Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Национален парк „Рила“ и Радио Благоевград организираха еко тур „Рилска магия“

22
Екип на Радио Благоевград: Светослав Гюров, Лалка Радкова, Красимир Ангелов и Елисавета Каменичка

Националният парк „Рила“ и Радио Благоевград организираха първото издание на еко тур „Рилска магия“ с идеята той да стане традиционен. През почивните дни, домакините от Националния парк ни показаха част от съхраненото природно богатство, чрез разходка по добре поддържаната  екопътека „Бели искър“, изградена покрай омайно красива река, течаща до  високи скали  и дървени мостчета, и съвместния ни туристическия преход  до  хижа „Мальовица“ на 1960 м. надморска височина. Два дни, в които се докоснахме до изключително богатото биоразнообразие на НП „Рила“, за да се убедим за пореден път колко разнолика и неповторима по своята красота е природата на България! И създадените отлични условия за разнообразни екологични дейности за всякакъв тип туристи – разходки, наблюдение на птици, животни и растения, леки и по-сложни планински преходи, но водеща винаги е мисълта за съхраняване и опазване на зеленото богатство! Докоснахме се до  гледки, които ни оставиха без дъх при срещата с тази истинска природна магия! И усещане за смирение, хармония и вътрешно спокойствие, което може да даде само планината!

Красимир Андонов„Районът на Седемте Рилски езера, на връх Мусала и връх Мальовица, са сред най-посещаваните територии на националния парк. Най-много са посещенията през летните месеци, има много млади хора. Искам да призова слушателите да спазват правилата за поведение, да се движат по маркираните пътеки, да следват указанията на табелите, да не замърсяват районите, отпадъците да се събират в раницата и да се изхвърлят в депата за отпадъци на първото населено място. Да се пазят защитените видове растения и животни, защото на територията на националните паркове всички са защитени!“  – това заяви в интервю за Радио Благоевград Красимир Андонов, директор на НП „Рила“. Той подчерта, че съгласно изпълнявания в момента проект „Устойчиво управление на НП „Рила“ – втора фаза, са заложени редица дейности: борбата с ерозията в района на Седемте Рилски езера и почистването им, опазване популацията на Балканската дива коза, борбата с короядите и с пожарите. (чуйте звуковия файл)

 Главният експерт на НП „Рила“ Стефан Кирилов  ни запозна с уникалните растителни и животински видове, които се срещат само и единствено на територията на парка – рилската иглика, наричана още божествена, която не се среща никъде по света, рилският ревен, от рода на лападовите, който е локализиран само на 2 места в парка. От животинските – символът на парка – балканската дива коза, благородният елен, чиято популация се разраства. „Правим всичко възможно да популяризираме дейността на НП „Рила“ – една от мерките е той да се ползва като класна стая с организирано посещение на училищни и студентски групи на места, при които има изградена образователна инфраструктура – класни стаи на открито, еко пътеки, които представят природата на Рила в микро мащаб. Имаме специална програма, чрез която посетителите на парка научават за цялото му богатство. В посетителските информационни центрове на Паничище, Самоков и Благоевград, посрещаме туристи от цял свят и им даваме цялата фактическа информация – биологично разнообразие, маршрути, опазването им.“ – каза Стефан Кирилов. (чуйте звуковия файл)


Директорът на Радио Благоевград Елисавета Каменичка подчерта, че „екологичното възпитание на подрастващите трябва да бъде сред водещите теми в училищното образование. Както и поведението на възрастните в планината, по отношение опазването на растителните и животински екосистеми. Темата ще присъства още по-често и в предаванията на Радио Благоевград – като обществена медия, чиято функция е да популяризира това природно богатство и да възпитава аудиторията за неговото опазване“.

Елисавета Каменичка

  Екипът на Радио Благоевград  – с благодарност и признание към  ръководството на НП „Рила“!       


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Ново признание за Радио Благоевград

Коалицията за живот без тютюнев дим връчи годишните си награди на най-отдадените и отговорни медии и приятели към нейната мисия и работа. За своята активна и обективна позиция, за професионализма в подкрепа на каузата за ограничаване на тютюнопушенето, Радио Благоевград е една от двете отличени медии . Другата е телевизия България он..

публикувано на 28.03.24 в 10:41

Радио Благоевград посрещна млади таланти

Талантливите деца на Благоевград представиха своя пролетен концерт в голямото концертно студио на БНР-Радио Благоевград   под мотото „Първа пролет с цветята  на Благоевград“, след който бе открита и изложба с детски рисунки  в арт салона на на медията.  В концерта се включиха деца от 8 школи към Центъра за личностно и творческо развитие на децата..

публикувано на 21.03.24 в 20:49

Земеделци и евродепутати обсъждаха бъдещето на бранша в Благоевград

Регионална дискусия с представители на земеделския бизнес в Югозападна България и български представители в Европейския парламент се проведе в Голямото концертно студио на Радио Благоевград. Земеделските производители от региона представиха визията си и изискванията си към общата селскостопанска политика на ЕС. Стратегия за българското..

публикувано на 20.03.24 в 14:21

Дискусия с представители на земеделския бизнес

На 20 март (сряда) от 11:00 до 12:00 часа, в Голямото концертно студио на БНР Радио Благоевград ще се проведе регионална дискусия с представители на земеделския бизнес в Югозападна България и български представители в Европейския парламент. По време на събитието ще се дискутират две основни теми: „С какво и как членството на..

публикувано на 19.03.24 в 11:56

„Звезди в Радиото – 2024”

Представяме на вниманието Ви тринадесетото издание на конкурса „Звезди в Радиото”, в който имате възможност да участвате. „Звезди в Радиото – 2024” на 30 и 31 март 2024 г. Конкурсът е за млади изпълнители в областта на класическата, народната (автентична или обработена) и популярната музика и се провежда в три раздела –..

публикувано на 14.02.24 в 10:30

Българският фармацевтичен съюз награди журналистката Лалка Радкова и Радио Благоевград

Журналистът Лалка Радкова от БНР - Радио Благоевград и директорът на Радиото на Югозапада, Рина Далева, получиха отличия и почетни грамоти от  ръководството на Българският фармацевтичен съюз. Съюзът даде висока оценка за работата на Лалка Радкова с ресор "Здравеопазване". Зам. председателят на Регионалната лекарска колегия в Благоевград, Константин..

публикувано на 10.02.24 в 17:03

С репортерска акция Радио Благоевград почете рождения ден на БНР

Жители и гости на областния център бяха зарадвани с подаръци - календари с логото на обществената медия.  Слушателите определят БНР като символ на началото, на традицията, която с времето се модернизира и в крак с времето отговаря на всички съвременни условия при наличието на конкуренция в медийното пространство.  БНР е доказало през годините, че е..

публикувано на 25.01.24 в 14:01