Празник на българския дух в Новоселяне


За втора поредна година бобовдолското село Новоселяне събра самодейни таланти от цялата страна. Малки и големи, чрез музика и танц демонстрираха, че наистина обединението ни прави силни. Това е и идеята за създаването на фолклорния събор, посветен на годишнината от рождението на Васил Левски.

А ако някои се чудят, къде точно се намира Новоселяне – мястото е в района на ТЕЦ – Бобов дол, в близост до основния път към Кюстендил.

И както повечето села у нас, и Новоселяне не е подминато от демографските процеси на обезлюдяване.

Но, макар и най-малкото населено място в община Бобов дол, днес  бе препълнено от хора. Около хиляда самодейци от цялата страна се изявиха на уникален фолклорен патриотичен фестивал.

Снимка

Народният събор е единствен по своята същност в страната – чрез пресъздаването на традициите и обичаите, да се преклоним пред делото на най-великия българин. Такава е и идеята на организаторите от местното читалище. Председателят, Йордан Антов и общественикът, Васил Ранчев са в основата на това богоугодно дело. По тяхна инициатива преди десетина години се започва и кампания за изграждането на паметник на Апостола на Свободата. Символът днес е единствен в община Бобов дол. И точно в Новоселяне му е мястото, защото този район е един от малкото в Югозападна България, за които има писмени данни, че Дяконът е отсядал там за да извършва своята апостолска дейност. Единственият Български таен революционен комитет в Дупнишка околия е създаден преди 152 години.

А днес на фестивалната сцена в Новоселяне се изявиха таланти от близо и далеч, малки и големи. С родопските кабагайди започна празникът на българския дух.

Снимка

Още снимки можете да видите в галерията, а в звуковия файл - да чуете репортаж на Бойка Браткова


Вижте още

С усилени темпове ремонтират площада в град Белица

   Нови плочки, пейки, кошчета за отпадъци, озеленяване, места за отдих, както и ново парково осветление са предвидени в реконструкцията на централния градски площад. Пеещи фонтани и 3D осветление върху сгради ще радват жителите и гостите на планинския град.    Първата копка бе направена на 24.05.2019 година. Жителите на Белица се надяват за..

публикувано на 23.08.19 в 14:30

За жените с мъжки професии

   За нестандартните професии си говорехме в следобедния блок на Радио Благоевград на 22 август. И за дамското представителство в тези трудови дейности.    Как през 70-те години на миналия век е било възможно жена да управлява трамвай в столицата или да стане машинист в Мини „Бобов дол“ – водещата Бойка Браткова ни среща с две дами от..

публикувано на 23.08.19 в 11:19

До 11 лева ще купуваме свинското месо по Коледа

„Има известна спекула по отношение цената на свинското месо в момента в България, но тя не е обусловена от реални икономически фактори, а по-скоро от създалата се паника по отношение заболяването Африканска чума по свинете. То е наистина много сериозно за бизнеса, но от пазарна гледна точка имаме друга картинка. За последните десетина дни има..

публикувано на 22.08.19 в 13:23

Започва десетото юбилейно издание на Банско Опера Фест – 2019

  Оперният фестивал в Банско отбелязва своята десета годишнина с богата програма, насочена към почитателите на класическата музика. Събитието събира хиляди гости в курортния град и се радва на все по-голям интерес.   Откриването на юбилейното, десето издание на Банско Опера Фест, е поверено на Софийската филхармония и детската..

публикувано на 22.08.19 в 12:54

Необходими са законови промени относно наказанието на тежките криминални престъпления

Тежките криминални престъпления от последните дни отново поставиха на дневен ред един въпрос, който отдавна се комантира в обществото. При сега действащата нормативна уредба, всеки престъпник, независимо от престъплението, което е извършил, ако се признае за виновен, съдът е длъжен да премине към съкратено съдопроизводство. При него наказанието се..

публикувано на 20.08.19 в 17:21
Максим Анухин

За българската гайда и за банския фолклор – с руска любов

Запознах се с родения в Санкт Петербург Максим Анухин по време на миналогодишното издание на Джаз фестивала в Банско. Тогава той бе част от швейцаро-руския проект Етно транс дуо. Година по-късно пак го срещнах  в Банско – този път в ново амплоа. Отново свиреше на гусли (старинен руски инструмент), но този път разучаваше българска народна песен..

публикувано на 20.08.19 в 12:25
 Малина Мой

Огнената американка, която "взриви" публиката на Джаз феста в Банско Малина Мой, днес празнува рожден ден

Истинска лъвица и в живота, и на сцената, родената на 20 август американска певица и музикант Малина Мой преди броени дни завладя публиката в Банско. Впечатли и журналистите със своята жизненост и неподправеност.  На пресконференцията най-напред се научи да казва българското бла-го-да-ря, след това констатира: „Няма нещо, което една жена да..

публикувано на 20.08.19 в 12:15