Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

66 ученици от Кюстендил участваха в теста за общински стипендии

Общо 66 ученици от Кюстендил участваха днес в теста за общински стипендии. Той се проведе за седма поредна година, а негов домакин беше Първо основно училище "Св.св. Кирил и Методий" в града, съобщиха от общинската администрация. 

 Заявки за участие в днешния изпит бяха подали 72-ма ученика. Въпросите в теста не са свързани с изучаваното в училище. Учениците разсъждават върху разрешаването на граждански казус и пишат есе. 

Тестът е подготвен от екип специалисти за две възрастови групи – ученици 8-9 клас и 10-11 клас и проследява възможностите на младежите да мислят нестандартно. В зависимост от резултатите, те ще получат стипендия между 50 и 500 лв. за класиралите се от шесто до първо място, осигурени от бюджета на община Кюстендил. 

Целта е да се проверят ценностните нагласи на младите хора. Тестът включва два допълващи се компонента: задача и отворен въпрос, върху които учениците трябва да напишат кратко есе. Задачите изправят учениците пред етични дилеми, които нямат просто и еднозначно решение. Отворените въпроси са съобразени с възрастовите особености на децата. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Ново разписание на автобусите по линия Перник-Ковачевци

Променено е маршрутното разписание по автобусна линия Перник-Ковачевци, съобщиха от областната администрация в Перник. Промените са направени на заседание на Областната комисия по транспорт по предложение на кмета на община Ковачевци Васил Станимиров. Съгласно взетото решение във всички маршрутни разписания по автобусната линия ще бъде добавена спирка..

публикувано на 28.03.24 в 10:58

45 години ДГ „Първи юни“ – Благоевград

С пъстра празнична програма колективът и децата от ДГ „Първи юни“ – Благоевград отбелязаха 45 години от основаването на детското заведение. Пред препълнената зала „Яворов“ малчуганите от различните възрастови групи показаха своите творчески умения. Специален гост на тържеството бе зам.-кметът по образование и бизнес развитие Боряна Шалявкска,..

публикувано на 28.03.24 в 09:23

Депутатите гласуват промени в НК и Закона за МВР

С промени в Наказателния кодекс и в Закона за МВР започва пленарният ден на депутатите днес. Част от промените са предложени от Министерски съвет и са свързани с увеличение на минималните и максималните наказания за злоупотреби с деца.  Вторият законопроект е внесен от партия "Възраждане" и предвижда наказанията за бракониерство да се изравнят с тези..

публикувано на 28.03.24 в 09:09

Третият мандат - в ръцете на ИТН. Радев им го връчва в 11 часа

Днес в 11 часа държавният глава Румен Радев ще връчи третия мандат за съставяне на правителство на парламентарната група на "Има такъв народ". Така от партията на Слави Трифонов ще трябва да посочат кандидат за министър-председател. Това обявиха в съобщение от президентството в 8 часа днес. Ако ИТН вземат третата папка, в Конституцията не е посочен..

публикувано на 28.03.24 в 09:06

КЕВР обсъжда поскъпване на природния газ с над 2%

Предложението на "Булгаргаз" природният газ може да поскъпне с малко над 2% през април ще бъде обсъдено в Комисията за енергийно и водно регулиране. За разлика от март, когато поевтиняването на синьото гориво беше значително, през април цените могат леко да се повишат, сочат разчетите на газовата ни компания. През следващия месец необходимите на..

публикувано на 28.03.24 в 09:05

Разкъсана облачност

На 28 март до обяд валежите в западните райони ще спрат, а облачността ще се разкъсва и ще намалява до предимно слънчево време. Дневните температури ще продължат да се повишават и максималните ще бъдат между 20° и 25°.

публикувано на 28.03.24 в 07:00

Две награди ИКАР за ДТ "Никола Вапцаров"

В Международния ден на театъра в ръчиха наградите за сценични изкуства ИКАР. Сред наградените е и Драматичният театър "Никола Вапцаров" - Благоевград.   В категорията "Майсторско техническо осъществяване" спечели представлението „Метаморфози" по Овидий, сценична адаптация - Мери Цимерман и режисьор Стайко Мурджев. Втората награда е за..

публикувано на 27.03.24 в 21:27