Дебют” ще направят една мултимедийна презентация от етюди, вдъхновени от картините на Майстора. Ще има прожекции на мултимедийни екрани, на водни стени и всичко това ще бъде подчинено на този именит наш съгражданин“, каза Серафимов.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Нарушено водоподаване на бул. "Пейо Яворов" в Благоевград

На 24.04. от 08:00 до 17:00 ч., ще бъде нарушено водоподаването за бул. "Пейо Яворов" в Благоевград, поради монтаж на два броя регулатори на налягането. От ВиК Благоевград се извиняват за безпокойството.

публикувано на 23.04.24 в 16:37

Спортен празник в ЮЗУ „Неофит Рилски“

Спортен празник „130 години от пристигането на швейцарските учители по гимнастика в България“  се проведе в ЮЗУ „Неофит Рилски“ в Благоевград. В закритата спортна зала на университета студенти от специалност „Физическо възпитание и спорт“, преподаватели от катедра „Теория и методика на физическото възпитание“ и ученици от Трето основно училище..

публикувано на 23.04.24 в 15:51

АУБ посреща хорови състави на престижен международен фестивал

Поредното издание на Международния фестивал на студентските хорови състави се открива тази вечер в Благоевград. Негови организатори са АУБ и Хоровият състав към университета, с диригент проф. Христо Кротев. До 26-ти април на фестивалните сцени ще се изявят млади таланти от страната и чужбина, обединени в единайсет състава. Партньори..

публикувано на 23.04.24 в 15:39

В Кюстендил представиха концепциите за интегрирани териториални инвестиции

Обществени обсъждания на концепции, преминали административно съответствие и съвместимост, в които участие има общината в Кюстендил, бяха представени днес. Общият брой на концепциите от област Кюстендил е 11, от които осем – с участието на общината. Идеята на тези публични обсъждания е да бъдат припознати като необходими за изпълнение, а след..

публикувано на 23.04.24 в 14:41

Първи случай на коклюш в Перник

Първи случай на коклюш е регистриран в Перник. С магарешка кашлица е диагностицирано 15-годишно момиче, което учи в София. Диагнозата е установена по лабораторен път. Заразеното дете е било имунизирано. То се лекува в домашни условия. „Детето е под карантина. Близките са уведомени и спазват режим. Уведомили сме класа и училището, софийската РЗИ, за да..

публикувано на 23.04.24 в 14:17

Е-обучение заради коклюш по преценка на директора на училището

Разрешаването на имунизация срещу коклюш при бебета, навършили месец и половина, ще бъде временна промяна в задължителния календар, докато трае епидемията от заболяването. Това съобщи главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. Промяна: Ваксината срещу коклюш ще се поставя на месец и половина на бебето По официални данни до вчера..

публикувано на 23.04.24 в 14:15

Великденски концерт зарадва потребителите на „Зорница“ в Благоевград

Музикална програма изнесоха школите към Център за личностно и творческо развитие на децата на Благоевград по случай Великденските празници в Дневен център за пълнолетни лица с увреждания „Зорница“. „Всяка година за великденските празници организираме поредица от чествания“, обясни за Радио Благоевград Гергана Петрова, ръководител екип на..

публикувано на 23.04.24 в 13:53