АПИ: Движението по АМ "Струма" по моста при Дупница остава ограничено

Движението по моста при 62-ри км на АМ „Струма“ край Дупница остава ограничено и в следващите дни. Днес екип от специалисти на Института по пътища и мостове в Агенция „Пътна инфраструктура“ и на строителя направиха оглед на съоръжението, което беше обхваното от пожара в предприятието за преработка и изкупуване на вторични суровини в близост до автомагистралата на 13 август. Обследвани са стълбовете на съоръжението, ригели, фуги, греди и лагери. 

От пожара са засегнати 13 колони, от които 5 сериозно, 2 ригела, 3 греди, отводнители и няколко лагера на моста. Констатацията на експертите е, че части от моста и двете платна са силно засегнати от пожара,  и с оглед безопасността на движение, е задължително спирането на трафика. Преди да започнат спешните аварийно-възстановителни дейности, е необходимо да се направи обстойна оценка на състоянието на моста и допълнителни проучвания, с цел поетапното възстановяване на движението, е становището на специалистите. След като има точна количествено-стойностна сметка за необходимите ремонтните работи,  АПИ ще предяви иск към собственика на предприятието, направил нерегламентираното сметище и предизвикало пожара.

Днес Агенция „Пътна инфраструктура“ внесе сигнал в Районна прокуратура – Дупница срещу собственика на цеха. В него се посочва, че под моста на АМ „Струма“ при 62-ри километър неправомерно са били струпани леснозапалими отпадъци. В сервитута на пътя, включващ според Закона за пътищата проекцията на съоръжението плюс два метра ограничителни ивици от двете му страни, е забранено депонирането на отпадъци.

Преминаването в участъка от АМ „Струма“ между п.в. „Дупница“ и п.в. „Бобошево“ остава ограничено в двете посоки. Трафикът се пренасочва по обходен маршрут от п.в. „Дупница“ по път I-1 (E-79) до п.в. „Бобошево“ на АМ „Струма“ и обратно.

По разпореждане на председателя на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“ Георги Терзийски, на директорите на всичките 27 областни пътни управления в страната е разпоредено до 23 август да извършат обход на всички съоръжения и проверят за наличие на нерегламентирано използване на пространството под съоръженията и прилежащия сервитут.


Вижте още

Катастрофа край Симитли

Временно движението по пътя Благоевград – Кулата, в района на Симитли, се осъществява само в едната лента, заради катастрофа между две леки коли. Няма жертви, трима души са пострадали, съобщи за Радио Благоевград дежурният служител в Областното пътно управление.  Движението в района на катастрофата се регулира от Пътна полиция, като поетапно..

публикувано на 24.08.19 в 16:27

Родова среща в с. Железница, община Симитли

Обновеният парк в центъра на Железница, до новия храм, приюти днес стотици хора, дошли на родова среща в селото – очаквана, вълнуваща, трогателна. Защото е среща на поколения – едни останали тук, други пръснали се из България, трети –  по света. Но от 1974 година, с известни прекъсвания, на всеки пет години се връщат при корените си, за да не..

публикувано на 24.08.19 в 15:39

Последна вечер на Банско опера фест – 2019

  Закриващата фестивална вечер на Банско опера фест – 2019 е днес, като Държавната опера – Варна ще представи мюзикъла „Чикаго“. Той е създаден по мотиви от пиесата „Чикаго“ на Морин Далас Уаткинс, с музиката на Джон Кандър, а либретото е на Фред Еб и Боб Фос. Хореограф е Анастасия Неделчева. Маестро Страцимир Павлов ще застане на диригентския пулт...

публикувано на 24.08.19 в 14:17

На 6 септември – с парен локомотив от Септември до Велинград

На 6-и септември (петък), БДЖ организира атракционно пътуване по теснолинейката между Септември и Велинград, по повод Деня на Съединението на Княжество България с Източна Румелия. В празничния ден пътническата композиция ще бъде теглена от теснопътния парен локомотив № 609.76 – доставен у нас точно преди 70 години.   Атракционният влак ще замине от..

публикувано на 24.08.19 в 12:24

Кола се вряза в квартално заведение в Дупница, един човек е загинал

Лек автомобил се е ударил в квартално заведение в Дупница снощи, малко след 21 часа. Един човек е загинал, а двама са ранени. 49-годишният шофьор е загубил контрол над автомобила си, а при направения тест за алкохол, дрегерът е отчел 0,26 промила, каза за Радио Благоевград говорителят на полицията в Кюстендил Катя Табачка.  Загиналият при..

публикувано на 24.08.19 в 10:24

АПИ: Временна организация на движението София – Кулата

До 10:00 часа на 25 август, в участъка от пътен възел „Дупница Север“ до пътен възел „Бобошево“ на АМ „Струма“, в платното по посока на София ще преминават леките автомобили, пътуващи към Кулата, а идващите от Кулата към София ще се движат по Е-79. От 10:00 часа в неделя и понеделник, когато трафикът от Гърция към столицата е по-интензивен, по..

публикувано на 24.08.19 в 08:43

БСП организира митинг-събор край Жабокрек

Традиционният митинг-събор в местността "Жабокрек", край Рилския манастир, се провежда днес. Организатори са БСП и Българският антифашистки съюз. Над 500 дупничани ще участват в събора. Осигурени са 8 автобуса от града и селата. Организиран е транспорт и от Кюстендил, Сапарева баня, Бобов дол, Невестино и Кочериново.  Очакват се над 2 000 участници..

публикувано на 24.08.19 в 08:23