Църквата "Св. Троица" в Банско отбелязва храмовия си празник

Днес в църквата „Света Троица“ в Банско неврокопският митрополит Серафим отслужи утринно Богослужение със Света Божествена литургия. На литургията присъстваха много граждани и гости на града. Отбелязването на храмовия празник в Банско съвпадна и с Черешова задушница и бе отслужена и литургия в памет на починалите за покой на душите им и упование на живите

Църквата  "Света Троица" в Банско е завършена и осветена през 1835 г., а 60 години по-късно към него била изградена голяма кула с камбанария и часовник. Към храмовия комплекс принадлежи и църквата "Преп. Паисий Хилендарски". Църквата "Света Троица" е издигната със средствата на голям брой дарители - 270 фамилии и 1081 индивидуални дарители. Смята се,че достолепният храм "Св. Троица" в Банско, с партер и два етажа балкони над него, е най-големият православен храм на Балканите.


Вижте още

Гривни за електронно наблюдение ще следят лицата под домашен арест в Благоевградскo

Системата за електронно наблюдение на правонарушителите вече е налична и на територията на областта. Тя е въведена в експлоатация със заповед на Главна дирекция „Изпълнение на наказанията“ към Министерство на правосъдието, а териториалните служби имат готовност да я прилагат. Така наречените „гривни за електронно наблюдение“ са с..

публикувано на 16.07.19 в 17:29

ЦСМП – Благоевград с нова високотехнологична линейка

     С нова линейка вече разполага ЦСМП – Благоевград. Тя е една от 400-те, с които ще бъде модернизирана спешната помощ по проект на Министерството на здравеопазването.       „Все още автомобилът не е пуснат в експлоатация, необходимо е да бъде обучен екип за работа с медицинското оборудване“,  съобщи за Радио Благоевград д-р Красимир..

публикувано на 16.07.19 в 16:52

МОН ще проверява две дупнишки училища

     Проверка на две дупнишки училища разпореди Министерство на образованието.      Поводът са нарушения в приема за първи клас в училищата “Евлоги Георгиев” и “Св. Паисий Хилендарски”. Сигнал за тях подаде директорът на ОУ “Неофит Рилски” Бистра Стойкова. Според нея са налице нарушения както на Системата за прием на първокласници ,..

публикувано на 16.07.19 в 15:33

Предлагат промяна, свързана с автобусна линия в Перник

     Два от курсовете по градската автобусна линия с № 7 по маршрута кв. „Могиличе” – кв. „Калкас” в Перник да бъдат възложени за изпълнение на общинската фирма „Градски транспорт”, предлага кметът Вяра Церовска.      Промяната се налага заради депозирана молба от титулярния превозвач, в която се настоява последните два курса в разписанието..

публикувано на 16.07.19 в 13:05

С евросредства ремонтират улици в община Гърмен

     Улици в шест населени места на община Гърмен се ремонтират с европейски средства. Договорът между местната власт и Държавен фонд „Земеделие“ бе подписан по Програмата за развитие на селските райони 2014 – 2020 г.      Проектът „Реконструкция на улична мрежа в населени места на територията на община Гърмен“ включва по два обекта в..

публикувано на 16.07.19 в 12:53

Нови маси за тенис са монтирани в Градския парк на Радомир

     Предвижда се още тази седмица тенис маси да бъдат монтирани и в градината на Младежкия дом.      С инициативата се цели създадените зони за спорт на открито да се превърнат в любимо място за спортуване на малки и големи. Предвижда се до края на месеца паркът да бъде обновен и с поставяне на още нови пейки за отдих. Предстои и монтиране..

публикувано на 16.07.19 в 10:25

Лъвски скок в Благоевград по повод 182 години от рождението на Васил Левски

     Спортно състезание „Лъвски скок“ ще се проведе в Благоевград на 18 юли от 10:00 часа в Спортния интернат. Записването на участниците започва в 9:30 часа на място. Поводът е 182 години от рождението на Васил Левски. Целта на събитието, което ежегодно привлича десетки млади хора, е да увековечи делото на Апостола.      Спортното събитие..

публикувано на 16.07.19 в 09:44