„Плаваща картина на Майстора“ в Пловдив

„Плаваща картина на Майстора” ще представи кюстендилската школа „Новите майстори”. Паното ще бъде разположено на площ от 5 дка върху Гребния канал в Града под тепетата, съобщи Евгени Серафимов - ръководител на проекта. „Днес на Гребния канал в Пловдив кюстендилската изобразителна школа има своя празник. Акцент е една нестандартна арт-инсталация, в реда на последните летни мащабни арт-проекти. Кюстендил има отново своето голямо лятно рисуване, тази година съвсем иновативно. На гребната база в Пловдив ще „плува” емблематичната картина на Владимир Димитров-Майстора „Мома със слънчогледи”. Това е иновативна технология, при която на специална материя, достатъчно лека, са направени фрагменти от картината, които, заедно с водата, ще създадат тази емблематична картина в една съвременна форма”, каза Серафимов. Той допълни, че това е един проект на Община Кюстендил, който е спечелен миналата година по покана на Пловдив, тъй като Кюстендил е била община-финалист при кандидатурата за европейска столица на културата. „Какво да покаже Кюстендил, ако не Владимир Димитров-Майстора и какво да покаже България, имайки своя европейска столица на културата, без най-българския художник. Затова на 15 юни, освен тази „плаваща“ картина, момичетата от сдружение „Дебют” ще направят една мултимедийна презентация от етюди, вдъхновени от картините на Майстора. Ще има прожекции на мултимедийни екрани, на водни стени и всичко това ще бъде подчинено на този именит наш съгражданин“, каза Серафимов.


Вижте още

Бюлетините за местния вот на 27 октомври пристигнаха днес в Кюстендил

Отпечатаните хартиени бюлетини за изборите на 27 октомври 2019 г. за кметове на общини, кметове на населени места и общински съветници, бяха получени днес в Областна администрация – Кюстендил. Областният управител Виктор Янев, главният секретар Гергана Михайлова, служители на администрацията и представители на деветте ОИК присъстваха и..

публикувано на 20.10.19 в 14:09

Автопоход срещу Закона за закрила на детето в Благоевград

С поредно протестно автошествие десетки жители на Благоевград изразиха недоволството си срещу новото социално законодателство и казаха “Аз обичам семейството си и българските ценности”.   Протестната демонстрация започна от паркинга пред Югозападен университет „Неофит Рилски“ и продължи по главните булеварди и улици в града.  Автомобилни колони с надути..

публикувано на 20.10.19 в 14:06

МОСВ обявява фотоконкурс „ПриРодоЛюбие в 4 сезона“

Министерството на околната среда и водите обявява фотоконкурс на тема „ПриРодоЛюбие в 4 сезона“. "Каним за участие изкушените да намират красотата в природата и да я запечатват в кадри, които са готови да споделят. Фотографиите трябва да отговарят на едно важно условие – да отразяват красотата на родната природа през четирите сезона, да са актуални,..

публикувано на 20.10.19 в 10:17

Слънчева и топла неделя

Времето ще е слънчево. Преди обяд в източните райони и на места по поречието на Дунава все още ще има ниска облачност или мъгла. В Източна България ще духа слаб югоизточен вятър. Максималните температури, в повечето райони, ще бъдат между 21° и 26° градуса. Над планините също ще бъде слънчево. Максималната температура на височина 1200 метра ще е около 20°..

публикувано на 20.10.19 в 07:46

В Перник беше открито ново кръгово кръстовище на входа на града в квартал „Изток”

В Перник официално беше открито новоизграденото кръгово кръстовище на входа на града в квартал „Изток”. Участъкът, през който ежедневно преминават около 20 000 автомобила, свързва Перник със София и съседните населени места.  Новото кръгово кръстовище ще разтовари трафика и ще подобри безопасността на движение, както за автомобилите, така и за..

публикувано на 19.10.19 в 18:56

Районен съд – Кюстендил определи мярка за неотклонение "задържане под стража" за мъж, участвал в схема за телефонни измами.

Районен съд – Кюстендил, под председателството на съдия Пламен Деянов, измени мярката за неотклонение „подписка“ в най- тежката – „задържане под стража“, по отношение на Тодор К. (на 30 години от гр. Банкя ). Той е обвинен по досъдебно производство в участие в телефонни измами, с които са причинени имотни вреди на жена от Пирдоп и на двама души..

публикувано на 19.10.19 в 15:38

Пернишкият художник Данаил Атанасов е тазгодишният носител на Голямата награда на СБХ от Зоналната изложба "Струма"

Данаил Атанасов печели голямата наградата за втори път след възстановяването на изложбата през 2013 година. В раздел „Живопис” наградите са две. Отличените творци са Валентин Топалов от Перник и Георги Андонов от Кюстендил. Ангелина Станчева от Благоевград е носител на наградата в раздел „Приложни изкуства”, а кюстендилският художник Станислав..

публикувано на 19.10.19 в 15:37