Църквата "Св. Троица" в Банско отбелязва храмовия си празник

Днес в църквата „Света Троица“ в Банско неврокопският митрополит Серафим отслужи утринно Богослужение със Света Божествена литургия. На литургията присъстваха много граждани и гости на града. Отбелязването на храмовия празник в Банско съвпадна и с Черешова задушница и бе отслужена и литургия в памет на починалите за покой на душите им и упование на живите

Църквата  "Света Троица" в Банско е завършена и осветена през 1835 г., а 60 години по-късно към него била изградена голяма кула с камбанария и часовник. Към храмовия комплекс принадлежи и църквата "Преп. Паисий Хилендарски". Църквата "Света Троица" е издигната със средствата на голям брой дарители - 270 фамилии и 1081 индивидуални дарители. Смята се,че достолепният храм "Св. Троица" в Банско, с партер и два етажа балкони над него, е най-големият православен храм на Балканите.


Вижте още

Поради пътен инцидент движението в Кресненското дефиле се осъществява в една лента

ТИР, превозващ царевица, се е наклонил на остър завой на входа на дефилето в посока Кресна, като част от товара се е изсипал на пътното платно. Сигналът за катастрофата е подаден около 6:30 часа тази сутрин, съобщи Йорданка Шаркова, говорител на ОД на МВР-Благоевград. Няма пострадали при пътния инцидент. В момента движението в посока София се..

публикувано на 24.10.19 в 08:44

Ретроспективна изложба на художника Александър Неговански се открива в Радомир

Юбилейна ретроспективна изложба на художника Александър Неговански ще бъде открита днес в Радомир. Експозицията е озаглавена „Никой не продава мечтата на своя живот”. Това са последните думи, написани от ръката на художника преди да си отиде от този свят. Експозицията е подредена в зала „Войнишко въстание и предшества утрешното честване на Деня..

публикувано на 24.10.19 в 08:16

Предстоящи събития - 24 октомври

Във връзка с организационно-техническата подготовка на изборите за общински съветници и кметове на 27 октомври, днес ще се извърши превозът на бюлетини, изборни книжа и материали от Благоевград до общините на територията на областта и предаването им на общинските администрации. В тази връзка е създадена организация всяка Общинска избирателна..

публикувано на 24.10.19 в 07:37

Слънчев и топъл четвъртък

И днес промяна на синоптичната обстановка не се очаква. Времето ще продължи да се определя от област на високо атмосферно налягане. Ще се задържи предимно слънчево и топло за сезона. До обяд ниската облачност в източните райони ще намалее, мъглите ще се вдигнат и видимостта там ще се подобри. Почти тихо време. Максималните температури ще бъдат между 22°..

публикувано на 24.10.19 в 07:36

Пианистът Тодор Петров изнесе концерт в ЮЗУ „Неофит Рилски“

Известният български пианист Тодор Петров гостува на Югозападния университет „Неофит Рилски“. Той изнесе концерт в новата концертна зала на университета, където зрителите се насладиха на изпълнения от висока класа. Сред разнообразната публика имаше и гости от съседна Гърция.  Концертът на пианиста Тодор Петров предизвика интереса на..

публикувано на 23.10.19 в 16:52

Изложба „Мегалитни култови паметници от Балкано-Анатолийския регион“ бе открита в ЮЗУ „Неофит Рилски“

17 фото пана бяха представени днес в рамките на изложбата „Мегалитни култови паметници от Балкано-Анатолийския регион“, която бе представена в ЮЗУ „Неофит Рилски“. Събитието, което е в рамките на Националния студентски фестивал на изкуствата, бе открито от гл. ас. д-р Антон Генов. Приветствие към участниците отправи заместник-деканът на..

публикувано на 23.10.19 в 16:30

Министърът на икономиката Емил Караниколов посети Симитли

Министърът на икономиката Емил Караниколов днес посети Симитли и направи оглед на терените за бъдещата индустриална зона. На среща с представители на общината министър Караниколов заяви, че развитието на индустриалните зони ще повиши инвеститорския интерес в региона и България. Създаването на нова зона се налага заради изявен интерес от..

публикувано на 23.10.19 в 16:18