Цветан Филев: Има европейски пазар за българския тютюн

     Това са потвърдили и представителите на Конфедерацията на европейските производители на цигари, които са на посещение от 8 до 12 юли в България. Целта на визитата е гостите да се запознаят със състоянието и тенденциите на развитието в сектор „Тютюн“ у нас, за да преценят, дали да стъпят на българския пазар. Срещата е организирана по инициатива на Националната асоциация на тютюнопроизводителите в България (НАТ), с председател Цветан Филев.

     „В първия ден на посещението имахме среща със земеделския министър Десислава Танева, на която бяха коментирани важни теми, като Рамковата конвенция за контрол на тютюна, Директивата за тютюна на ЕК и най-важната тема – бъдещите пазари на европейско ниво, в това число и на българския тютюн“ – съобщи за Радио Благоевград Цветан Филев, председател на Националната асоциация на тютюнопроизводителите, президент на УНИТАБ-ЕВРОПА и вицепрезидент на ЕЛТИ.

     Той уточни, че на 9 юли гостите са посетили тютюнево поле край гоцеделчевското село Корница, за да се запознаят на място с отглеждането на тютюневата суровина и по-специално на ориенталския сорт „Басми“.

     „Гостите ни бяха очаровани от начина, по който се отглежда българският тютюн, от събирането и съхранението му, от качеството като цяло, бъдете убедени, че те ще продължат да купуват българска тютюнева суровина. Надявам се и самите тютюнопроизводители да разберат, какво точно се случва, защото не е вариант да се работи на парче“ – коментира още Цветан Филев, който уточни, че целта на тази визита не е да се търсят нови пазари за българския тютюн, а да се затвърдят сегашните пазарни позиции.  

     Председателят на НАТ потвърди информацията, че от 15 юли Държавен фонд „Земеделие“ започва втори прием по държавната помощ de minimis за тютюнопроизводители, чиято продукция не е била платена от  две от изкупвателните фирми за 2016 г., едната е „Лийв Табако А. Михайлидис“ АД.

     Подробностите можете да чуете в интервюто на Биляна Славчева с Цветан Филев:Вижте още

Нова площадка за стрийт фитнес в Благоевград

 В парк „Македония“ в Благоевград бе направена първа копка по изграждането на нова спортна площадка. Многофункционалното спортно съоръжение ще бъде на площ от 110 квадратни метра и ще включва три спортни площадки по стрийт фитнес и кросфит. В парк „Бачиново“ и в парк „Даме Груев“ в Благоевград ще се изградят комбинирани съоръжения, всяко с площ от..

публикувано на 21.10.19 в 17:00
Клаудио Локатели

Ексклузивно пред Радио Благоевград: боец от кюрдските "Сили за защита на народа" за войната в Сирия

                       Турската офанзива ще възроди Ислямска държава, казва Клаудио Локатели „Сега Сирия е димяща развалина“ , така започнах статията си преди две години, когато за първи път ви срещнах с италианския военен журналист Клаудио Локатели, дни след като той се завърна от Сирия, след като заедно..

публикувано на 21.10.19 в 12:49

Завърши детско-юношеският турнир по хандбал „Атанас Карабельов“

   В гр. Гоце Делчев завърши първият мемориален международен детско-юношески турнир по хандбал „Атанас Карабельов“. Във финала гръцкият "Драма" победи "Интер" (Благоевград) с 25:21.    Оценките за турнира на Любомир Арнаудов, треньор на "Пирин" (Гоце Делчев), и Райчо Копривленски, един от организаторите на турнира:

обновено на 21.10.19 в 10:32

Проф. Михаил Неделчев: Ние осезаваме света чрез писмената реалност

   На тазгодишното издание на "Аполония" беше представена книгата на проф. Михаил Неделчев „Литературноисторически обзорни сюжети“ – първа от тритомника, който задава въпроса „Как работи литературната история?“. Книгата бе представена и в поредното издание на предаването на Радио Благоевград за литературата като събитие и събитията в литературата..

публикувано на 20.10.19 в 18:41

Ивайло Шопски: Никола Парапанов е личност, която вдъхновява

   На 16 октомври, преди 107 години, Петрич посреща свободата си. Светлата личност, превърнала мечтата  в  неукротима радост, е капитан Никола Парапанов. Днес  паметта за този герой  е възпята и в песен.  Заслугата е на Ивайло Шопски,  създател на каузата „Пътуващо читалище“, който обикаля страната, за да държи жива искрицата и пали огъня на..

публикувано на 20.10.19 в 12:45

„Пирин“ се върна на пътя на победите

   След дълга пауза, „Пирин“ се върна на пътя на победите във Втора футболна лига. Като домакини, в мач от 12-я кръг, „орлетата“ победиха с 3:1 отбора на Поморие и подсказаха за сериозния си игрови потенциал. Срещата започна зле за „Пирин“ – в 23-ата минута Димитър Законов наказа наивна грешка на Била и отбеляза единствения гол за Поморие – 0:1...

публикувано на 20.10.19 в 12:16

Художникът Николай Янакиев е новият почетен гражданин на Дупница

На 19-ти октомври e Денят на Дупница. Още преди месец разбрахме, че вече е избран новият почетен гражданин на Дупница – традиция, устояваща във времето. През тази година това е художникът Николай Янакиев. Той е ученик на Светлин Русев. Досега има над 50 самостоятелни изложби на три континента – в Европа, Америка и Африка. В своите картини Янакиев..

публикувано на 18.10.19 в 23:18