В Кюстендил днес и утре отбелязват празника Панагия

В края на богородичните пости общинският отдел "Култура и духовно развитие" в Кюстендил организира културният форум Панагия. Старанието е в него да се съберат на едно място традициите на църквата, на българина и местните обичаи на хората от региона. 

Празникът ще се състои днес и утре. Ще започне в черквата "Успение Богородично" в кюстендилското село Раждавица с традиционно замесване на Богородичен хляб. Хлябът, замесен с молитви за здраве и благополучие ще бъде раздаден на всички гости на празника в Кюстендил на 15 август. В градинката пред Обредния дом в града ще бъде организирано традиционното изложение на обредни хлябове и ще бъде отслужен и водосвет за здраве и благоденствие.

На форума Панагия се представя хлебно изложение, което се подрежда в градинката срещу основния митрополитски храм "Успение Богородично" в Кюстендил. На него се показва хляб от различните села на кюстендилския край, а хората донасят и различни обичаи и практики, които съществуват в землищата на селата в региона.

Днес в село Раждавица ще бъде представена традицията по правене на Богородичен хляб, в който възрастни жени ще предадат умението си на млади момичета, за да не се загуби традицията. Богородичният хляб се приготвя рано сутринта, в пълно мълчание, в което хората си пожелават добро. Някога те донасяли вода от свещен извор, за да го замесят.


Вижте още

Младежи от Разложко от понеделник ще са на обучение в Полша

От 19 до 25 август тази година в Поронин (Полша), по проект „Еко стил”, 15 младежи – от  Разлог, Банско, Бачево, Баня и Добринище, ще бъдат част от международен обмен съвместно с участници от Полша, Естония и Румъния. Домакин и водещ партньор е фондация "Жълта овца"/Yellow Sheep Foundation, партньор по проекта от България е Сдружение..

публикувано на 17.08.19 в 19:07

Близо 1000 участници събира 14-ият фолклорен фестивал „Струма пее“

Тази година освен традиционните участници от общините по поречието на Струма от областите София, Кюстендил, Перник и Благоевград, има и участници от Плевенско, Елинпелинско и Видинско, каза за Радио Благоевград Мая Арсова, секретар на Община Невестино. Фестивалът е с конкурсен характер. Държи се на автентичността не само при..

публикувано на 17.08.19 в 18:44

Вяра в начинанието, надежда за успехи и любов към изкуството, пожела кметът Икономов на младите дарования

За девета поредна година младият ръководител на Школата по китара и любим учител по музика в НУ „Св. Паисий Хилендарски” –  Марин Бърдарев, подари на Банско вълнуващ концерт. Препълнената зала на читалището събра приятели, учители, родители и гости, дошли да подкрепят с аплодисменти младите дарования на града. Всяка година община Банско..

публикувано на 17.08.19 в 14:12

Радио Благоевград събра почитателите на предаването "Ефир за приятели"

Днес бе учреден клуб „Ефир за приятели“. Десетки почитатели на Радио Благоевград се събраха пред сградата на медията преди обед, за да поставят началото на нова инициатива. Тя има за цел да обедини редовните слушатели и активни участници в предаването „Ефир за приятели“.  Всяка вечер в ефира на Радиото на Югозапада звучи предаването „Ефир за..

публикувано на 17.08.19 в 11:02

Музикален ретро-маратон в Крупник

Музикално пътешествие във времето очаква крупничани. Диско-ретро маратон организират в симитлийското село Крупник, а стадион „Арена – Крупник“ ще бъде домакин на музикалното събитие. Инициативата е на местни жители, които работят и живеят в Лондон. Идеята се зародила около Нова година. За събитието помага и кметът на общината Апостол..

публикувано на 17.08.19 в 09:50

Фолклорен фестивал "Струма пее" в Невестино

Днес и утре в община Невестино ще се проведе XIV-ти Фолклорен фестивал „Струма пее”, под патронажа на кмета на общината Димитър Стаменков. Този фестивал се утвърди като форум, който дава поле за изява на фолклорни състави и изпълнители от страната, които да покажат богатството на своя фолклор и да даде възможност за общуване на изпълнители от..

публикувано на 17.08.19 в 07:25

Слънчева събота

Днес ще преобладава слънчево време. По-съществени увеличения на облачността ще има над източната половина от страната и планинските райони, и на отделни места там след обяд ще превали и прегърми. Ще духа слаб, до умерен, вятър от север-северозапад. Максималните температури ще са между 25° и 30°. В планините ще преобладава слънчево време. След обяд ще..

публикувано на 17.08.19 в 07:24