„Плаваща картина на Майстора“ в Пловдив

„Плаваща картина на Майстора” ще представи кюстендилската школа „Новите майстори”. Паното ще бъде разположено на площ от 5 дка върху Гребния канал в Града под тепетата, съобщи Евгени Серафимов - ръководител на проекта. „Днес на Гребния канал в Пловдив кюстендилската изобразителна школа има своя празник. Акцент е една нестандартна арт-инсталация, в реда на последните летни мащабни арт-проекти. Кюстендил има отново своето голямо лятно рисуване, тази година съвсем иновативно. На гребната база в Пловдив ще „плува” емблематичната картина на Владимир Димитров-Майстора „Мома със слънчогледи”. Това е иновативна технология, при която на специална материя, достатъчно лека, са направени фрагменти от картината, които, заедно с водата, ще създадат тази емблематична картина в една съвременна форма”, каза Серафимов. Той допълни, че това е един проект на Община Кюстендил, който е спечелен миналата година по покана на Пловдив, тъй като Кюстендил е била община-финалист при кандидатурата за европейска столица на културата. „Какво да покаже Кюстендил, ако не Владимир Димитров-Майстора и какво да покаже България, имайки своя европейска столица на културата, без най-българския художник. Затова на 15 юни, освен тази „плаваща“ картина, момичетата от сдружение „Дебют” ще направят една мултимедийна презентация от етюди, вдъхновени от картините на Майстора. Ще има прожекции на мултимедийни екрани, на водни стени и всичко това ще бъде подчинено на този именит наш съгражданин“, каза Серафимов.


Вижте още

И Благоевград с мерки срещу африканската чума

В област Благоевград няма регистрирани случаи на африканска чума по свинете, но областта е рискова, поради транзитното преминаване на много румънски туристи на път за Гърция. Това каза зам.-областният управител на Благоевград Иван Стоянов след свикано днес спешно заседание на Епизоотичната комисия. Взето е решение за засилени проверки от страна на..

публикувано на 18.07.19 в 17:48

С храмов празник почитат Свети Пророк Илия в село Ключ

  С празнична литургия и благословена празнична трапеза, жителите на петричкото село Ключ, ще почетат храмовия празник на черквата „Свети Пророк Илия“. Празничната програма започва в петък вечер, в 18:30 ч., когато ще бъде отслужена празнична Вечерня.  В 8  часа сутринта в съботния ден, ще бъде отслужена празнична Утреня и Света Литургия, а след..

публикувано на 18.07.19 в 16:50

Културни вечери „Традиции и изкуство” в Банско

Културните вечери „Традиции и изкуство” в Банско продължават на 19 юли от 17:00 часа с демонстрации на „плетене на шушони” и „българска бродерия”. Сашка Коюва ще разкрие тънкости в плетенето на шушони.  Красотата на българската бродерия и сътвореното в красиви шевици ще бъде представено от Райна Везелова. В събота – 20 юли, ще бъде представен..

публикувано на 18.07.19 в 16:00

Делът на сивата икономика в България е близо 16 процента

Делът на сивата икономика в България е 15.9 процента. Страната ни е в топ 5 на страните от Източна Европа с висок процент на неформалната заетост. Средните проценти за страните от ЕС са 11.6. Данните представиха експерти на КНСБ на пресконференция днес в Благоевград. Бе представено и новото приложение VOX КНСБ, чрез което всеки работещ може да..

публикувано на 18.07.19 в 15:49

В Кюстендил взеха мерки срещу африканската чума по свинете

Заседание на Областната епизоотична комисия се състоя в Кюстендил във връзка с африканската чума по свинете и опасността от навлизане и разпространение на заразата в региона.  Сред разпоредените извънредни превантивни мерки са извършването на информационни кампании, ежеседмични заседания на областната и общинските епизоотични комисии, нова..

публикувано на 18.07.19 в 15:31

Експерти извършиха проверка по сигнал за обгазяване в Радомир

Експерти от РИОСВ Перник и представители на Община Радомир и районното полицейско управление в града тази нощ са извършили проверка по сигнал за обгазяване на град Радомир, съобщиха от екоинспекцията. За идентифициране на източника на замърсяване са обходени промишлените територии на Радомир и Батановци.  Установено е, че обгазяването се дължи на..

публикувано на 18.07.19 в 14:43

Община Петрич - с нова социална услуга

Проектът „Патронажна грижа чрез мобилни интегрирани услуги за възрастни хора с увреждания“ е защитен по ОП „Развитие на човешките ресурси“. Проектът обхваща възрастни, социално слаби жители на общината над 65 години, които са с увреждания. „ Ще се предоставят социални и медицински услуги чрез посещения в домовете, защото говорим за целева група от..

публикувано на 18.07.19 в 14:37