В събота и неделя „Струма пее“ в Невестино

Снимка: архив на sabori.bg

На 17 и 18 август в Невестино ще се проведе поредното издание на събора „Струма пее“. 

100 изпъления на индивидуални изпълнители и групи предвижда програмата за първия ден на фестивала, започваща в 9:30 часа и с очакван час на завършване 20:00. В неделя програмата ще започне с половин час по-рано и в нея са включени 105 изпълнения.

Съборът традиционно се провежда в дните около Успение Богородично. През 1987 г. в община Невестино за ърви път се провежда събора „Струмски народни напеви“. Община Невестино възроди форума през 2006 г., вече под името „Струма пее“, възраждайки и целта му – съхраняване и популяризиране на националните традиции и обичаи, както и развитието на културния обмен между общините.

Изпълнители от общо 56 населени места в 5 области са заявили своето участие – от Слокощица, Кюстендил, Таваличево, село Левски, Перник, Жабокрът, Ресилово, Самоков, Ябълково, Белозем, Горна Гращица, Багренци, Тополница, Сапарева баня, Първомай, Брезник, Долна Секирна, гара Бов, София, Гоце Делчев, Владимир, Рельово, Кондофрей, Пещера, Горна Малина, Зелен дол, Бистрица, Извор, Невестино, Дупница, Ваксево, Мало село, Долно село, Долистово, Радомир, Ярджиловци, Селище, Ярлово, Калище, Благоевград, Логодаж, Бобов дол, Боровци, Петково, Долна Диканя, Борован, Дебели лаг, Прибой, Джерман, Главиница, Алеко Константиново, Капитан Димитриево, Изгрев, Друган, Белчин и Овчарци.


Вижте още

Георги Терзийски: Имаме готовност до края на деня да пуснем платното в посока София на АМ “Струма”

   Започва изпитването на товароносимостта на моста на АМ „Струма“ край Дупница. Очаква се движението в платното в посока София да бъде пуснато още днес. Това съобщи преди минути в ефира на Радио Благоевград председателят на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“ Георги Терзийски. Той проверява работата по разчистването на..

публикувано на 23.08.19 в 09:58

6 пожара са гасили вчера екипи на РСПБЗН в Кюстендилска област

Горели са сухи треви и храсти. Един от пожарите все още се гаси – той възникна снощи малко преди 20.00 ч в землището на с. Джерман, локализиран е, гасенето продължава от служтели на РСПБЗН – Дупница, местно население и служители на горското стопанство.

публикувано на 23.08.19 в 09:56

Откриването на Банско Опера Фест 2019 премина „по ноти”

    Десетият юбилей на фестивала на класиката в музиката събра на площада в Банско стотици ценители на оперното изкуство. И като подарък за „дете”, израснало под грижите на организаторите от Община Банско, първото представление бе насочено към вниманието на малките зрители. Софийската филхармония и детска музикално-образователна програма..

публикувано на 23.08.19 в 09:03

Лятно кино в Благоевград

От днес в Благоевград гостува лятно кино. През месеците август и септември на площад "Македония" ще бъдат прожектирани най-новите български и чуждестранни филми в жанра на късото кино.

публикувано на 23.08.19 в 08:31

Националният исторически музей гостува в Разлог с изложбата "Претвореното сътворено"

Уникалната експозиция "Претвореното сътворено", която гостува днес в Разлог и ще бъде открита в 11 часа, представя красотата на българските шевици. Идеята на авторите на експозицията е да покажат богатството на багри и шевици, както и настроението, което носят традиционните женски носии от различните региони на България.  Сътворените от сръчната..

публикувано на 23.08.19 в 08:17

Завършваме работната седмица със слънце и жега

Днес ще е слънчево, след обяд, главно над планинските райони – с незначителна купеста облачност. Ще духа слаб, в източната половина от страната и в Дунавската равнина – до умерен, североизточен вятър. Горещо време с максимални температури между 32° и 37°.

публикувано на 23.08.19 в 08:12

АПИ инспектира разчистването под моста на АМ "Струма"

Днес, в 8.30 часа, председателят на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“ Георги Терзийски ще провери работата по разчистването на пространството под моста при 62-ри километър на АМ „Струма“ от незаконно струпаната смет в обхвата на магистралата. За улеснение на трафика от 14.00 часа днес, до 20.00 часа в събота, превозните..

публикувано на 23.08.19 в 08:10