Гл. ас. д-р Роман Пепович: Протестите не помагат за справяне с африканската чума по свинете


Протестите не помагат за справяне с африканската чума по свинете“ – това заяви в интервю за Радио Благоевград гл. ас. д-р Роман Пепович, преподавател в Катедра „Инфекциозна патология, хигиена, технология и контрол на храните от животински произход“ при Лесотехническия университет в София. 

Роман ПеповичСпоред него диагностиката на африканската чума по свинете е достатъчно надеждна у нас. Тези проби се  препотвърждават в Европейската лаборатория, която се намира близо до испанската столица Мадрид и хората нямат право на съмнения по отношение на лабораторните резултати. Специалистът обясни и начина на взимане на проби от живи, но със съмнение за заболяване животни, както и от  трупове. Много съществен за коректното диагностициране на заболяването  е моментът при взимането на проба – каква проба ще се вземе и кога. „При висока термична обработка – над 60 градуса, в рамките на няколко минути, до половин час, вирусът се убива. Месото, претърпяло нужната термична обработка, не е опасно за консумация от хората. Заболяването е опасно само и единствено за свинете. До момента няма данни заболяването да е опасно за хората. Но бих казал, че хората са опасни за свинете – поради механичното разпространение и със своето несъдействие могат да разпространят вируса“ – каза специалистът по инфекциозна патология. Той посочи, че в осоленото месо вирусът може да оцелее до 180 дни, а в изсушено – до около 300 дни, замразеното месо го консервира с години, а охладеното – до около 100 дни, в карантия  – също близо 100 дни. Вирусът обаче не предизвиква клинична симптоматика при хората. Дребните стопанства или отглеждането на свине в т.нар. „заден двор“ не отговарят на изискванията по Наредба 44  за ветеринарно-медицинските изисквания към животновъдните обекти.

Д-р Роман Пепович подчерта, че  не трябва да позволяваме в страната ни африканската чума по свинете да придобие природна огнищност, особено при дивите свине и обясни защо. „В света няма официално лицензирана ваксина, която да е доказала своята надеждност и ефективност. Проблемът в създаването на такава ваксина е много сложен и комплексен. Тук има 24 генотипа. Не трябва да се забравя, че самият  вирус има имуно-супресивни възможности. След време сигурно ще се разработи такава ваксина, но тя не е панацея. С  ваксинацията не може да се предотврати инфектирането на животните, само ще се подтисне клиничната изява, след което трябва да се предприемат други мерки“ – каза преподавателят по инфекциозна патология в Лесотехническия университет д-р Пепович и призова хората да заявят нужната съпричастност, както и да оказват съдействие на ветеринарните лекари.


Вижте още
Д-р Елина Смилкова

Изследват безплатно пушачи в Благоевград

 Националната асоциация за профилактика на белодробни болести, Министерството на здравеопазването и Института за здравно образование провеждат втори етап от кампанията за безплатни скринингови прегледи на активни, пасивни и пушачи на бездимни електронни цигари. Мотото на кампанията е „Спри сега, за по-добро здраве утре“, като част от нея е..

публикувано на 17.09.19 в 13:39

С една паралелка първи клас открива учебната година благоевградското 9-о ОУ

   Звънецът удари и в благоевградското 9-о основно училище, което тази година посрещна 22-ма първокласници. Това е радост за екипа на учебното заведение, след като миналата година беше нулева, без прием на първи клас.   Първият учебен ден е винаги вълнуващ за малчуганите, които  прекрачват училищния праг. Божидар и Ники са записани в  9-о..

публикувано на 16.09.19 в 15:06

“С какво ще напълните раницата през новата учебна година?“ – акция на Радио Благоевград

В първия учебен ден Радио Благоевград проведе акция под надслов: “С какво ще напълните раницата през новата учебна година?“. Екипът ни раздаде раници и шапки с логото на медията на ученици от Трето основно училище „Димитър Талев“ и Професионалната гимназия по строителство, архитектура и геодезия „Васил Левски“.  С ранички и шапки с логото..

публикувано на 16.09.19 в 13:47

Едни чистят Благоевград за ден, а други цял живот

    За поредна година Община Благоевград стана част от инициативата „Да изчистим България за един ден”.   В зелената инициатива се включиха десетки доброволци и представители на общинска администрация, които чистиха междублокови пространства, паркове, зелени площи, детски площадки, коритото на река Благоевградска Бистрица, обхванат беше..

публикувано на 15.09.19 в 10:44
Методи Чимев

Инфраструктурните проекти бяха водещи за Община Дупница през последните години

Това беше заложено в програмата за развитие на община Дупница през последните четири години. Успяхме да променим изцяло вида на най-големия жилищен комплекс в града – ж.к.“Бистрица“. Осигурени бяха и допълнителни средства освен заложените в европейския проект. Правителството отпусна 5 милиона лева допълнително, колкото бе и стойността на проекта...

публикувано на 13.09.19 в 17:10
Иво Тренчев

"Пирин" срещу "Спартак" /Варна/ – покана за разплата

Без контузените защитници Румен Трифонов и Димитър Митев и нападателя Иво Михайлов, отборът на "Пирин" ще излезе утре за победа при домакинството си на "Спартак"/Варна/ в мач от 8-я кръг на Втора футболна лига.  До последно под въпрос ще бъде участието на халфа Конър Хендерсън.  Старши треньорът на „орлетата“ Иво Тренчев е категоричен, че..

публикувано на 13.09.19 в 15:28

Регионален отборен турнир по шоудаун се проведе в Благоевград

Шоудаунът е спорт за незрящи и хора с нарушено зрение. Наподобява тенис на маса, играe  с хилки и ръкавици, но в този случай топчето е звънтящо. Състезателите носят предпазна маска за очи, за да се гарантира, че няма да могат да виждат топчето, а да се ориентират по неговия звън. Регионалният отборен турнир по шоудаун се провежда за трета..

публикувано на 12.09.19 в 13:18