Национален парк „Рила“ и Радио Благоевград организираха еко тур „Рилска магия“

22
Екип на Радио Благоевград: Светослав Гюров, Лалка Радкова, Красимир Ангелов и Елисавета Каменичка

Националният парк „Рила“ и Радио Благоевград организираха първото издание на еко тур „Рилска магия“ с идеята той да стане традиционен. През почивните дни, домакините от Националния парк ни показаха част от съхраненото природно богатство, чрез разходка по добре поддържаната  екопътека „Бели искър“, изградена покрай омайно красива река, течаща до  високи скали  и дървени мостчета, и съвместния ни туристическия преход  до  хижа „Мальовица“ на 1960 м. надморска височина. Два дни, в които се докоснахме до изключително богатото биоразнообразие на НП „Рила“, за да се убедим за пореден път колко разнолика и неповторима по своята красота е природата на България! И създадените отлични условия за разнообразни екологични дейности за всякакъв тип туристи – разходки, наблюдение на птици, животни и растения, леки и по-сложни планински преходи, но водеща винаги е мисълта за съхраняване и опазване на зеленото богатство! Докоснахме се до  гледки, които ни оставиха без дъх при срещата с тази истинска природна магия! И усещане за смирение, хармония и вътрешно спокойствие, което може да даде само планината!

Красимир Андонов„Районът на Седемте Рилски езера, на връх Мусала и връх Мальовица, са сред най-посещаваните територии на националния парк. Най-много са посещенията през летните месеци, има много млади хора. Искам да призова слушателите да спазват правилата за поведение, да се движат по маркираните пътеки, да следват указанията на табелите, да не замърсяват районите, отпадъците да се събират в раницата и да се изхвърлят в депата за отпадъци на първото населено място. Да се пазят защитените видове растения и животни, защото на територията на националните паркове всички са защитени!“  – това заяви в интервю за Радио Благоевград Красимир Андонов, директор на НП „Рила“. Той подчерта, че съгласно изпълнявания в момента проект „Устойчиво управление на НП „Рила“ – втора фаза, са заложени редица дейности: борбата с ерозията в района на Седемте Рилски езера и почистването им, опазване популацията на Балканската дива коза, борбата с короядите и с пожарите. (чуйте звуковия файл)

 Главният експерт на НП „Рила“ Стефан Кирилов  ни запозна с уникалните растителни и животински видове, които се срещат само и единствено на територията на парка – рилската иглика, наричана още божествена, която не се среща никъде по света, рилският ревен, от рода на лападовите, който е локализиран само на 2 места в парка. От животинските – символът на парка – балканската дива коза, благородният елен, чиято популация се разраства. „Правим всичко възможно да популяризираме дейността на НП „Рила“ – една от мерките е той да се ползва като класна стая с организирано посещение на училищни и студентски групи на места, при които има изградена образователна инфраструктура – класни стаи на открито, еко пътеки, които представят природата на Рила в микро мащаб. Имаме специална програма, чрез която посетителите на парка научават за цялото му богатство. В посетителските информационни центрове на Паничище, Самоков и Благоевград, посрещаме туристи от цял свят и им даваме цялата фактическа информация – биологично разнообразие, маршрути, опазването им.“ – каза Стефан Кирилов. (чуйте звуковия файл)


Директорът на Радио Благоевград Елисавета Каменичка подчерта, че „екологичното възпитание на подрастващите трябва да бъде сред водещите теми в училищното образование. Както и поведението на възрастните в планината, по отношение опазването на растителните и животински екосистеми. Темата ще присъства още по-често и в предаванията на Радио Благоевград – като обществена медия, чиято функция е да популяризира това природно богатство и да възпитава аудиторията за неговото опазване“.

Елисавета Каменичка

  Екипът на Радио Благоевград  – с благодарност и признание към  ръководството на НП „Рила“!       


Вижте още

Вижте кой спечели наградата от фейсбук играта ни - раница и чадър

На 30 септември предложихме на нашите последователи във Фейсбук игра с награда – раница и чадър с логото на БНР Радио Благоевград. Интересът към играта изключителен и благодарим от сърце на всички, които се включиха! Чрез жребий изтеглихме печелившия и това е  Vania Vezenkova . Честито! Тя е изпълнила всички условия в играта. Ще се свържем с нея чрез..

публикувано на 14.10.19 в 10:36

Събития през месец октомври в Радио Благоевград

На 24 октомври 2019 г. (четвъртък), от 18:00 часа ви каним на концерта "Струнни приказки" в Голямото концертно студио на Радио Благоевград.  "Струнни приказки" е един оригинален музикален проект на Радио Благоевград и музикантите Валери Димчев и Антон Апостолов. Проектът представя съвременна българска музика, композирана и изпълнена от Валери Димчев –..

публикувано на 09.10.19 в 11:43

Сале Кальор и Ава Грошар от Брезница спечелиха специалната награда на Радио Благоевград на фестивала "Малешево пее и танцува", 2019

Сале Кальор и Ава Грошар към Народно читалище "Петко Рачев Славейков" – село Брезница спечелиха наградата на Радио Благоевград на XVI-тото издание на Международния фолклорен фестивал "Малешево пее е танцува" Микрево, 2019. Наградата за дуета от Брезница е професионален звукозапис в Музикално-продуцентския комплекс на Радио Благоевград. Наградите на..

публикувано на 07.10.19 в 09:55

С откриването на фото-изложбата "Дом на светлината" започна новият събитиен сезон в Арт салона на Радио Благоевград

Под звуците на морски вълни и чайки, авторката Бела Бенова влезе с колело в Арт салона на Радио Благоевград, за да представи фото-изложбата си "Дом на светлината" и книгата си „По пътя на пулсиращата светлина“.  Изложбата и книгата разказват за голямата страст на Бела – морските фарове. А тя дойде на колело, защото голяма част от фотографиите са..

публикувано на 04.10.19 в 10:43

Вижте кой ще пътува до Румъния като награда от нашата игра

На 17-ти септември предложихме на нашите последователи във Фейсбук нова игра с награда – екскурзия до Румъния. Наградата е предоставена от Туристическа агенция "БАМБИ М ТУР" ЕООД  Бамби М Тур   Интересът към играта беше голям и благодарим от сърце на всички, които се включиха! Чрез жребий изтеглихме печелившия и това е  Снежанка Костова . Честито! Тя..

публикувано на 27.09.19 в 11:25

С велосипед по света: Бела Бенова представя в Арт салона на Радио Благоевград фото-изложба на морски фарове от над 25 държави

Фото-изложбата "Дом на светлината" ще гостува в Арт салона на Радио Благоевград от 3 до 26 октомври 2019 г.  В изложбата Бела Бенова представя авторски цветни фотографии на морски фарове от над 25 държави, повечето посетени по време на общо около 13 000 километра велосипедни пътешествия по бреговете на Европа. Снимките са от периода 2007 – 2019 г.,..

публикувано на 27.09.19 в 10:50

Конкурс "Избери живота"

Удължава се срокът на конкурса за аудио и видеоклипове на тема "Избери живота"!  Конкурсът се организира от    Радио Благоевград в партньорство с  Общинския съвет по наркотични вещества - Благоевград  и Телевизия "Дартс". Темата е "Избери живота" с акцент върху  превенцията на наркоманиите .   В конкурса могат да участват ученици от 5-ти..

обновено на 26.09.19 в 17:01