Няма спекула с цената на черешите

   „Категорично няма никаква спекула с цената на черешите. Има недобра търговска практика, което се наблюдава като явление вече доста време. Има едно предлагане на череши с недобра логистика, недобре подбрана реколта, недобре пакетирана, без никаква мисъл, как ще стигне до крайна реализация, от там идва по-ниската цена. Това се наблюдава специално в кюстендилско през последните 20 години“ - коментира за Радио Благоевград Владимир Иванов, председател на Държавната комисия по стоковите борси и тържища. Така, той обясни голямата разлика в изкупната и пазарната цена на черешите тази година. 

Владимир Иванов

В района на Кюстендил, в момента черешите се изкупуват на цена от 60 до 80 ст., а на пазара се продават от 2 до 5 лева за килограм. Според Владимир Иванов, причина за тази по-ниска цена е и неособено доброто качество на част от черешовата реколта.

Подробностите можете да чуете в интервюто на Биляна Славчева с Владимир Иванов - > 


  Според кюстендилските производителите, нелоялната конкуренция на гръцките череши, които идват на българския пазар на много по-ниски цени, е основната причина за ниската цена родната продукция.

Снимка  Кирил Димитров отглежда над 100 декара череши в кюстендилско и въпреки, добрата реколта тази година твърди, че трудно ще излезе на печалба. Според него, прекупвачите държат ниски цените, защото внасят евтини гръцки череши, чиято себестойност е много по-ниска от тази на българските. „Знаем, че за разлика от България, субсидията в Гърция за обработка на декар череши е няколко пъти по-висока от българската. След като стигнат до пазара обаче, българските череши, които са с много по-добро качество от гръцките, се продават на двойно по-високи цени. Държавата също трябва да стимулира това производство, като отпуска субсидии и като създаде преработвателни предприятия“-категоричен е Димитров.

Подробностите можете на чуете в репортажа на Ангел Павлов - > 


  На пазара в Благоевград килограм череши се продава от 2 до 5 лева-установи репортерската проверка на Бойка Браткова. Според търговците, цените на черешите и ягодите тази година са нормални и зависят от качеството.  

  „Производството на сладките плодове изисква разходи, които трябва да бъдат отразени и в цената“-категорични за производителите.

  Според част от потребителите, цените са нормални и не ги притесняват. „Който има пари купува, който няма, не купува“ - категорични са купувачите.

Подробностите можете да чуете в репортажа на Бойка Браткова - > 


Вижте още

Николай Генчев: Левски стана народен вожд, какъвто историята на българите не познава

     Тези думи на проф. Николай Генчев бяха припомнени чрез архивен запис в днешното издание на предаването на Радио Благоевград за история и национална култура "Изгрей зора".       "Защо народният избор пада върху Левски?" – предлагаме Ви да чуете отговорите на проф. Тенчев, както и коментарите на водещия и на д-р Кирил Алексиев, във фрагмента от..

публикувано на 21.07.19 в 12:12

“Пирин“ загря за новия сезон с класическото 3:0 над „Сливнишки герой“

     В последна контрола от лятната си подготовка, на стадион „Хр. Ботев“ в Благоевград, снощи „Пирин“ разгроми „Сливнишки герой“ с 3:0, с голове на Ивайло Михайлов в 23-а, Руслан Иванов от дузпа в 73-а и Иван Вълчанов в 78-ата минута на мача. Старши треньорът на „орлетата“ Иво Тренчев използва две единайсеторки по време на контролата. През второто..

публикувано на 21.07.19 в 09:39

Мотористи от цяла България и съседните страни се събират на мотосъбор „Предел 2019“

За 13-а поредна година местността „Предел“ събира стотици рокери и мотористи на мотосъбор „Предел 2019“. Събитието започва тази вечер и ще продължи до 21 юли. Организатори са мото клуб „Пирински вълци“, със съдействието на Община Разлог. „ Очакваме много гости, мотористи, не само от България, но и от съседните Македония, Сърбия и..

публикувано на 19.07.19 в 13:34

Минералната вода в Благоевград – между общинските и частните интереси

Общинската съветничка Злата Ризова инициира онлайн петиция за преразглеждане и отмяна на решението на ОбС – Благоевград, с което с минерална вода да се захрани хотел „Езерец“, собственост на съветника Румен Калайджиев. Припомняме, че преди година бе взето решение за изграждането на водопровод за минерална вода до общинския закрит..

публикувано на 19.07.19 в 12:39

„Мечи крос - Белица - 2019“ събира отново любители на спорта и природата

“ Тази година, отново решихме да направим „Мечи крос - Белица - 2019“, за четвърти път, като пробегът ще бъде на две дистанции. Първата ще бъде на 4 км. , тръгва се от центъра на Белица, в събота, в 10.30 ч. Това е по-кратката дистанция, която е предназначена най-вече за децата. Втората дистанция е 12.7 км. , тя е малко..

публикувано на 18.07.19 в 16:38

Празник на българския дух в Новоселяне

За втора поредна година бобовдолското село Новоселяне събра самодейни таланти от цялата страна. Малки и големи, чрез музика и танц демонстрираха, че наистина обединението ни прави силни. Това е и идеята за създаването на фолклорния събор, посветен на годишнината от рождението на Васил Левски. А ако някои се чудят, къде точно се намира..

публикувано на 18.07.19 в 16:12

Васил Говедарски от село Овчарци: Да правя диви животни от дърво с моторен трион - за мен е истинско удоволствие

Четири години 35-годишният Васил Говедарски от село Овчарци, община Сапарева баня, вае диви животни от дърво с моторен трион. В началото започнал да реже дърва за огрев и от дънер, който го впечатлил, за минути с резачката направил бухал. И така до днес – над 300 дърворезби на животни. Превърнал е ателието си в уютен дом за мечки, глигани,..

публикувано на 18.07.19 в 14:42