Цветан Филев: Има европейски пазар за българския тютюн

     Това са потвърдили и представителите на Конфедерацията на европейските производители на цигари, които са на посещение от 8 до 12 юли в България. Целта на визитата е гостите да се запознаят със състоянието и тенденциите на развитието в сектор „Тютюн“ у нас, за да преценят, дали да стъпят на българския пазар. Срещата е организирана по инициатива на Националната асоциация на тютюнопроизводителите в България (НАТ), с председател Цветан Филев.

     „В първия ден на посещението имахме среща със земеделския министър Десислава Танева, на която бяха коментирани важни теми, като Рамковата конвенция за контрол на тютюна, Директивата за тютюна на ЕК и най-важната тема – бъдещите пазари на европейско ниво, в това число и на българския тютюн“ – съобщи за Радио Благоевград Цветан Филев, председател на Националната асоциация на тютюнопроизводителите, президент на УНИТАБ-ЕВРОПА и вицепрезидент на ЕЛТИ.

     Той уточни, че на 9 юли гостите са посетили тютюнево поле край гоцеделчевското село Корница, за да се запознаят на място с отглеждането на тютюневата суровина и по-специално на ориенталския сорт „Басми“.

     „Гостите ни бяха очаровани от начина, по който се отглежда българският тютюн, от събирането и съхранението му, от качеството като цяло, бъдете убедени, че те ще продължат да купуват българска тютюнева суровина. Надявам се и самите тютюнопроизводители да разберат, какво точно се случва, защото не е вариант да се работи на парче“ – коментира още Цветан Филев, който уточни, че целта на тази визита не е да се търсят нови пазари за българския тютюн, а да се затвърдят сегашните пазарни позиции.  

     Председателят на НАТ потвърди информацията, че от 15 юли Държавен фонд „Земеделие“ започва втори прием по държавната помощ de minimis за тютюнопроизводители, чиято продукция не е била платена от  две от изкупвателните фирми за 2016 г., едната е „Лийв Табако А. Михайлидис“ АД.

     Подробностите можете да чуете в интервюто на Биляна Славчева с Цветан Филев:Вижте още

„Мечи крос - Белица - 2019“ събира отново любители на спорта и природата

“ Тази година, отново решихме да направим „Мечи крос - Белица - 2019“, за четвърти път, като пробегът ще бъде на две дистанции. Първата ще бъде на 4 км. , тръгва се от центъра на Белица, в събота, в 10.30 ч. Това е по-кратката дистанция, която е предназначена най-вече за децата. Втората дистанция е 12.7 км. , тя е малко..

публикувано на 18.07.19 в 16:38

Празник на българския дух в Новоселяне

За втора поредна година бобовдолското село Новоселяне събра самодейни таланти от цялата страна. Малки и големи, чрез музика и танц демонстрираха, че наистина обединението ни прави силни. Това е и идеята за създаването на фолклорния събор, посветен на годишнината от рождението на Васил Левски. А ако някои се чудят, къде точно се намира..

публикувано на 18.07.19 в 16:12

Васил Говедарски от село Овчарци: Да правя диви животни от дърво с моторен трион - за мен е истинско удоволствие

Четири години 35-годишният Васил Говедарски от село Овчарци, община Сапарева баня, вае диви животни от дърво с моторен трион. В началото започнал да реже дърва за огрев и от дънер, който го впечатлил, за минути с резачката направил бухал. И така до днес – над 300 дърворезби на животни. Превърнал е ателието си в уютен дом за мечки, глигани,..

публикувано на 18.07.19 в 14:42

Лъвски скок или урок по родолюбие

   Над 70 момчета и момичета на възраст от 5 до 16 години участваха в 15-то издание на състезанието „Лъвски скок“, чиито организатори са Община Благоевград и лекоатлетически клуб „Джордан“ в Благоевград. Инициативата е в памет на 182-та година от рождението на Васил Левски и припомня един паметен момент от живота на Апостола - като участник в..

публикувано на 18.07.19 в 14:01

С фолклорен събор почитат Васил Левски в Новоселяне

Над хиляда самодейци от цялата страна се включиха във фолклорен събор, посветен на годишнината от рождението на Апостола на Свободата, Васил Левски. Домакин на патриотичната проява е бобовдолското село Новоселяне. Местното читалище и общинската администрация в Бобов дол са съорганизатори на уникалното за страната ни събитие. За втора..

публикувано на 18.07.19 в 13:45

Д-р Владислав Улевинов: „Имам много идеи за възраждането на болницата с мисъл за здравето на хората“

  Д-р Владислав Улевинов е новият мениджър на МБАЛ „Иван Скендеров“ в град Гоце Делчев.  Работил е дълги години в УМБАЛ „Александровска“ – София, в Специализираната болница по белодробни болести „Света София“ като детски пулмолог, а от 2016 г. до момента – в болница „Уни хоспитъл“ в град Панагюрище, като завеждащ детска пулмология. Притежава..

публикувано на 16.07.19 в 14:37

Емил Нешев: Спасителните операции по въздух в българските планини спират заради липсата на държавна политика

        До момента инцидентите във високата планина са обслужвани от 2 хеликоптера на частен оператор, оборудвани като въздушни линейки със всичко необходимо, за да транспортират и оказват помощ на пострадали. Заради липсата на създаване на достатъчно работа обаче, на оператора му стана неизгодно да поддържа 2 налични хеликоптера,  чрез които –..

публикувано на 16.07.19 в 14:06