Служител на МВР в нелегална схема за производство и разпространение на тютюн

През януари в Специализираната прокуратура е образувано досъдебно производство по повод сезираща справка от ГДБОП с достатъчно данни за организирана престъпна група, действаща от началото на 2017 г. на територията на цялата страна, с цел производство, държане и разпространение на тютюневи изделия без акцизен бандерол, съобщи говорителят на Специализираната прокуратура Сийка Милева. В състава на групата влизат жители на различни населени места в страната, със стройна организация и разпределение на функциите и ролите им. 

В резултат на проведените оперативно-издирвателни действия е установено, че един от членовете на групата е служител на Дирекция „Жандармерия“-МВР. На 12 юни е проведена мащабна специализирана полицейска операция на територията на няколко области в страната, извършени са претърсвания на над 100 адреса, леки автомобили и обиски на лица. Установени са три нелегални бази със съоръжения и машини за обработка на тютюна, неговото омекотяване, нарязване и пакетиране, като количеството на произвеждания тютюн е около един тон седмично. Всяка база е имала отговорник, който от своя страна е създал мрежа от дилъри, разпространяващи тютюна на крайните клиенти. Установена е и книжарница в Гоце Делчев, където са поръчвани етикети с надписи на известни марки на тютюнопроизводители. При претърсването са иззети над 360 кг тютюн, тефтери, в които се е водело т.нар. черно счетоводство, от които е видно, че в определени периоди печалбата на групата е била над 100 000 лева месечно. Част от членовете на групата са задържани в момент на производство. Транспортирането на обработения тютюн се е извършвало от т. нар. куриери, каквато функция е изпълнявал и полицейският служител.

С постановление на водещия разследването прокурор към наказателна отговорност са привлечени 11 души.

В хода на акцията служителите на ТСБОП в Благоевград, София град, Сливен, Велико Търново, Перник, Кюстендил и Варна са създадали перфектна организация и координация на действията, каза ст. комисар Стоян Темелакиев. 


Вижте още

Кметове настояват държавата да рестартира процеса по придобиване на собствеността върху близо 3000 язовира

  Кметове настояват  държавата да  рестартира процеса по  придобиване на собствеността върху  близо 3000 язовира, тъй като  разходите  и административния русерс за тяхното поддържане  не са по силите на местната власт, а проливните дъждове  създават реална опасност  особено в планинските райони.     Язовирите, които са в тежест на общините..

публикувано на 16.07.19 в 18:45

Областни администрации набелязват мерки за борба със заразата-африканска чума

Органите на МВР и ДАИ ще осъществяват постоянен контрол за нерегламентирано транспортиране на домашни прасета на територията на област Перник, съобщиха от пресцентъра на Областната администрация. Мярката е предприета заради регистрираните в страната случаи на африканска чума по свинете. С цел недопускане на заразата в региона на заседание на Областната..

публикувано на 16.07.19 в 18:37

Гривни за електронно наблюдение ще следят лицата под домашен арест в Благоевградскo

Системата за електронно наблюдение на правонарушителите вече е налична и на територията на областта. Тя е въведена в експлоатация със заповед на Главна дирекция „Изпълнение на наказанията“ към Министерство на правосъдието, а териториалните служби имат готовност да я прилагат. Така наречените „гривни за електронно наблюдение“ са с..

публикувано на 16.07.19 в 17:29

ЦСМП – Благоевград с нова високотехнологична линейка

     С нова линейка вече разполага ЦСМП – Благоевград. Тя е една от 400-те, с които ще бъде модернизирана спешната помощ по проект на Министерството на здравеопазването.       „Все още автомобилът не е пуснат в експлоатация, необходимо е да бъде обучен екип за работа с медицинското оборудване“,  съобщи за Радио Благоевград д-р Красимир..

публикувано на 16.07.19 в 16:52

МОН ще проверява две дупнишки училища

     Проверка на две дупнишки училища разпореди Министерство на образованието.      Поводът са нарушения в приема за първи клас в училищата “Евлоги Георгиев” и “Св. Паисий Хилендарски”. Сигнал за тях подаде директорът на ОУ “Неофит Рилски” Бистра Стойкова. Според нея са налице нарушения както на Системата за прием на първокласници ,..

публикувано на 16.07.19 в 15:33

Предлагат промяна, свързана с автобусна линия в Перник

     Два от курсовете по градската автобусна линия с № 7 по маршрута кв. „Могиличе” – кв. „Калкас” в Перник да бъдат възложени за изпълнение на общинската фирма „Градски транспорт”, предлага кметът Вяра Церовска.      Промяната се налага заради депозирана молба от титулярния превозвач, в която се настоява последните два курса в разписанието..

публикувано на 16.07.19 в 13:05

С евросредства ремонтират улици в община Гърмен

     Улици в шест населени места на община Гърмен се ремонтират с европейски средства. Договорът между местната власт и Държавен фонд „Земеделие“ бе подписан по Програмата за развитие на селските райони 2014 – 2020 г.      Проектът „Реконструкция на улична мрежа в населени места на територията на община Гърмен“ включва по два обекта в..

публикувано на 16.07.19 в 12:53